Ставаме свидетели на събарянето на една система. Думата Преход“, която

...
Ставаме свидетели на събарянето на една система. Думата Преход“, която
Коментари Харесай

Проф. Георги Каприев: Рушим системата, създадена от прехода

Ставаме очевидци на събарянето на една система. Думата „ Преход “, която се изтърка от приложимост, от дълго време не значи това, в което живеем. Преходът завърши при започване на нашия век, а тогава се образува една система, която след това се укрепи.

Тя е пуснала корени във всички сфери и е отвратителна. Говорещите за Преход обслужват тъкмо тази система, а тя сега се клати. Надявам се този път да падне.
 Любомир Стефанов: Политическата корупция е чумата на българския преход Любомир Стефанов: Политическата корупция е чумата на българския преход
Методът и схемата „ имам човек някъде си “ – това се крие в подаръчната торбичка на българската политика. Това мнение и...

Това съобщи в изявление за БГНЕС проф. Георги Каприев, мъдрец и учител в СУ „ Св. Климент Охридски “.

„ Сега е хубаво да не настъпваме повторно мотиката “, предизвести проф. Каприев за политическата смяна у нас, която стартира с миналогодишните антиправителствени митинги в София и други градове на страната. За да изясни думите си той направи прилика с процесите, протекли у нас при започване на 90-те години.

„ На площада имаше разнообразни хора. Тези три партии, които назоваваме партии на митинга („ ИТН “, „ Демократична България “ и „ Изправи се! Мутри, вън! “ – бел. ред.), някак си съумяха да привлекат по-голяма част от тази в действителност разнородна маса на гърмежа. Имаше гърмеж на неодобрение от всевъзможен темперамент.

Начинът, по който те биват обсъждани, на мен доста не ми харесва. Най-мощният зов е те да плеснат с ръце, да се прегърнат, да се обединят и да тръгнат към светлото бъдеще. Някои от нас обаче са на години и си спомнят някои работи. Аз си припомням да вземем за пример 90-та година какво знамение беше да се откри хартия за вестник на опозицията, месеци наред не можаха. Разгеле откриха за един вестник – „ Демокрация “.

Преди към 20 години ми се наложи да върша едно съответно проучване на 3 български печатни медии, по съответна тематика, а една от тях беше точно вестник „ Демокрация “. Какво видях там? На една и съща страница текстове на анархисти, републиканци, монархисти, всевъзможни. Горкият четец. Разбира се всеки чете това, което го интересува, само че другото не може да не оказва фоново въздействие. До огромна степен разпадането на Съюз на демократичните сили и превръщането му в този момент в една подигравка на това се дължи, на тази вътрешна разнопосочност. Това беше коварството на комунистическите идеолози тогава “, изясни философът.
 Проф. Кьосев: Политиката е грижа за полиса, не предизборно блъскане Проф. Кьосев: Политиката е грижа за полиса, не предизборно блъскане
Аз съм културолог, а не политолог и в моите очи думата „ политика “ значи друго. Тя идва от „ полис “ и произхож...

Ето за какво, счита той, едно обединяване просто за „ срутване на системата “ може да докара до безредни дейности, които в последна сметка да доведат до връщането на старите ръководещи.

„ Напоследък съм окуражен от изявления на водачи на тези обединения, които стартират да приказват по този метод – имаме пет точки, на които държим и не мърдаме от тях. Сега е моментът, не след изборите, тези точки да се премерят. Те ще съвпаднат в голямата си част. По някои ще има и разминаваме. Аз да вземем за пример считам за обществено рискова мажоритарната система. Подобно държавно управление на консенсуса е належащо сега, формирано от тези и сродни на тях сили “, смята проф. Георги Каприев.

„ Ако водачите преодолеят своята горделивост, своите лидерски искания, своите предубеждения, които имат, както всички хора, току виж сме се сдобили с държавно управление, което би могло да стартира разчистването на тази голяма кочина, в която се трансформира България през последните 10 години “, добави още той.

На въпроса не рискуваме ли просто да сменяем един екранен облик с различен, замествайки Бойко Борисов с известния ефирен водещ Слави Трифонов, проф. Каприев отговори:

„ Всичко идва от доста низката политическа и обща просвета на българския народ. Една харизматична фигура постоянно притегля повече от една партийна стратегия. Къде обаче е огромната разлика сред нас и Централна и Западна Европа. Там образованието е сложено на други основи, преследва други цели и съставлява полезност.
 Юлия Ал-Хаким: Жените у нас изнесоха прехода на гърба си Юлия Ал-Хаким: Жените у нас изнесоха прехода на гърба си
" В България дамите не остаряват добре, това е истината и някой би трябвало да го каже. Вместо да стават по-уверени с годините, по-хармонични...

Германчето и французойчето е възпитано, че в случай че то не знае, има други хора, които знаят и те са публични престижи. Те оферират пътища, по които би могло да се върви. В България такова нещо няма. За просвета се отпуска 0,4% от нашия така и така бедняшки бюджет. На хората на културата и образованието се гледа с неуважение, това са загубеняците. Българският човек стои, гледа телевизия и си ги избира като от рекламите. Този прахуляк за пране или оня, който ни покаже по ефектната стратегия “, уточни още той.

„ Повечето ни политици не могат да сформират цяло изречение, приказват на акцент. Аз съм от Бургас и също мога да приказвам по този начин, само че формата не го допуска, още по-малко го допуска трибуната на Народното събрание. На нея гледаме големи излагации и резили. Не единствено реторически, само че и интелектуални, поведенчески, персонални и всевъзможни. Всичко това не може да бъде образец за никого, с изключение на за малограмотници и наглеци. Промяната би трябвало да стартира от там “, счита философът, съгласно който смяната би трябвало да стартира от образованието.

Навършването на 1 година от началото на антиправителствените митинги, в които изрази интензивно своята гражданска позиция, проф. Каприев акцентира: „ Те бяха покачване на националната свяст, по Вазов. Дадохме кураж на хората, които бяха обезверени. Бият, само че не убиват, тъй че може. Подобни неща дават отражение исторически по-бавно, митингът ще даде отражение след години “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР