Ставката за полагане на нощен труд да се повиши от

...
Ставката за полагане на нощен труд да се повиши от
Коментари Харесай

Всички, които работят през нощта, ще са доволни. Вдигат им парите

Ставката за полагане на нощен труд да се увеличи от идната година, предвижда Проект на Заповед за изменение на Заповед № 8121 за установяване размерите на спомагателните хонорари за научна степен, за полагане на труд през нощта от 22,00 до 6,00 ч., за полагане на труд на публични празници.

Причината е признатото разпореждане от Министерски съвет, с което от 01.01.2024 година минималната работна заплата става 933 лева за страната, за цялостен работен месец, при естествена дълготрайност на работното време 8 часа и 5-дневна работна седмица. Повишава се и размерът на минималната часова работна заплата от 5,58 лева

В момента наредбата планува за всеки отработен нощен час или за част от него сред 22,00 ч. и 6,00 ч. на служащите да се заплаща в допълнение трудово заплащане за нощен труд в размер не по-малък от 0,15 на 100 от минималната работна заплата, установена за страната, само че не по-малко от един лев, съобщи " Pariteni.bg ".

Затова в заповедта се предлага размерът на спомагателното заплащане за всеки отработен нощен час да бъде изменен от 1,17 лева на 1,40 лева

Промяната също ще влезе в действие от 1 януари следващата година.

С друга смяна в Наредбата сновните месечни хонорари на държавните чиновници от Министерството на вътрешните работи размерът на началната заплата за част от длъжностите да се увеличи от 780 лева на 933 лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР