Стайните растения са неизменна част от обстановката на почти всеки

...
Стайните растения са неизменна част от обстановката на почти всеки
Коментари Харесай

Усещат ли растенията, когато ги докосваме

Стайните растения са неизменима част от ситуацията на съвсем всеки дом. Повечето от нас ги одобряват тъкмо като красиво допълнение към интериора, което има и добавени изгоди и пречиства въздуха в пространствата. Но, става известно, те могат да реагират и като живи същества.
 Стайните растения и какъв брой ефикасни са и против най-вредните замърсители на въздуха
Как цветята у дома ни защищават от рак

Страхотна причина да си купим още някое

Ново проучване на учени от Вашингтонския университет потвърждава посредством извършени разнообразни опити, че растенията са чувствителни на досег и реагират по собствен метод, когато ги допираме. Те може да нямат нервна система, по която да се предават сигнали, само че растителните кафези имат различен построен механизъм на реакция.

Изследователите откриват, че при допиране със стъклена пръчка, по-тънка по косъм, листата на растенията изпращат сигнали с ниска периодичност на вълната към други растителни кафези. А когато допирът се приключи, изпращат други сигнали с по-висока периодичност. Реакциите се въздействат от силата и продължителността на докосването. 
 Снимка 622054

Извършени са 84 експеримента в лабораторна среда с наблюдения над 12 типа, всички с съществуването на присъщи калциеви датчици. В продължение на 30 секунди след приложеното допиране се откриват мудни талази от калциеви йони, които учените наричат цитозолен калций.

Той се изпраща от съответната клетка до прилежащите и трае от три до пет минути. А когато докосването върху клетката се отстрани, се изпраща различен сигнал, който обезврежда неговото въздействие за по-малко от минута.
 Снимка 622055

Авторите на проучването считат, че изпращането на тези талази се дължи на смяна на налягането вътре в клетката в резултат на приложения напън. Растителните кафези, за разлика от животинските, имат здрави и устойчиви клетъчни стени, които не могат елементарно да бъдат пробити, само че пък се огъват в посока във вътрешността, предава Science Daily.

И до момента учените знаеха, че клетките в растенията могат да реагират на допиране, само че в този момент за пръв път се потвърждава, че изпращат разнообразни сигнали при началото и края на взаимоотношението. Това е следващата изненада от флората, тъй като растителните кафези имат в действителност фини механизми, които усещат налягането и незабавно реагират. Точно както при захапване от гъсеница могат да се освободят разнообразни химикали, които вършат листата по-малко вкусни.
 Ярко розово, цветя за пчелите, локални растения - пет трендове в градинарството
5 трендове в градината тази година

От розовото до пчелите

Ако животните и ние, хората, се нуждаем от нервни кафези, които да реагират на докосването, то при изследваните растения всяка една клетка може да играе ролята на нервна и да сътвори съответната реакция.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР