Статуя на Владимир Ленин ще бъде издигната в западногерманския град

...
Статуя на Владимир Ленин ще бъде издигната в западногерманския град
Коментари Харесай

Издигат първата статуя на Владимир Ленин в Западна Германия

Статуя на Владимир Ленин ще бъде издигната в западногерманския град Гелзенкирхен след дълга борба сред лява партия и управляващите. Градът се намира в Рурска област, самото сърце на промишлеността на Германия. И до момента в който редица скулптури на комунистическия водач едно време са се издигали в градове и общини в източната част на страната, това ще бъде първият сходен паметник в западната, написа „ Гардиън ".

Съдът постанови, че марксистко-ленинската партия в Германия (МЛПГ) има право да сложи железна скулптура пред офиса си. От общината пробвали да спрат плана с аргумента, че ще „ скапе гледката " към прилежаща постройка с историческа стойност. Общинският съвет е на мнение, че Ленин е несъответствуваща фигура за респект в града.

„ Комунистическият водач Ленин е представител на насилието, натиска, терора и голямото човешко страдалчество. Всичко това го прави несъответстващ със свободния либерален парламентарен ред в Германия ", аргументират се общинарите.

Но МЛПГ, които са и притежатели на постройката с историческа стойност, оспорват възраженията на Общината в съда, където те не устоят. Решението им от партията дефинират като „ фантастична победа за Владимир Илич Ленин ".

„ Много сме щастливи. Гелзенкирхен е работен град и Ленин се вписва доста добре тук ", споделя Габи Фехтнер, ръководител на МЛПГ.

Говорител на общината твърди, че управляващите ще оспорят решението на магистратите.

Статуята на Ленин, която го изобразява с вдигната във въздуха дясна ръка, ще бъде публично открита на 14 март. Висока 2,15 метра, тя е направена през 30-те в Съветския съюз. МЛПГ я получават от чешки град посредством онлайн аукцион за неназована сума. Очаква се мнозина поддръжници на лявата концепция да пътуват до града особено за мотива.

МЛПГ е учредена през 1982 година, само че и до през днешния ден е считана за екстремистка и противоконституционна партия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР