Става далеч по-неизгодно у нас да се купува жилище -

...
Става далеч по-неизгодно у нас да се купува жилище -
Коментари Харесай

Проф. Красимир Петров: Едно жилище трябва да струва между 80 и 120 наема и да се самоизплати от тях за 10 години

Става надалеч по-неизгодно у нас да се купува жилище - живеем в един удивителен жилищен балон. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " проф. Красимир Петров доктор по икономическите науки на Държавния университет по стопанска система в Охайо.

" У нас продължава жилищното безумство. Изгодно е да можеш да си купиш жилище с 2-3 годишни брутни заплати. Това значи, че в случай че едно семейство се напъне и си даде напън, може да го изплати за 4 до 5 години, изцяло, в положителни времена за 3, в по-лоши времена за 5. Ако ипотеката е 20-годишна, би трябвало да бъде не повече от 15% или 20% от прихода на едно семейство.

Ако фамилията разполага с приход 2000 лв. се вкарва в така наречен " кредитно иго ", в границите на 25 години. Това значи, че едно младо семейство, което взима ипотека за 25 години, която изяжда половината, в този момент дали е 40 или 50% не е значително, значи, че е с разрушени финанси и се обрича на сринати финанси безусловно цялостен живот ", разяснява проф. Петров.

По думите му става въпрос за медианен апартамент, т.е. за междинен апартамент от приблизително статистическо семейство.

Красимир Петров даде съвет към младежите, които вършат смелата крачка да влагат с покупка на парцел: " Опичайте си акъла и в случай че не сте сигурни, не скачайте в трапа или в океана. Нямате визия какъв брой е надалеч брегът. Т.е. вие може да сте на кораба и брегът да ви се коства на 1 километър да го преплувате, а в действителност брегът да е на 20 километра и да нямате късмет и да се удавите. Т.е. младежи, опичайте си акъла преди да сложите подписа и да се обвържете с дълготраен заем към банката ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР