Става въпрос не толкова за Украйна, а за световния ред.

...
Става въпрос не толкова за Украйна, а за световния ред.
Коментари Харесай

Лавров категоричен: Става въпрос не толкова за Украйна, а за световния ред! Западът не искаше мир

" Става въпрос не толкоз за Украйна, а за международния ред. Днешната рецесия е предопределен, исторически миг в актуалната история, борба в най-широкия смисъл на тази дума за това по какъв начин ще наподобява международният ред. Западът не изиска да реши спокойно обстановката с въпросите по сигурността. "

Това съобщи външният министър на Русия Сергей Лавров, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

" Когато Варшавският контракт и Съветският съюз изчезнаха, НАТО еднолично, без никакви съвещания по тематиката с тези, които преди този момент бяха част от салдото на силите в Европа, стартира да се придвижва на Изток, и всякога линията им на защита настъпваше.И когато тази линия пристигна компактно до нас и никой не пожела да одобри на съществено всички наши увещания от последните 20 години, ние отправихме нашите начинания по европейската сигурност, само че те още веднъж бяха пренебрегнати от нашите, за жалост, високомерни западни сътрудници ", съобщи още Сергей Лавров.

Отговаряйки на въпрос за какво се наложи провеждането на " специфичната военна интервенция " в Украйна и не можеше ли въпросите от сферата на сигурността да се уредят по кротичък път, Лавров отговори, че " Западът не искаше да реши тази обстановка с мир ".

Министърът акцентира, че " Съединени американски щати са смачкали цяла Европа ".

" Съединените щати при Джо Байдън си сложиха задачата да подчинят Европа и реализираха нейното категорично следване на американския курс. От доста години Западът престана да употребява израза " интернационално право ", което е въплътено на първо място в Устава на Организация на обединените нации и изобрети термина " международен ред, учреден на правила ". Тези правила бяха писани в стеснен кръг и тези, които ги одобряват, бяха поощрявани от Запада ", посочи още Сергей Лавров.

Според оценки на съветската делегация договарянията с Украйна вървят мъчно, само че " има известна вяра за реализиране на компромис ", сподели Лавров.

Същата оценка дават и някои украински договарящи, в това число чиновници в офиса на президента Володимир Зеленски, добави той в изявление за съветската телевизия РБК.

Коментирайки изявления на украинската страна за хода на диалозите, Лавров прикани да се даде опция на договарящите да работят в по-спокойна конюнктура, без " нагнетяване на следващата нервност ".

Русия е подготвена за сходни контакти и в бъдеще, само че би трябвало да се знае " каква е добавената стойност " от тях, уточни той.

Лавров посочи, че тематиките на договарянията са били неведнъж обявявани от президента Владимир Путин.

" Това са въпросите за сигурността, спасяването на живота на хората от Донбас, недопускането Украйна да стане непрекъсната опасност за сигурността на Русия, както и недопускане на неразрешената в целия свят, в това число в цивилизована Европа, неонацистна идеология ", изясни министърът.

Шансове за урегулиране на обстановката към Украйна постоянно има, увери Лавров.

" Шансове постоянно има. В последна сметка, като посланик, нямаш право на различен отговор и други дейности ", акцентира Лавров.

Лавров съобщи, че Русия е подготвена за контакти с украинската страна и в бъдеще, само че е належащо да са знае каква ще бъде добавената стойност от тях.

" Поговорихме и това е добре. Готови сме за такива контакти и в бъдеще. Но на първо място е добре да знаем каква ще бъде добавената стойност от тези контакти ", изясни той.

Министърът подсети, че украинският президент Володимир Зеленски е помолил президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на Русия Владимир Путин да бъде извършена среща на министрите в Анталия на Дипломатическия конгрес.

" Отчитайки обстоятелството, че е получена такава молба, президентът ми поръча да проведа такава среща и да чуя това, което господин Кулеба има да предложи, което аз го помолих да направи ", изясни Лавров.

" Той съобщи, че е пристигнал не с цел да повтаря обществени изказвания. На мен това ми стана забавно. Но за час и половина от срещата в наличието на турския министър Мевлют Чавушогл и без значение от неколкократните ми напомняния, че бих желал да чуя това, което не е звучало в общественото пространство, той (Кулеба, бел. ред.) по този начин и не изрече нито една нова концепция ", означи още Сергей Лавров.

Сергей Лавров напомни и неотдавнашните апели на Зеленски, както се изрази той, " НАТО да затвори небето (над Украйна), да стартира да води война за Украйна, да вербува наемници и да ги насочва към фронта ".

" Всичко това бе изложено много нападателно, само че реакцията на Северноатлантическия алианс, в който въпреки всичко има още здравомислещи хора, очевидно е охладила този жар ", разяснява съветският външен министър.

" Ясно е, че Украйна не е член на НАТО. Разбираме това. С години слушахме за отворени порти, само че към този момент чуваме, че няма да влезем там. Това е истината и тя би трябвало да се признае ", сподели през вчерашния ден Зеленски във видеообръщение към водачите на страните от Обединените експедиционни сили - европейско съдружие отпред с Лондон, организиращо общи военни учения.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР