Статията в германския Welt, в която Кирил Петков и Асен

...
Статията в германския Welt, в която Кирил Петков и Асен
Коментари Харесай

Реакциите след Welt: От нормално е оръжейната индустрия да търси пазари до нито един патрон не е изнесен за Украйна

Статията в немския Welt, в която Кирил Петков и Асен Василев разказват доставките на муниции и горива за Украйна в първите месеци на войната, доведоха до разнопосочни мнения в Народното събрание.

Общото сред тях е едно: никой не е сюрпризиран от обстоятелството, че България е изнасяла муниции, без значение че Народното събрание забави с съвсем 9 месеца решението за военни помощи за Киев, а Корнелия Нинова до последно отхвърляше да са изпращани доставки за Украйна.

ГЕРБ, които другояче бяха измежду основателите на плана за помощ на Украйна, откриха мотив да атакуван водачите на " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия за това, че са отричали доставките на въоръжение в продължение на месеци.

" Защо лъжеше господин Петков? Сега можеше да имаме модернизиранa противовъздушна защита, можеше да сме дали и други неща на Украйна и да сме съумели през стратегиите за междусъюзническа взаимопомощ да модернизираме въздушната си защита ", споделя някогашният външен министър на ГЕРБ Даниел Митов.

В изявлението си за Welt Петков в действителност споделя, че всички доставки от България са минавали през други страни и медиатори, и не са били безплатни, а са заплащани - съгласно немската медия от Съединени американски щати и Англия.

Христо Иванов ( " Демократична България " ) удостовери, че страната " постоянно е успявала " да оказва помощ на Украйна - освен в границите на " търговски покупко-продажби ", само че през други задължения, в това число безплатна помощ, която " отваря опцията България да получи поддръжка за рационализация на своята войска посредством заменяне ".

От Българска социалистическа партия не престават да отхвърлят обстоятелствата, а Иван Ченчев реши да повтори формалната позиция на партията, че " няма нито един изнесен патрон за Украйна ".

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова беше отпред на Министерството на стопанската система в интервала на началото на войната - от нея зависеха и разрешенията на износа на българска оръжейна продукция. Както цялата Българска социалистическа партия, по този начин и Нинова се съпротивляваха против всяко решенеи за военна помощ за Украйна - управлението на партията държеше да се знае, че няма директни колета на въоръжение.

Стефан Янев, който беше отхвърлен от кабинета " Петков " поради отявлената си проруска позиция през март 2022 година, внезапно смени тона и съобщи, че за него е " обикновено българската оръжейна промишленост да търси пазари и да осъществя продукцията си ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР