Стефан Данаилов е наричан още Ламбо, Мастъра, Бате Серго, Майор

...
Стефан Данаилов е наричан още Ламбо, Мастъра, Бате Серго, Майор
Коментари Харесай

Спомен за Мастъра frognews.bg

Стефан Данаилов е именуван още Ламбо, Мастъра, Бате Серго, Майор Деянов, Българският Ален Делон. Зад гърба си остави над 150 функции в киното, театъра и малкия екран. Данаилов дълги години е дълготраен учител по актьорско майсторство за трагичен спектакъл в НАТФИЗ.

 

Като дете мечтае да стане моряк. Иска да кандидатства и история, само че актьорските му заложби не остават незабелязани и артистът Иван Кондов, който тогава е брачен партньор на сестра му, го поучава да следва в тогавашния ВИТИЗ. През 1963 година е признат в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата гибел Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1967 година и стартира работа в Пловдивския спектакъл “Н. О. Масалитинов “.

 

Първите му функции в киното са във филмите “Понеделник заран “, “Морето “ и “С мирис на бадеми “. Популярността идва още след присъединяване в ролята на Иван Загубански от кино лентата “Първият пощальон “, само че избухва с невиждана мощ, когато на телевизионния екран се появяват сериите от кино лентата “На всеки километър “ (1969). С ролята на майор Деянов го запомня всеобщата публика в България. В интервала сред първите и вторите серии се снима в “Князът “ и “Черните ангели “.

За малко напуща театъра и се отдава напълно на киното. Има участия допълнително от 80 кино лентата, голям брой награди от национални театрални и кино фестивали. Има премия за най-хубава мъжка роля в “Князът “ и “Черните ангели “ на Фестивала на българските филми, Варна през 1969 година Определен е за най-популярния артист в Чехословакия за 1976 година

През 1973 година се връща още веднъж на сцената, с цел да се причисли към трупата на Театъра на националната войска, а от 1979 година постъпва в Народния спектакъл “Иван Вазов “. Продължава да се снима доста в киното и малкия екран. Играе и на сцената на Театър 199. На Стената на славата пред театъра има пано с отпечатъците му.

 

През 1988 година Данаилов поема класовете по актьорско майсторство за трагичен спектакъл на професор Гриша Островски във ВИТИЗ, където е доцент от 1996 година и професор от 1999 година до гибелта си през 2019 година Неговите ученици са актьорите Силвия Лулчева, Владислав Карамфилов, Параскева Джукелова, Мариан Маринов, Христо Чешмеджиев, Асен Блатечки, Стефания Колева, Иван Бърнев, Ана Пападопулу, Деян Ангелов, Дарин Ангелов, Иван Юруков, Сава Драгунчев, Ралица Паскалева, Симона Халачева, Евелин Костова, Севар Иванов, Павел Иванов, Антон Порязов, Марин Рангелов, Филип Буков, Радина Боршош и други.

 

Стефан Данаилов почива през октомври 2019 година, след боледуване. Приет е по неотложност във Военномедицинска академия заради натрупала се вода в белите му дробове. Прекарва седмица в изкуствена кома, от която се разсънва малко по-късно. Данаилов умира в болничното заведение на 76 години от полиорганна непълнота.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР