Ставащото в Украйна е абсолютно недопустимо, заяви президентът Румен Радев

...
Ставащото в Украйна е абсолютно недопустимо, заяви президентът Румен Радев
Коментари Харесай

Радев: Ставащото в Украйна е абсолютно недопустимо. Няма пряка военна заплаха за България

Ставащото в Украйна е безусловно неприемливо, съобщи президентът Румен Радев след особено съвещание, в което участваха и министър председателят Кирил Петков, ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, външният министър Теодора Генчовска, шефовете на разузнаването и службите.

Към момента няма директна военна опасност за сигурността на България, съобщи президентът.

„ Това е безусловно неприемливо в 21 век, удари по суверенна страна - изрично недопустимо”, повтори той.

„ Оценяваме сега рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система за доставка. Ще търсим всички вероятни разновидности, тъй че да няма спиране на доставките на нефт, храни и артикули от първа необходимост”, уточни президентът.

„ В ход са действия, които да защитят България във връзка с сигурността. България ще работи интензивно за своята отбрана в границите на НАТО”, безапелационен бе Румен Радев.

Държавният глава и министър председателят подчертаха, че етническите българи в Украйна са добре пристигнали у нас, в случай че желаят да се изтеглят, без бюрократични детайлности. Стана ясно, че 4000 етнически българи към този момент са поискали да бъдат евакуирани от Украйна.

" Българските институции работят един до друг, изготвяме ясни проекти. Приоритет номер 1 е евакуирането на нашите сънародници. Ще организираме бази, ще използваме българските хотели, с цел да можем да приемем тези хора.

Откъм целите за енергийна сигурност, готвим се с най-различни проекти.

Нека ясно да кажа - осъждаме остро дейностите на Руската федерация, това е неприемливо ", съобщи министър председателят Кирил Петков.

Той съобщи, че се работи за сухопътна евакуация на българите от Украйна. Освен това се работи и с Министерство на вътрешните работи и ДАНС за по-бързата обработка на документите на нашите сънародници, с цел да може те да се подслонят в България.

Тази вечер Кирил Петков ще вземе и присъединяване в среща в Брюксел, отдадена на тематиката.

" Трябва да минимизираме всички опасности, което засягат българското население. Каквото можем да помогнем на нашите украински другари, ще го създадем ", сподели още Петков на излизане от президентството.

Очаквайте детайлности!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР