Стефан Станойков е завършил специалност Стопански и финансов контрол в

...
Стефан Станойков е завършил специалност Стопански и финансов контрол в
Коментари Харесай

Как се става корабен брокер и агент у нас и как се формират възнагражденията в сектора?

Стефан Станойков е приключил компетентност " Стопански и финансов надзор " в Стопанска академия " Димитър Ценов ", Свищов.

Започва работа като корабен сътрудник през 2004 година, като от 2010 година до 2021 година е бил старши корабен сътрудник във водещи компании в сектора.

От 2021 година Станойков е шеф и съсобственик в " Екс Лоджистик " ООД, Варна, част от " Фиделитас Груп ".

В Управителният съвет на Българската асоциация на корабните брокери и сътрудници (БАКБА) Стефан Станойков е от 2013 година, а става ръководител на УС на браншовата организация от 2021 година.

Българската асоциация на корабните брокери и сътрудници (БАКБА) е основана през 1997 година в град Варна. Първоначалното й название е Регионална асоциация на корабните брокери и сътрудници (РАКБА) - съдружие, учредено от 32 частни компании. С разрастването на асоциацията и присъединението на компании, извършващи активността си във всички пристанища в страната, асоциацията е преименувана на БАКБА през 2003 година.

Целите на асоциацията са свързани със отбраната на икономическите и професионалните ползи на членовете си и на представляваните от тях корабособственици и принципали, както и развиването на дух на колегиалност, високо равнище на професионализъм и лоялна конкуренция в бизнеса. Към момента в БАКБА членуват 42 компании от Варна, Бургас и Русе .

Г-н Станойков, бихте ли разказали в резюме в какво се състои активността на корабните брокери у нас?

Корабните брокери работят като медиатори сред корабособствениците (лица, които имат плавателни съдове) и чартьорите (лица, които наемат кораба за употреба при превозване на товари по море) при даването на морски транспортни услуги, продажбите и покупките на кораби и други.

Корабният брокер договаря изискванията на чартъра (договора за превоз), в това число навлото (цената на предоставено право на наемане на транспортен съд или за потребление на част от него за транспорт на товари), детайлности за товарене и разтоварване и други договорни аспекти.

По-големите брокерски компании постоянно имат обособени отдели, които покриват разнообразни посоки, като да вземем за пример:

наемане на кораби за насипни товари (насипни артикули като зърно, минерали и метали);

наемане на танкери за транспорти на течни товари.

Основните центрове за корабен брокер аж са в градове като: Женева, Лондон, Осло, Пирея, Ню Йорк, Хюстън, Хамбург, Копенхаген, Сингапур, Токио, Хонг Конг, Шанхай и други

В подмяна на услугите си, брокерите получават комисионни за всяка сполучлива договорка. Комисионната е % от полученото навло за транспорта .
 Снимка 657062
Източник:

А главното в активността на корабните сътрудници какво е?

Корабният сътрудник съставлява корабопритежателя, както и капитана на кораба, пред пристанищните управляващи, пред всички институции и органи на държавната и локалната власт, физически и юридически лица на територията на Република България - по отношение на всички формалности и дейности по идването, пребиваването и отплаване на кораба.

Корабният сътрудник също по този начин провежда услугите на водачи и влекачи, които спомагат за влизането и излизането на кораба от пристанището. Той дава информация за екипажа и пасажерите на локалните имиграционни управляващи. В отговорностите на корабния сътрудник е и да обезпечава достъп до документите на кораба или самия транспортен съд на здравните пристанищни управляващи, за предоставяне от тях на позволение за престой, или така наречен " свободна процедура ".

По време на товаро-разтоварните интервенции, сътрудникът поддържа връзка със стифадорите (координатор и уредник на товаро-разтоварните интервенции на пристанището) и операторите на терминали за безпроблемното товарене или разтоварване на кораба. Съдейства също и при промяна на екипажа за подготовка на имиграционната документи.

Други услуги, които прави корабният сътрудник, може да включват образуване на бункериране (зареждане с гориво), доставяне, здравна помощ, поправки и всичко належащо за поддържане на кораба и поддръжка на неговия екипаж.

Корабният сътрудник може да издава и подписва коносаменти за натоварените товари, да разплаща суми, свързани с пребиваването на кораба в пристанищата на Република България по разпореждане на корабопритежателя или капитана на кораба.

Всички дейности сътрудникът прави от името и за сметка на корабопритежателя.

Предвид посоченото от Вас, какво обучение и подготовка са нужни с цел да може да се упражняват специалностите на корабните сътрудници и брокери?

Работодателите избират претенденти с висше обучение - бакалавърска степен по морска компетентност, логистика или обвързвана област може да бъде добър избор.

В България към момента няма лицензиране на корабните сътрудници . Обаче от тях се изисква съществуването на избрани професионални умения, като: положителни информационни умения, дарба да работи в среда с високо напрежение, знания по логистика и така нататък

Имайки поради, че корабното ходатайство постоянно включва работа с клиенти и сътрудници от разнообразни страни, положителното притежаване на британски език наложително.

А за ръководството на пристанищните интервенции, координирането на логистиката и обработката на документите се изискват високи организационни умения.

Точността при правене на документите и спазването на наредбите е от извънредно огромно значение при работата на корабните сътрудници.

Що се отнася до работата като корабен брокер , макар че не постоянно е наложително, приемането на документ от организации като Института на чартърните корабни брокери (ICS), доста покачва доверието и реализацията като корабен брокер. Тези документи нормално изискват полагане на изпити и демонстриране на несъмнено равнище на познания и опит в региона.

Тъй като корабното ходатайство постоянно включва работа с клиенти и сътрудници от разнообразни страни, владеенето на езици като британски и евентуално други според от пазарите, на които работи, може да бъде преимущество.

Много корабни брокери имат дипломи в области като логистика, стопанска система или интернационална търговия. Въпреки това, не е извънредно за хора с опит в региона на финансите, бизнес администрацията или свързани области, също да навлязат в специалността.

Тълкуването на пазарни данни, предвиждането на трендовете и вземането на стратегически решения са жизненоважни за положителната работа на корабния брокер и сключването на добра договорка, както и познаването на интернационалното морско право. Ефективната връзка също е от значително значение за поддържане на връзка с клиенти, корабособственици и чартьори.

Разбира се, интернационалното морско право би трябвало добре да се познава както от корабните брокери, по този начин и от корабните сътрудници.

И най-важното - корабното ходатайство изисква като цяло висок професионализъм, етични стандарти и мощен ангажимент към морската промишленост.
 Снимка 567587
Източник:

Фирмите членуващи в Българската асоциацията на корабните брокери и сътрудници правят активност и на трите огромни наши пристанища - Варна, Бургас и Русе. Г-н Станойков, за 2023 година на кое от пристанищата повече товарни кораби употребиха услуги на корабни брокери и корабни сътрудници и какъв тип услуги по-точно?

От разбора, който сме създали за 2023 година, БАКБА има пазарен дял, както следва:

Пазарен дял за агентирани кораби:

Варна - пазарен дял 61%;

Бургас - пазарен дял 48%;

Средно - 55%.

Пазарен дял за обслужени контейнери:

Варна - пазарен дял 74%;

Бургас - пазарен дял 65%;

Средно - 70%.

От посочените данни се вижда, че членовете на БАКБА са с над 50% от пазарния дял за съответните действия.

Ясно е, че възнаграждението за осъществените услуги от корабните сътрудници и брокери е комерсиална загадка, и въпреки всичко - може ли да се каже, че по принцип от този тип активност се печели относително добре.

Възнаграждението на корабен сътрудник може да варира според от фактори като: местонахождение, опит, размер на компанията и съответни отговорности по време на работа. Като цяло, корабните сътрудници могат да печелят порядъчен приход, изключително откакто натрупат опит и експертни знания в тази област.

Освен това, някои корабни сътрудници могат да получат спомагателна отплата, като бонуси, комисионни или облаги според от техния шеф и показване.

Г-н Станойков, активността на корабните брокери и сътрудници в една или друга степен е обвързвана и с работа с държавни институции. Имате ли пречки в това отношение у нас? Вашата активност по сходен метод ли се регламентира и в други европейски страни?

Знаем, че морският превоз е най-евтиният превоз, само че неудачната интервенция на държавните институции може да даде отрицателно отражение на цялата стопанска система на страната.

Пристанищата са катализатори за икономическо развиване на една страна, защото развиват търговията и поддържат витално значимите вериги на доставки. Инвестициите в пристанищата имат големи стопански изгоди.

За страдание обаче, това не се схваща от българските управляващи, и на практика развиването на българските пристанища доста изостава от съвсем всички други в Черноморския район.

Бавната и сложна връзка, незадоволителното консултиране за навременно безпроблемно използване на нови процедури, планове и софтуери, са също част от проблемите. При това, наклонността е, да се вменява че всичко посочено е отговорност на корабния сътрудник.

Нашите наблюдения демонстрират, че държавните институции не обръщат задоволително внимание на морския превоз като цяло.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР