Става дума за конституционалиста проф. Пламен Киров. Същият преди няколко

...
Става дума за конституционалиста проф. Пламен Киров. Същият преди няколко
Коментари Харесай

Машината работи на пълни обороти. Мислете

Става дума за конституционалиста проф. Пламен Киров. Същият преди няколко дни бе в студиото на NOVA News. Днес се пръкна в bTV. Така да вземем за пример обикаля и общественият антрополог Харалан Александров. Сега занапред платени социолози още веднъж ще изплуват от блатото и ще сеят съдбовни прогнози. Някои дори може да нарисуват политически апокалипсиси.

Какво сподели Киров през миналите няколко дни и за какво е значимо?

“Машинното гласоподаване не нарушава конституционното право на глас. Редът за осъществяване на изборите се дефинира със закон, стига да се оправят четирите типичен демократични правилото на изборното право - всеобщо, равно, пряко… Има доста страни, които организират машинно гласоподаване, не са в Европа. Ако Съединени американски щати са третия свят… Проблемът не е това. Лошото е, че го вкарваме от през днешния ден за на следващия ден. Ако го вкарваме, само че да знаем, че една година гласоподавателите ще бъдат подготвени, комисиите…”, уточни проф. Киров.

“От през днешния ден за утре” бе теза на ГЕРБ при приемането на измененията в изборния закон. Част от тях бяха още “писани на коляно закони за една вечер”.

Как машината регистрира вота знаел последният, пипал програмата. Затова би трябвало да се основат гаранции, тъй че машината да дава разпечатка, която да подхожда на гласа, уточни още Киров. Не можел да отговори на въпроса обаче кой щял да види дали подхожда, като не се брои… Тази теза обаче бе комфортно подадена от журналиста Любомир Огнянов, който вместо да задава въпроси, спекулираше и насочваше диалога.

Но това допускам кореспондира идеално с нашето печелно 112-то място…

Много било евентуално да се хвърли сянка на подозрение за първи път от 30 година, тъй като “съгласете се, че тези машини не са сертифицирани по съответния ред, то няма и подобен, с цел да сме сигурни, че вкара ли се програмата в машината, няма да има оторизиран достъп от различен " експерт ", който да настройки по този начин, че всеки трети избор да е за избрана партия ".

“В Съединени американски щати непрестанно стават кавги с тези машини, в случай че сте следили. Навсякъде, където има машини, стават скандали”...

“Не съм сигурен дали в Бутан стават кавги, тъй като и там с машини гласуват…”, отвърна иронично Огнянов.

Какво става в случай че Конституционен съд се произнесе по въпроса с легитимността на машинното гласоподаване? Проф. Киров счита, че може да се окаже, че няма време законът да бъде поправен и да се върне хартиеното гласоподаване. Това Киров сподели и през днешния ден в ефира на друга телевизия.

“Видеонаблюдението не знам какво ще снима - от машината излиза един дълъг протокол, секционните изборни комисии няма да броят бюлетини”, уточни още Киров.

Това обаче не е по този начин. Според признатите промени на изключителните парламентарни избори ще има опция за видеонаблюдение и лъчение онлайн при броенето на бюлетините и попълването на протоколите от секционните изборни комисии.

Видеонаблюдението ще се прави от камерите в учебните заведения. То ще се регламентира от ЦИК, а техническото му обезпечаване ще се прави от Министерски съвет.

За спецсъда и спецпрокуратурата… и някои уточнения

“Лесно е да създадем един орган или да закрием един орган. Въпросът е какво какво става с тези дейности, които те са подхванали по висящи проблеми. Това законодателят би трябвало да го уреди. Защото в случай че някой счита, че в случай че закрием един правосъден орган и компетентността на този орган я пратим в различен правосъден орган, че той ще стартира още веднъж процедурата и ще успее да организира някои следствени и правосъдни дейности. Но това не постоянно е допустимо ".

“Закриването на профилираната прокуратура може да докара до недовършването на избрани производства и каузи, в случай че не се вземат мерки”.

Специализираният съд и прокуратура са два органа, които дават противоречиви резултати. Ето да вземем за пример - за 10 година няма нито един наказан за корупция по високите етажи, а делата се точат. Въпреки това някои изясняват, че всичко работи супер. Затова ГЕРБ и магистратите остро възроптаха против това желание, а следователи и прокурори излязоха дори на безмълвен митинг пред Съдебната палата, сезираха и Брюксел.

Основното безпокойство е повдигането на запорите върху олигарсите, което щяло да освободи финансов запас, а идвали избори и някои избрани партии щели да се възползват от това.

Скандалът “Илчовски”

Конституционалистът Киров сподели още нещо, което към този момент чухме от свитата на ГЕРБ през вчерашния ден - всичко изнесено било част от една предизборна акция, а Народното събрание се трансформирал в шоу.

Изводът е елементарен - машината за агитация работи. Впрегнати са всички сили, с цел да се всява чувство за безпорядък, с отговаряне на комфортни журналистически въпроси да се популяризират опорни тези, които да се одобряват безрезервно от всеобщата публика.

Затова задавайте въпроси. И мислете.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР