Става очевидно, че законът е писан набързо и без да

...
Става очевидно, че законът е писан набързо и без да
Коментари Харесай

Тихите промени в закона срещу корупцията

Става явно, че законът е писан небрежно и без да бъде съобразяван с други нормативни актове

Промените засягат общинските съветници, които са най-голямата корупционна ниша
Още по тематиката
Пламен Георгиев изиска право да задържа, с цел да не обира различен лаврите от ареста

Парламентът попълни състава на антикорупционната комисия във официална процедура и без никакъв спор
26 апр 2018
Спешни законови промени още веднъж скараха ръководещи и съпротива

Нови текстове за публичните поръчки и битката с корупцията се пускат по бързата писта без съображение
22 фев 2018
Парламентът откри предизвестената процедура за началник на антикорупционния орган

Фаворитът на ръководещите Пламен Георгиев евентуално ще остане единствен претендент
4 фев 2018
Парламентът отхвърли ветото върху антикорупционния закон
12 яну 2018
Правната комисия отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон

Разглеждането на върнатия закон е включено и в дневния ред на Народното събрание за тази седмица
10 яну 2018 " Законът на законите! Законът, който трябваше да пребори корупцията, ще бъде поправян, преди изобщо да е влезнал в действие! " Репликата е на народния представител от Българска социалистическа партия Крум Зарков от февруари т.г., само че единствено загатва за мащаба на конфузната обстановка.

Законът за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ) трябваше да бъде венецът на нормотворчеството на ГЕРБ, огромната алена точка на този парламентарен сезон, с която ръководещите да се похвалят и тук, и в Брюксел по какъв начин стягат антикорупционния фронт. Е, похвалиха се, несъмнено. Но настрана останаха подмолните промени, които започнаха по-малко от месец след влизането му в действие.
Все още е прекомерно рано да се проучва по какъв начин работи законът, въпреки че това е предвидимо. Но преди края на парламентарния сезон има какво да се каже за " венеца на законотворчеството " и за странното безучастие и на опозицията, и на президента.

Равносметката

За четири месеца от влизането в действие на новия антикорупционен закон, преди още да проработи съществено, той към този момент бе променян на три пъти от Народното събрание, последно през месец май. Две от тези промени минаха на практика скрито, с преходни разпореждания към други закони със напълно друг предмет. Едната редакция пък бе необятно оповестена като неизбежна – с нея бе отсрочено задължението за заварените общински съветници да заявяват несъответственост до идващия мандат до идващите избори, само че дружно с това - и задължението им да заявяват имущество и ползи. Така - без претекстове и без разискване - бе зачертана най-важната активност по предварителната защита за един голям масив от хора – общинските съветници, където в действителност е най-масовата корупционна ниша, хранилка на огромната партийна корупция.

Първа смяна: Нови пълномощия на комисията, без доста звук

Само месец след влизането на закона в действие, в края на февруари т.г., Народното събрание гласоподава първата смяна в него. Това стана по тествания способ, който ръководещите ползват, когато желаят да не се подвига доста звук. По предложение на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, направено чак при второто четене, с преходна наредба в Закона за платежните услуги и платежните системи бе дописан антикорупционният закон, където бяха добавени нови пълномощия на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) - да желае откриване на банковата загадка и да получава информация от осведомителните системи на Българска народна банка за сметките на клиентите на банките, за техните отговорности, запори, сейфове и други На комисията се дават и пълномощия да ръководи и имуществото, отнето по реда на предходния закон за гражданска конфискация, което в действителност е разумно, само че забравено.

Втора смяна: Как общинските съветници станаха доста по-безконтролни и недосегаеми

Новият закон най-сетне вкара общинските съветници в периметъра на дейностите по предварителна защита на корупцията. Преди те подаваха единствено заявления за стеснен кръг несъвместимости - възбрана да са по едно и също време и членове на управителни и контролни органи, прокуристи, търговски пълномощници, синдици или ликвидатори на търговски сдружения с общинско присъединяване или на общинско дружество, както и да са общински съветници в страна от Европейски Съюз. Подаваха също по този начин и декларация за ползи, а единствено ръководителите на общинските препоръки подаваха и декларация за имущество. Новият закон направи две значими промени в този режим.

На първо място, той вкара нови несъвместимости за общинските съветници, като към съществуващите забрани бяха дописани и нови - общинският консултант не може да е едноличен търговец, съучастник, акционер, член на директорски, контролен или надзорен съвет на комерсиално сдружение, което има подписани контракти със съответната община, както и с търговски сдружения с общинско присъединяване или с общински предприятия.

На второ място, законът вкара обвързване за всички общински съветници да подадат до 23 февруари два типа заявления – за несъответственост (за новите забрани) и за имущество и ползи.
Оказа се обаче, че в случай че би трябвало да се приложат новите несъвместимости към сегашните общински препоръки, то те ще останат без хора – това обявиха в правната комисия не други, а представители на Националното съдружие на общините. А ръководителят на КПКОНПИ Пламен Георгиев разяснява, че доста от тях ще бъдат сложени пред алтернативата или да изоставен общинския съвет, или да се окажат в несъответственост, след което по закон би трябвало да бъдат подложени на цялостна имуществена инспекция. Естествено те не биха желали това.

Другояче казано – главното занятие на общинските съветници в България е да въртят бизнес с общината. Проблемът надалеч не се свежда до умилителните образци, които даде Данаил Кирилов – с учителката - общинска съветничка, която употребява общинско жилище чартърен, или със съветника доктор в дребна община, чийто кабинет е чартърен в общинско помещение. Общински съветници са арендатори на общински земи, зареждат детски градини и столове, охраняват общински обекти, ремонтират, строят и т. н. - навсякъде въртят бизнес с общината, в чието ръководство вземат участие и това е общоизвестно.

Същевременно общинските препоръки от дълго време не са препоръки, т.е. локалният парламент, както постоянно ги назовават, а решителен орган, от който зависи разпределянето на порциите. Огромната част от тях са предприемачи, чийто бизнес е директно обвързван и директно подвластен от общинските поръчки. Не бива да учудват мненията, че милионерите в страната не са политиците по върха, а общинарите и всяка партия си има по места такива хора измежду тях.

В този смисъл въвеждането на спомагателни несъвместимости и разпростирането на декларациите за имущество и спорове върху всички съветници е неоспорим плюс на антикорупционния закон. И тъкмо това бе съборено с втората корекция през март. Тръгна се с аргумента, че несъвместимостите за даден обществен пост би трябвало да са известни авансово на претендентите, тъй като водят до съществени ограничавания, по тази причина не е редно да се вкарват по средата на мандата. Така Народното събрание направи втората незабавна редакция на закона, с която отсрочи декларациите за несъответственост за идващия мандат общински съветници след изборите в края на 2019 година А депутатите напълно искрено си споделяха, че две години са задоволителен период за всеки да си трансферира бизнеса на близки и родственици. Никой не означи, че с анулацията на декларирането в действителност се анулира действието и на новите, и на старите несъвместимости. На процедура до декември 2019 година за всички общински съветници в България няма да важат никакви ограничавания в бизнеса - даже и тези, които съществуваха по досегашния закон.

Но това не е всичко.

При второто четене на закона в пленарната зала без претекстове и без никакво разискване ръководителят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов направи предложение за още една смяна – повърхностно, все едно става дума за пропусната запетайка, той предложи да се отсрочи с две години и задължението за общинските съветници да заявяват имущество и ползи. Предложението бе гласувано без никакъв спор. Така единствено за една минута парламентарно време падна задължението за сегашните общински съветници да заявяват ползи, каквото имаха по остарялата уредба преди антикорупционния закон. Отпадна и нововъведеното обвързване да заявяват имуществото си, в това число и за ръководителите на общинските препоръки. Една съществена мярка за предварителна защита за корупцията за близо 6000 общински съветници остана за по-добри времена.

Трета смяна: Някои разминавания в периодите, дето сякаш ги нямаше

С третата промяна, направена през май, бяха отстранени несъответствия сред периодите в антикорупционния закон и тези в Закона за държавния чиновник (ЗДС) и Закона за Национална агенция за приходите. Според ЗДС годишните заявления на държавните чиновници за имущество и ползи се подават в период до 30 април, а съгласно антикорупционния закон – до 15 май. Куриозното е, че корекцията бе направена с преходни разпореждания в... Закона за енергетиката. Предложението да се изравнят периодите е импортирано от Данаил Кирилов сред първо и второ четене на закона - без претекстове и без някой да попита какво общо имат те с енергетиката, като се изключи че по този метод ще останат незабелязани. Гласувани единствено на едно четене, тези две тези две кръпки в антикорупционния закон се задействат със задна дата – от 30 април 2018 година, въпреки че измененията са оповестени на 5 май.

И сигурно те не са последните. В Кодекса на труда (КТ) към момента попада чл.107а, алинея 4, съгласно който държавните и общинските служители на трудов контракт би трябвало да подават декларация за имотно положение, въпреки че тя към този момент би следвало да е сменена с декларацията за имущество и ползи по ЗПКОНПИ. Другояче казано, сега законът задължава тези чиновници да заявяват парцелите и приходите си два пъти, което към този момент бе мотив за съществени паники измежду администрацията, в това число и във Висш съдебен съвет във връзка с правосъдните чиновници. Едва ли някой ще се изненада, в случай че скоро КТ бъде редактиран с промени в закона за земеделската техника да вземем за пример.

Дори единствено поради гласуването им на едно четене и трите законови промени биха могли да се тестват в Конституционния съд (КС), въпреки че досега Конституционен съд не е податлив да събори закон за това. Но президенът и депутатите от Българска социалистическа партия имат задоволително причини всъщност, с цел да сезират Конституционен съд, и за закона и за поправките му. Любопитното е, че досега не са го създали макар шумните обети за неговите пороци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР