Става все по-трудно да си позволиш жилище. Цените се повишават

...
Става все по-трудно да си позволиш жилище. Цените се повишават
Коментари Харесай

Експерт: Продължете да живеете под наем и да спестявате пари, ако не може да си позволите това!

Става все по-трудно да си позволиш жилище. Цените се покачват с съвсем 20% на годишна база, а лихвите по ипотечните заеми порастват. 

Ставката за 30-годишен закрепен заем към този момент е 5,57%, съгласно Mortgage News Daily, по отношение на 3,29% при започване на годината. 

В същото време потребителските цени на всичко - от газта до храните, също се форсират, което коства на американците стотици долари повече на месец. В опит да понижи инфлацията, Федералният запас увеличи лихвените проценти в сряда с половин пункт. 

Ипотечните лихви не дават отговор непосредствено на повишението на лихвените проценти на Фед, изясни Грег Макбрайд, основен финансов анализатор в Bankrate.com, написа CNBC, представени от уеб страницата " Pariteni.bg ".

Въпреки това той планува опцията за известна болежка за купувачите на жилища.

" Докато не забележим трайни доказателства за понижаване на инфлационния напън, рискът е доста огромен за растеж на лихвите по ипотеките “, сподели Макбрайд.

" Но когато забележим, че инфлационният напън понижава, лихвите по ипотечните заеми могат бързо да извърнат курса – изключително в случай че стопанската система също се забавя.  

" Ако не сте сигурни дали желаете да наемете или купите тъкмо сега… по-добре е да вземете решението си въз основа на персоналната си обстановка и персоналните си потребности “, сподели Лекси Холбърт, специалист по жилища и метод на живот за Realtor.com.

Направете тези стъпки, преди да вземете решение дали да притежавате жилище или да наемете.

Направете финансова инспекция

Запитайте се дали сте финансово подготвени да притежавате дом. Това включва задоволително спестявания при незабавни случаи, сподели Холбърт. Освен това би трябвало да имате задоволително месечни приходи, с цел да си позволите заплащането на ипотека, налози и застраховки, както и спомагателни месечни разноски като комунални услуги.

Проверете и вашия кредитен доклад, защото кредитният ви рейтинг има директно отношение към ипотеката, която ще получите, и лихвения %, който може да платите. 

Ако не можете да си позволите месечните заплащания, продължете да живеете чартърен и да спестявате пари, в случай че собствеността на жилище е вашата последна цел, сподели Холбърт. Ако високият наем ви пречи да спестявате, помислете за редуциране или правене на други огромни промени в метода на живот, с цел да можете да започнете да оставяте повече пари настрани.

" Ще прочетете, че в случай че намалите навика си да пиете лате за 4 $, това в действителност може да ви помогне да спестите за дом “, сподели тя. 

" Въпреки че е в действителност добре да спестявате, парите за първата вноска ще дойдат от по-сериозни икономии от разноски за жилището или колата ви.

Помислете къде се намирате в живота си.

Искате ли да се установите някъде за известно време или ще се местите след няколко години?  

" Ако потребността от дом е поредна и постоянна през идващите няколко години, в този момент може да е в действителност добър миг да купите “, сподели тя. " Ако не, може да помислите за наемане, с цел да имате гъвкавостта да се местите. “

Да разберете какво можете да си позволите, в случай че купите жилище, е изключително значимо в този момент, защото цените на жилищата се повишават, сподели Макбрайд от Bankrate. 

" Позицията, в която няма да желаете да бъдете, е да се влюбите в дом и да приемете офертата и по-късно да би трябвало да разберете по какъв начин да платите за нея “, сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР