Статуята, открита при разкопките в античния град Хераклея Синтика край

...
Статуята, открита при разкопките в античния град Хераклея Синтика край
Коментари Харесай

Статуята от Хераклея Синтика може да е на организатор на гладиаторски игри

Статуята, открита при разкопките в античния град Хераклея Синтика край с. Рупите, Петричко, към момента няма глава, оповестиха от медийната платформа Archaeologia Bulgarica. Но с помощта на планове наоколо надпис към този момент има съмнение за името на знатния хераклеец, който може би е изобразявала.
 Eпиграфът Николай Шаранков и археоложката Сирма Александрова Eпиграфът Николай Шаранков и археоложката Сирма Александрова
След отмиването и на последните следи от пръст се обясни, че скулптурата е направена от първокласен бял мрамор и най-вероятно е правена в края на I – началото на II век. От същия интервал е и откритият наоколо изцяло непокътнат надпис, разчетен на място от епиграфа от СУ „ Св. Климент Охридски “ Николай Шаранков.

Специалистът по антични езици продължава да работи по него, резултатите скоро ще бъдат оповестени. Но занапред е ясно, че в надписа се загатва името на агонотета (тоест на уредника на надпревари и игри) Тиберий Клавдий Бакхий.

„ В Римската империя това е било почетно обвързване, с което общината е натоварвала състоятелни жители – разяснява ръководителят на разкопките доцент доктор Людмил Вагалински, създател на монографията за спортните и гладиаторски игри „ Кръв и зрелища “. – А те са го приемали като чест и са влагали свои средства в уреждането на спортни, трагични, музикални надпревари или на гладиаторски игри “. Точно последното е най-вероятно в тази ситуация, защото към този момент знаем, че в Хераклея Синтика е бил мощен култът към богинята на възмездието Немезида, свързвана и с гладиаторските игри.

Това е вторият надпис, съдържащ името на Тиберий Клавдий Бакхий, открит на обекта. Първият към този момент е оповестен и коментиран в научната литература. Сегашният обаче е още по-интересен, тъй като потвърждава, че по време на разцвета на Римската империя Хераклея Синтика се подрежда по значителност до градски центрове като Тесалоника (днешен Солун в Гърция).

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР