Стая в подземията на базиликата Сан Лоренцо във Флоренция, в

...
Стая в подземията на базиликата Сан Лоренцо във Флоренция, в
Коментари Харесай

€20 за вход в „тайната стая“ на Микеланджело

Стая в подземията на базиликата „ Сан Лоренцо " във Флоренция, в която прословутият ренесансов занаятчия Микеланджело Буанароти се укривал от гнева на папа Климент VII, за пръв път ще бъде отворена обществено за визити. Но ще могат да я зърнат доста малко хора - не повече от 2000 души.

Причината е, че даването на достъп до „ тайната стая " на Микеланджело е пилотен план. Той започва на 15 ноември и ще завърши на 31 март, а по-късно ще се направи оценка дали визитите са безвредни за рисунките по стените на помещението, за които се допуска, че са на известния създател.

Микеланджело, който извайва скулптурата на Давид и изрисува тавана на Сикстинската шапка във Ватикана, се скрива в дребната подземна стая през 1530 година Тогава той изпада в недружелюбност пред папа Климент VII - член на могъщата фамилия Медичи, поради това, че подкрепя протеста против тяхното царуване. След към два месеца Микеланджело получава прошката на фамилията и възобновява отговорностите си във Флоренция.

За това, че той е обитавал стаичката, не се знае до 1975 година, когато чиновници на музея в „ Сан Лоренцо " търсят уместно пространство, с цел да отворят нов излаз за туристите, посещаващи параклиса на Медичите. Тогава инцидентно откриват похлупак под дрешник, който води до помещение дълго 10 м, необятно 3 м и високо 2,5 м. Свалянето на мазилката от стените разкрива рисунки, най-вероятно скицирани от Микеланджело и изобразяващи негови минали планове.

Сега тези скици ще могат да бъдат видени от публиката. Желаещите ще би трябвало да си купят билет, който коства 20 евро, само че също така ще би трябвало да платят 10 евро за билет за самия музей и още две такси по 5 евро. Едновременно в „ тайната стая " ще се позволяват единствено по четири индивида, с цел да се поддържат нужните за рисунките условия. Седмичният предел за гости е 100 души.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР