Стефан ТашевКак се става зам.-директор на ГДБОП? Много е лесно.

...
Стефан ТашевКак се става зам.-директор на ГДБОП? Много е лесно.
Коментари Харесай

Как се става зам.-директор на ГДБОП ? “Мачкаш“ разследване срещу лице, защото отива на гости в палата на Бойко Рашков


Стефан Ташев

Как се става зам.-директор на ГДБОП? Много е елементарно. Мачкаш следствие против оперативно забавно лице, което контактува…..с министъра на вътрешните работи. Това описаха пред Breaking.bg антимафиоти.

Историята е от зимата на тази година. Тогава службата проверява оперативно забавно лице, като употребява позволени СРС-та против него. Антимафиотите обаче научават, че лицето постоянно контактува с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Лицето е привикано за пояснение в дирекцията. След като си потегля, е следено от екип антимафиоти. То отива право в…..палата на Рашков във вилна зона „ Американски лицей “ до Академията на Министерство на вътрешните работи в Симеоново. Да, това е прословутият дворец с над 500 кв. метра застроена повърхност и 1800 кв.метра двор. И несъмнено с 12-те тоалетни. Явно лицето се е оплакало, тъй като редовият чиновник, който го проверява, е повдигнат стремително за зам.-директор на ГДБОП, с цел да си мълчи, тъй като е „ смачкал “ създаването, настояват осведомени.

Това е дребна част от биографията и дейностите на Бойко Рашков, някогашен министър на вътрешните работи, преди този момент комунистически следовател, народен представител от Българска социалистическа партия, шеф на Бюрото за надзор на СРС. В момента повдигнат за знаме на „ смяната “, без чието наличие в управлението на КПКОНПИ няма да има никакво държавно управление.

Къде пропадна борецът с корупцията?

Два месеца Кирил Петков и Асен Василев се тръшкаха, че без назначението на Рашков за началник на КПКОНПИ светът ще свърши и България ще загине. От началото на предизборната акция обаче „ знамето на смяната “ бе прикрито. Бившият комунистически следовател, лидер на листата на „ Политическа партия “ в Перник, бе затрупан. Изчезна. Изпари се. Няма го на предизборните срещи, на формалното показване на листата на партията, където бе единствено холограма, няма го и на предизборни диспути. Защо „ смяната “ скри най-важният си човек вместо да го води по села и паланки като знак на битката с корупцията?

Отказах назначението на Бойко Рашков за основен прокурор поради смущаващия му избор “, споделя в свое изявление от 29 януари 1999 година и президентът Стоянов. Изборът на основния прокурор, по думите на Петър Стоянов, би трябвало да се извърши „ умерено, задълбочено и с отговорност за правосъдната власт, към която има толкоз доста упования. Нещо, което отсъства при процедурата по желание на Бойко Рашков “, добавя президентът.

И досега, 23 години по-късно, никой не знае същинските претекстове за решението на президента Петър Стоянов. Може той е бил осведомен от службите какво съставлява някогашният комунистически следовател.

На този въпрос може да отговори босът на ДСБ Атанас Атанасов, тогава шеф на Националната работа за сигурност-НСС, контраразузнаването .

Който твърдо поддържаше Рашков преди два месеца. Нали въпреки всичко двамата, като си подвигаха топката взаимно, забъркаха абсурда с „ подслушването на опозицията “ предишното лято. Което в последна сметка се оказа цялостна неистина.

Или може би президентът Стоянов знаеше добре биографията на Рашков, момчето за поръчки на шефката си Ани Крулева, шеф на Националната следствена служба-НСлС в интервала 1991-1995 година
Ани Крулева
Тя издига незнайният следовател от Териториалната следствена служба-София до зам.-директор на бившето Главно следствено ръководство на Държавна сигурност, от което Крулева е полковник. Именно след нейното премахване Бойко Рашков е назначен за шеф на Национална следствена служба през 1995 година. Ръководи го шест години, до 2001 година, когато става народен представител от Българска социалистическа партия.
Бойко Рашков, определен за шеф на следствието през 1995 година. СНИМКА: КАПИТАЛ
Какво свърши като началник на следствието „ борецът против корупцията “?

Разследването на банковите банкрути от 1996-97 г, когато милиони българи бяха ограбени и лишени от спестяванията си. Пълен неуспех. След дългогодишни правосъдни борби страната загуби всички 13 каузи за банкрутите на банките. А хората пиха по една вода.

Щетите за финансовата система единствено от раздадените неприятни заеми са изчислени на 2,7 милиарда лв.. Пирамидите костват други цели 11,9 милиарда неденоминира лв. до 1995 година, когато курсът на един $ е към 50 лева

Загубите от контрабандата се оказват неизчислими. За съпоставяне – целият БВП на страната за 1999 година е 22,776 милиарда лв.. Някои от знаковите каузи се протакат в следствието и прокуратурата сред три и седем години. С назначението на Никола Филчев за основен прокурор, вместо Рашков, той инициира три отчета за работата на следствието за по-малко от една година.

Те са за забавените банкови каузи и следствията за контрабандата към Югославия и нарушаването на югоембаргото, наляло милиарди черни пари в прохождащата проведена престъпност. В отчетите се разкриват съществени пропуски на ръководената от Рашков работа. В тях се регистрира, че някои от следователите и съдиите са корумпирани, което спъва работата по делата за източването на банките и контрабандата. Казва се, че „ по избрани каузи “ се „ следи скрито отвращение на избрани съдии-докладчици да преглеждат и решат тези каузи всъщност “.

Държавното обвиняване счита, че някои съдии са „ авансово ангажирани по съществото на разногласието “, тъй като по няколко пъти са прибирали делата за доразследване с инструкции за събиране на съответни доказателства. Разследването по това време за води от Националната следствена работа.

За част от следователите под директното управление на Бойко Рашков, се споделя, че демонстрират „ очевидно отвращение “ да работят. Това принуждавало прокурорите непрекъснато да ги сменят. Накрая в отчета се обобщава:

Следва да се има поради, че в последна сметка тези следствени каузи след толкоз доста години стартират да завършват макар нежеланието на отделени следователи да приключат следствието, и въпреки това – нежеланието на някои правосъдни сформира на Софийския градски съд да ги прегледат и решат всъщност, като ги връщат за доразследване заради несъществени или липса на основни процесуални нарушавания.

В интервала февруари-март 2000 г Филчев изпраща към Народното събрание два от трите отчета за забатачените знакови каузи. Описани са 400 висящи каузи.

Докладите на Филчев са адресирани до тогавашния министър председател Иван Костов и до ръководителя на Народното събрание Йордан Соколов. Целта е да се покаже какъв брой неспособен е шефът на следствието Бойко Рашков. Нещо повече, основният прокурор инициира три инспекции за работата на самия Рашков. Първата е за контактите на шефа на следствието със зърнения необут Райко Петров, който през 1999 година се води главен обвинен за убийството на Андрей Луканов.
Луканов е убит на 2 октомври 1996 т пред дома си на улица „ Латинка “ в София. СНИМКА: КАПИТАЛ
Засечено е едно позвъняване на Петров към Рашков. Службите откриват, че двамата са се познавали и даже са ходили на лов дружно. В същото време шефът на следствието е приел уличаващите данни против обвинения и даже е предизвестил, че Петров може да напусне страната, в случай че разбере, че е наблюдаван. Въпросният диалог сред Рашков и Райков е засечен на 31 август 1997 година от Министерство на вътрешните работи.

Същия ден Рашков се среща с шефа на отдела за битка с тежките закононарушения в националното разследване Богдан Карайотов и сътрудника му от Националната полиция Ботьо Ботев. Три седмици по-късно – на 22 септември 1997 година, Райко Петров е притеглен като обвинен, само че не по делото за убийството на Луканов, а за потребление на фалшифициран чуждестранен паспорт. Двете каузи са обединени 11 дни по-късно – на 3 декември 1997 година

По делото за убийството на някогашния министър председател избухва през 1999 година скандал сред Рашков и следователите по делото Олег Янев и Богдан Карайотов.
Следователят Олег Янев.
Според Янев неговият началник Рашков два пъти е отклонил настояването да даде свидетелски показания по делото – през февруари и през април 1998 година Затова се вкарва във Висшия правосъден съвет-ВСС искане за отстраняването на Рашков от поста шеф и назначението му за редови следовател. Висш съдебен съвет гласоподава с 12 „ За “-Рашков и 10 „ срещу “ него. Крайното мнение на комисията към съвета обаче е, че въпреки Рашков и Петров да са се познавали и да са ходили дружно на лов, няма доказателства шефът на следствието да е направил каквото и да е закононарушение. Въпреки, че към тях е изпратен отчет на Министерство на вътрешните работи за контактите на Рашков с Райко Петров.

Следват няколко въпроса към Рашков

Вярно ли е, че цената за закъснение и „ смачкване “ на каузи в следствието по негово време е била 100 000 лв.?

Бил ли е шефът на Националната следствена работа кръстник на детето на известния в предишното престъпник Александър А., с прозвището Сашо, от Владая? Осъден за наркотрафик от Турция към Западна Европа в Германия на 14 години затвор, като Сашо е излежал в немски затвор 8 години?

И получил ли е Рашков някаква полза от това, че е кръстник на неговия наследник?

Заради това другарство ли някогашният комунистически следовател е претендент за народен представител точно от Перник?

Защо в първия си ден като министър на вътрешните работи назначи за шеф на кабинета си жена, член на Политбюрото на партията на Васил Божков „ Българско лято “? И за какво дамата бе отстранена от Министерство на вътрешните работи тихомълком часове преди оповестяването на листата по Закона „ Магнитски “?

С какво държи някогашният комунистически следовател държи почтените братя Кирил Петков и Асен Василев, та те истерично упорстват той да оглави КПКОНПИ?

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР