Статуята на пристанището в Копенхаген на Малката русалка на Ханс

...
Статуята на пристанището в Копенхаген на Малката русалка на Ханс
Коментари Харесай

Оскверниха със свастика статуята на Малката русалка в Копенхаген

Статуята на пристанището в Копенхаген на Малката нимфа на Ханс Кристиан Андерсен е станала обект на вандалска демонстрация.

Снимки демонстрират, че приказната героиня е била изрисувана със спрей с надписи, които слагат знак за тъждество сред буквата "Z " и нацистката свастика, написа Euronews.

Буквата "Z ", която е изрисувана върху съветски танкове и се носи върху облекла, нормално се приема като израз на поддръжка за съветската инвазия в Украйна. Сега признакът се употребява от съветските държавни медии и в реклами.

From the Iraq war to Russia invasion of Ukraine: Little Mermaid statue gets political graffiti again | Euronews
— Mar (@yubartina)
Все още няма коментар за вандалската демонстрация от управляващите в Копенхаген.

Комисията за статуята е учредена през 1909 година от скулптора Едвард Ериксен и е показана на града четири години по-късно. Героинята си почива спокойно върху скалния си фундамент през двете международни войни до 1964 година

Тогава вандали обезглавяват статуята. Тя е възобновена, единствено с цел да загуби ръката си две десетилетия по-късно. Направени са още опити за обезглавяване на русалката, само че едвам през 1998 година някой съумява. По случая е изпратен отряд за следствие на убийства, с цел да открие виновниците. Финалът на акцията още веднъж е неудовлетворителен и макар признанието на група радикални феминистки, които настояват, че това е бил митинг против сексуализацията на дамите, никой не е изправен пред съда.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР