Става дума за емблематичната къща “Синия лъв, където се помещава

...
Става дума за емблематичната къща “Синия лъв, където се помещава
Коментари Харесай

Скандален ремонт на метри от Народния театър започва с изсичане на 25 дървета

Става дума за емблематичната къща “Синия лъв ”, където се обитава и едноименния ресторант. Сградата е общинска благосъстоятелност, а теренът до нея - частен. Целта е там да се появи 6-етажна офис постройка с три подземни равнища за паркинг на ъгъла сред ул. “Иван Вазов ” и ул. “Кузман Шапкарев ”. 

 

До 2005 година теренът е държавен, след което той е продаден от регионалния шеф. В момента земята е владеене на компания " А-Трейд 3000 ", принадлежаща на предприемачите Димитър Борисов и Иво Иванов, по-известни като съдружници в сметосъбиращата компания " Титан ", напомнят от в. “Сега ”.

 

Темата със запазването на част от дърветата, въобще не е била разисквана сред вложителя и представителите на столичната община.

 

" Не е коментирано в отдела ", заяви началникът на " Благоустройствени действия " към НАГ арх. Елица Мирчева.

 

" И с нас не е воден подобен диалог ", добави кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков. 

 

" От предоставената информация не мога да се ориентирам за какво се постанова премахването на всички дървета ", призна шефът на комисията Лорита Радева от ГЕРБ.

По предложение на съпартиеца й арх. Ивайло Петков в решението бе записано, че с капиталовия план би трябвало да се опита да се резервира част от растителността. Районният кмет Трайков пък предложи притежателят на терена да бъде длъжен да засади някои от новите дървета в прилежащия парцел, който също е негово владеене.

 

Радева обаче възрази, че осъществяването на това решение може да е проблем и наложи в решението да се укаже единствено, че обезщетителното залесяване следва да е наоколо до бъдещия градеж. Подобни инструкции бяха гласувани и при предходното разглеждане на плана за строителство в терена, като и тогава не стана ясно къде то ще може да се осъществя. 

 

В последна сметка решението за отсичането на 25-те дървета бе гласувана в комисията по екология без нито един " срещу " и " въздържал се ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР