Става въпрос за колите до 2005 годинаИндустриален клъстер Електромобили“ ИКЕМ

...
Става въпрос за колите до 2005 годинаИндустриален клъстер Електромобили“ ИКЕМ
Коментари Харесай

Клъстер „Електромобили“ съветва МС се въведат схеми за бракуване на колите стандарт Евро 3 и надолу

Става въпрос за колите до 2005 година

Индустриален клъстер „ Електромобили “ ИКЕМ формулира няколко съвета към Министерски съвет за повишението на броя на електрическите коли у нас. Според сектора е належащо на равнище държавно управление да бъде избран народен координатор за електрическата подвижност, както и да бъде несъмнено министерство или министерства, които да бъдат отраслови и с съответни задания по развиването на електромобилността.

Да се вкарат тласъци за навлизането на пазара на електрически транспортни средства в сходство с правилото „ замърсителят заплаща “, като се включат специфични ограничения, да вземем за пример дотации за транспортни средства с нулеви излъчвания, диференциране на таксите /данъците за регистрация/ за благосъстоятелност според от нивото на излъчванията и схеми за бракуване на най-замърсяващите транспортни средства (стандарт за излъчвания Евро 3 или по-нисък), приканват още ИКЕМ

„ Да се употребява интензивно експертността на секторните организации - като ИКЕМ, БАЕПС и други Да се регламентира обвързване за общините да обезпечат места за зарядни устройства на най-малко две места за паркиране. Да се заложат нормативно тласъци за електроразпределителните сдружения да дават елементарен достъп до електроенергийната мрежа. Да се вкарат преференциални финансови принадлежности за дребните и междинните предприятия, които влагат в построяването и ръководството на инфраструктура за зареждане с електрическа енергия. Да бъде основан народен портал от вида Smart Grid за връзка сред ЕСО, ЕРП, операторите на зарядна инфраструктура и услуги в областта на електрическата подвижност. Важен ангажимент на страната ще бъде да даде облачна услуга за общодостъпна информация за зарядните точки, изискванията за прилагане, услугите и така нататък “, гласят още предложенията.

Ето по какъв начин стоят нещата с електрическите автомобили и зарядните станции у нас - от Април до Октомври 2023 година за последните 6 месеца:

Общо коли – 3 544 988, което е растеж от 3,4%, или 114 937 автомобила повече.

Леки коли – 2 994 837, което е растеж от 3,3%, или 95 573 автомобила повече.

Електрически коли – 9 889, което е растеж от 33,3%, или 2 472 автомобила повече.

Хибридни коли Ток/бензин – 35 621, което е растеж от 25%, или 7 028 коли повече.

Общо за 1 година, растежът на електрическите и хибридни коли надминава 100%.

Зарядни станции:

2022г. са били към 850, при започване на 2023 година са към този момент 1 018, като към октомври 2023г. са малко над 1 350, или за 1 година растежът е близо 25%.

Локации за зарядни станции:

2022 година са били 605, при започване на 2023 година са 751, все още са почти 820. Вижда се, че броят на зарядните станции пораства най-вече с разкриване на нови местоположения, което е добре.

Към момента на 1 зарядна станция се падат малко над 7 електрическия автомобил. Средно за Европейски Съюз са към 6.4 електрически автомобили на 1 зарядна станция.

Основните провокации за българските консуматори пред притежаването на EV са най-много:

Цена – електрическите автомобили остават по-скъпи от транспортните средства с вътрешно горене – както транспортните средства, по този начин и застрахователните награди. Няма национална стратегия за поощряване на потребителите.

Свобода на пътешестване – макар че системата за таксуване се разраства много бързо, тя към момента не е задоволителна, с цел да обезпечи безпрепятственото и елементарно зареждане на електрическите автомобили в цялата страна.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР