Става дума за наистина безподобна финансова афера. Малката финансова фирма

...
Става дума за наистина безподобна финансова афера. Малката финансова фирма
Коментари Харесай

Обвиниха Гаутам Адани в най-голямата финансова измама в историята

Става дума за в действителност безподобна финансова спекулация. Малката финансова компания " Hindenburg Research " от Ню Йорк упреква индийския индустриален необут Гаутам Адани в " най-голямата машинация в историята на стопанската система ".

Обвиненията гласят, че в продължение на десетилетия Адани е правил с концерна си " безсрамни операции с акции " и финансови измами. Те били прикривана благодарение на компании пощенски кутии на Бахамските острови, посредством хора от фамилията на водещи позиции в концерна и с фалшифицирани салда. Така били прикривани задълженията, с цел да може курсът на акциите да скочи с 85 %.

След оповестението предходната седмица на изследванията на " Нindenburg Research " концернът на Адани е изгубил към този момент над 100 милиарда $ от пазарната си стойност. Пострадало е и персоналното положение на Адани - единствено за седмица то е намаляло с 50 милиарда $. Милиардерът, който бе третият най-богат човек в света през 2022 година, в това време изпадна до 15-ата позиция в класацията на списание " Форбс ".

В основата на всичко това стои 38-годишният Нейтън Андерсън от Кънектикът, до неотдавна изцяло чужд във финансовите среди. Той е следвал интернационална стопанска система, а по-късно е работил като санитар в Израел, написа организация " Ройтерс ". След като се завръща в Съединени американски щати Андерсън поставя основите на днешната си детективска активност, написа DW.

Андерсън работил първо във компания, профилирана в областта на финансовите данни, по-късно се занимавал с хедж фондове и създаването на капиталови тактики за заможни фамилии. През 2017 година основал капиталовата компания " Hindenburg Research ".

Негов тогавашен кумир е финансовият управител Хари Маркополос, считан са един от най-успешните американски следователи в областта на финансовите измами.

След това Андерсън погва финансови измамници - освен това много сполучливо. По време на пандемията той разкрива, че голям брой стартъпи, излезли на борсата и постигнали бързи триумфи, освен нямат никакви облаги, само че и са създали противоречиви бизнесмодели. 

Най-голямото достижение на " Hindenburg Research " досега са разкритията, свързани с " Nikola Motors " - компания производителка на камиони, ползващи за гориво водород.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР