Статутът на пандемия на COVID-19 е отменен, обяви днес ръководителят

...
Статутът на пандемия на COVID-19 е отменен, обяви днес ръководителят
Коментари Харесай

СЗО отмени глобалното извънредно положение заради пандемията

Статутът на пандемия на COVID-19 е анулиран, разгласи през днешния ден ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус. В продължение на повече от три години пандемията умъртви минимум 20 милиона души - съвсем три пъти повече от формалната оценка. Тя провокира стопански безпорядък, само че към този момент не съставлява изключителна обстановка за здравето в международен мащабСветовната здравна организация анулира световното изключително състояние, въведено поради КОВИД-19. Според СЗО заболяването е престанала да съставлява незабавна обстановка за международното опазване на здравето.Новината е значима стъпка към излизането от пандемията, която лиши живота на над 20 милиона души, аргументи тежки разтърсвания в международната стопанска система и се отрази тежко на хората и публичните връзки.
Затова с огромна вяра разгласявам, че COVID-19 е завършил като световна изключителна обстановка в региона на опазването на здравето. Това обаче не значи, че пандемията е завършила като световна опасност за здравето. Миналата седмица COVID-19 отнемаше по един човешки живот на всеки 3 минути. Този вирус е тук, с цел да остане. Той към момента убива и към момента се трансформира. Остава рискът от появяването на нови разновидности, които да провокират нов скок на случаите и смъртните случаи.
Тедрос  Гебрейесус, общоприет шеф на СЗО

СЗО разгласи световно изключително състояние по отношение на разпространяването на ковид на 30 януари 2020 година, а пандемията беше оповестена на 11 март.Отмяната на изключителното състояние би могло да значи, че се поставя край и на ограниченията за интернационално съдействие и финансиране на битката с пандемията или че фокусът ще се реалокира другаде. Много страни към този момент се приспособиха към това състояние, тъй като в редица райони пандемията отшумя, отбелязва Ройтерс.През април предходната година Европейски Съюз разгласи, че изключителната фаза на пандемията е завършила, а през декември районният шеф на СЗО за Африка доктор Матшидисо Моети сподели, че е време целият континент да премине към обикновен надзор на разпространяването на ковид.  
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР