Става въпрос не за намаление цената на газа, а за

...
Става въпрос не за намаление цената на газа, а за
Коментари Харесай

Експерт: Става въпрос не за намаление на цената на газа, а за нова формула

Става въпрос не за понижение цената на газа, а за нова форма. В новите условия постоянно ще имаме по-ниска цена, в сравнение с имахме по остарялата формула. Това сподели в Сутрешния блок енергийният специалист Атанас Тасев.
Много значимо е за нас, ние започнахме зеления преход, което значи, че последователно би трябвало да прекосяваме към друга горивна база. До това се стигна неслучайно. От октомври 2013 година до октомври 2015 година цената на втечнения газ е по-ниска, в сравнение с цената на тръбния газ. След това се изравняват, сега тръбният газ е с по-ниска цена, изясни Тасев.

Атанас Тасев открои ролята на договарящия екип и Европейската комисия за постигането на по-ниската цена.

Иван Хиновски предизвести, че новата формула е обвързвана и с цената на втечнения газ, което може да значи по-ниски цени във второ и трето тримесечие на годината, само че в есенно-зимния сезон цената на природния газ може да се повишава.

В момента " Газпром " не предлага тази цена, тъй като има специфични усеща към България, има интернационална обстановка, която оказа напън върху тях да трансформират цената. Първо - те усещат евентуална конкуренция от бъдещия импорт на полутечен газ в България. Второ - в Турция останаха огромни количества непотребен природен газ, заради икономическата рецесия и редица други фактори. Чисто пазарни механизми постановиха " Газпром " да направи тази стъпка.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР