Статуя на крал Тонмьон с обикновен кон Първото известно изображение на

...
Статуя на крал Тонмьон с обикновен кон
Първото известно изображение на
Коментари Харесай

Съществували ли са някога еднорози

 Tomb of King Tongmyong, Pyongyang, North Korea

Статуя на крал Тонмьон с елементарен кон

Първото известно изображение на кон с един рог идва от пещерите на Ласко във Франция. Рисунките датират от 15 000 година прочие н. е. Всъщност съществото има два рога, само че археолозите се объркват, тъй като рогата са доста близо един до различен. По-вероятно рисунката изобразява някакъв бик или антилопа.

Първото пък документално споменаване на еднорог в западната литература идва от гръцкия доктор Ктезий през IV век прочие н. е. Докато пътува из Персия, той чува истории за „ диво магаре “ с един рог, което броди из източната част на света. В своите съчинения Ктезий разказва това създание като „ огромно като кон “ с бяло тяло, алена глава и сини очи. За рога му пък лекарят написа, че е разноцветен и с дължина към метър.

„ Тези животни бяха толкоз бързи и могъщи “, споделя Ктезий, че „ никое създание, нито конят, нито което и да е друго, не биха могли да ги изпреварят “. Според публикацията на списание Time „ Кратка история на еднорозите “, евентуално Ктезий в никакъв случай не е виждал това създание, а по-скоро комбинира другите истории, които чува по време на пътуването си. Други известни исторически фигури също описват за личните си срещи с еднорози, в това число Марко Поло, Чингис Хан и Плиний Стари.

 Indian rhinoceros (Rhinoceros unicornis) 4

Индийски носорог

Индийският носорог пасва на доста от описанията на хората, които настояват, че са виждали еднорог – един рог, мощно тяло, а Поло даже го назовава „ противен и недодялан “. Всъщност това пояснение е толкоз необятно публикувано, че научното название на индийския носорог е rhinoceros unicornis.

 Arabian oryx (oryx leucoryx)

Бял орикс (Oryx leucoryx)

Това може да е, несъмнено, случайност, метафора или елементарна неточност в превода. В еврейската Библия (Тората) има препратки към сходно създание, което там се назовава „ re’em “. Учените считат обаче, че „ re’em “ е към този момент липсващ тип див вол или може би в този момент застрашеният, само че към момента действителен бял орикс. В нито един миг обаче Тората не загатва, че това животно е с един рог, макар че има антични творби на изкуството, които изобразява тези животни отстрани и по този начин те наподобяват единствено един рог. Когато Старият Завет е преведен на гръцки, те са наречени „ монокерос “, което значи „ еднорог “, тъй като преводачите са по-запознати с въпросните творби, в сравнение с с характерностите на езика, от който превеждат, както и с текста. В Библията на латински пък думата е „ unicornos “. И по този начин, сходно на игра на телефон, дивият вол или белият орикс се трансформира в митичен летящ кон с един рог.

 Narwhal satellite

Нарвал

Вярващите в еднорози постоянно загатват друго животно – нарвала – като доказателство, че обичаното им създание в миналото е галопирало по Земята в действителност. Нарвалът (Monodon monoceros) е арктически зъбат кит, обособен дружно с белугата в лично семейство – Monodontidae. Това знамение на природата има един рог, който в действителност е зъб, ситуиран в средата на челото му. Зъбът се употребява по време на чифтосване и за продупчване на дупки в леда на студените води на Канадска Арктика и Гренландия, в които най-често живее. Всъщност нарвалите са доста по-близки до белугите, делфините и морските прасета, в сравнение с до конете що се отнася до ДНК.

Всички тези доказателства като че ли сочат, че еднорозите, най-малко във типа, в които обичайно си ги представяме, уви, в никакъв случай не са съществували в реалност. Най-вероятно индийските носорози, към този момент изчезналите диви волове и арабския орикс са въодушевили някакъв смесен облик, който по-късно в отекнал из легенди и митове. Въпреки че, в случай че към момента смятате, че еднорозите са същински, има място и за вас: Университетът Лейк Сюпириър в Сейнт Мари, Мичиган. През 1971 година колежът основава „ Ловците на еднорози “ – група, отдадена на откриването и залавянето на тези митични създания. Въпреки че групата се разформирова през 1987 година, към момента можете да кандидатствате да ви издадат лиценз за ловджия на еднорози на уеб страницата на университета.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР