Статутът на землището на село Горнослав, за което има заявено

...
Статутът на землището на село Горнослав, за което има заявено
Коментари Харесай

Гора срещу кариера

Статутът на землището на село Горнослав, за което има декларирано капиталово желание за изследване на неметални потребни изкопаеми от компания „ Запрянови “, е изменен от обществена в частна държавна благосъстоятелност, научи Дарик. Процедурата е станала през декември, 2022 година, след промени на границите на парцела, излиза наяве от отговора на министъра на районното развиване Иван Шишков на запитване на депутата от Демократична България Владислав Панев.

В отговора си министър Шишков изяснява, че тази смяна е законна и е станала с утвърждение на горскостопанския проект от Изпълнителната организация по горите.

Според адвокати и природозащитници обаче, това пълномощие принадлежи на Министерски съвет.

„ Съгласно член 13 на Закона за горите, горските проекти дефинират единствено размера на прилагане на горските запаси и насоките за ръководство на горите и нямат, и не могат да имат функционалности за установяване типа на собствеността на поземлените парцели “, разяснява проблема и един от най-емблематичните природозащитници в България с дълготраен опит в ръководството на предпазени територии и зони Тома Белев.

Освен това, с смяната на собствеността на терена с гората, по този начин се освобождава пътят за създаване на бъдещата кариера, смятат още осведомени по проблема и цитират член 74, алинея 1 от Закона за горите, който гласи следното: „ в случай, че парцелът съставлява обществена държавна благосъстоятелност, капиталови планове там не биха били възможни, тъй като смяната на предназначението на горски територии – обществена държавна благосъстоятелност, се прави единствено за строителство на обекти, които са държавна или общинска благосъстоятелност ".

Случаят е извънредно безизходен и се усложнява още повече от обстоятелството, че в Изпълнителната организация по горите няма налични документи, които биха били съображение за смяна на типа благосъстоятелност на парцела, който се намира на метри от домовете и стопанствата на хората от прилежащите села, разясняват още пред Дарик адвокати.

Висшият административен съд към този момент излезе с решение, че няма отношение към решението на Министерски съвет във връзка с даването на концесии за рандеман на подземни благосъстояния над Асеновград, а Софийският градски съд се произнесе, че обявилите се срещу кариерите – жителите на района и природозащитни организации, нямат юридически интерес. От Инициативния комитет реагираха остро на решенията на магистратите.

„ Съдбата на концесията в Горнослав е от изключителна значимост, тъй като това ще бъде ориста на всички бъдещи кариери. Ще бъде отворен легалния път за ограничение на опцията да се оспорват сходни решения на Министерски съвет “, споделят жителите на асеновградските села Червен, Горнослав, Долнослав, Стоево, Добростан, Орешец, Леново, Мулдава и Тополово.

" Трябва ли да гоним младежите избрали чистия въздух и природата тук, поради нечии фирмени ползи? За нас е значимо запазването на горнославския извор „ Свети Георги “, който е каптиран и обезпечава вода на 3500 души от шест села. Ние, хората, подвластен от природата – доста повече, в сравнение с си мислим. Време е за нов метод. Време е възобновяване на природата да стане правно обвързващо ", безапелационни са хората от прилежащите села.

Припомням, че при започване на месец ноември 2022 година Министерски съвет даде концесия за рандеман на подземни богатства-мрамор и мраморна баластра в Горнослав, на 4000 м от съществуваща такава над с. Мулдава и капиталово желание за още една сред тях двете, всички по основния път Асеновград-Кърджали.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР