(Статията е написана в деня на изборите в Турция, преди

...
(Статията е написана в деня на изборите в Турция, преди
Коментари Харесай

Битката за Турция. САЩ залагат на турски майдан

(Статията е написана в деня на изборите в Турция, преди излизането на резултатите.)
Битката за Англия, борбата за Алжир, борбата за Москва ще останат вечно в историята на войните. Настоящите президентски избори в Република Турция, макар обстоятелството, че се организират в спокойно за страната време, в действителност могат да бъдат запомнени като „ борба за Турция “. Никога до момента битката сред суверенните сили и прозападното лоби не е достигала такива размери тук. Този ден ще дефинира пътя на турската нация най-малко до 2028 година

Световните сили в битката за Турция

Резултатите от първия кръг изненадаха малко специалистите. За Реджеп Тайип Ердоган беше доста мъчно да завоюва незабавно, поради вълната от проблеми, която се стовари върху страната в последно време.

Това е най-силното земетресение, лишило живота на 50 хиляди души и донесло колосални опустошения, и икономическата рецесия с най-висока инфлация (43,68% през април 2023 г.). Разбира се, миграционният фактор не играе в ръцете на настоящия водач на страната.

До огромна степен заради външната политика и панислямската изразителност на Ердоган породи изострен проблем с бежанците. В Турция живеят към 4 милиона (!) сирийци и още 2 милиона иракчани и афганистанци.

Би било доста необичайно, в случай че сходни компликации не бяха довели до твърда съпротива. Така и стана. Кемал Кълъчдароглу, представител на най-старата партия - тази на Ататюрк, беше главният противник на Ердоган в изборната конкуренция.

Съперничеството обаче незабавно мина в напълно друго измерение и не се ограничи до взаимни обвинявания по въпроси от вътрешнополитическия дневен ред. Появи се външен фактор.

" Няма да оставим родината си на един подправен международен водач, който доскоро беше съпредседател на " Големия Близък изток ", а в този момент се концентрира върху Русия, пред вратата на която той, облегнат, се почесва ", сподели Кълъчдароглу, в действителност обвинявайки съперника си, че е насочен към Русия.

Отговорът не закъсня:

" Сега Кемал Кълъчдароглу стартира да се подиграва и на Русия. Че съгласно тях Русия се е намесила в изборите. Не те ли е позор! Какво ще отговориш, в случай че кажа, че Съединени американски щати, Англия, Германия се месят в изборите ", Ердоган отвърна.

Всъщност сме очевидци на конфликт на две концепции: Турция като върховен състезател по сходство на Индия или Бразилия и Турция като пълновръстен американски спътник. С други думи, вторият вид допуска връщане към неприятното остаряло време, когато Анкара разчиташе напълно на Вашингтон.

Припомняме, че Република Турция е член на НАТО от 1952 година и на нейна територия са ситуирани американски тактически нуклеарни оръжия. По време на афганистанската война и двете чеченски акции турците изцяло и напълно подкрепяха враговете на Русия. Същият Ердоган, като кмет на Истанбул, откри парка на името на Джохар Дудаев.

Но с течение на времето обстановката се промени радикално. Сега Ердоган е толкоз цел за Съединени американски щати, колкото Путин, Си Дзинпин и Виктор Орбан.

" Опозицията е подкрепена от проамерикански сили и от самия Вашингтон. Решиха да смъкват Ердоган. Водещи американски медии като списание Foreign Policy пишат в прав текст: в случай че Ердоган бъде избран отново в Турция, страната ще се трансформира в кървава баня ", - сподели докторът на историческите науки, политологът Мехмет Перинчек в коментар за Първи съветски.

" Съединените щати не съумяха да смъкват турския президент с оръжие, посредством открит държавен прелом, тъй че разчитат на поддръжката на опозиционните сили ", продължава той.

" Ако Кълъчдароглу пристигна на власт, Анкара ще промени външнополитическия си курс към по-антируски. Членове на неговия екип обявиха няколко пъти, че ще поддържат северноатлантическия лагер и ще показват на Русия, че Турция е член на НАТО ", счита Перинчек.

Кой бие?

На първия тур 49,52% от гласоподавателите са дали гласа си за Ердоган, 44,88% за Кълъчдароглу. Трети е представителят на ултранационалистическата партия Синан Оган с 5,17%, четвърти - Мухарем Индже с 0,43%.

Оган разгласи поддръжката си за настоящия президент на втория тур, проевропейският господин Индже отхвърли да поддържа който и да е от претендентите. Такъв поврат, несъмнено, е преференциален за Ердоган. Вярно, социологията, както е всекидневно в Турция, подскача на места.

Социологическото изследване на центъра ORC сочи, че на втори тур 48,1% имат намерение да поддържат Киличдароглу, 46,7% - Ердоган, 5,2% - не са решили. Ако приемем тези числа за правилни (в което има известни съмнения), то гласовете на нерешилите би трябвало да вземат решение всичко.

Избирателните секции затвориха в 17:00 часа московско време. Преброяването на гласовете стартира и няма да се чака дълго за резултатите. Засега първите резултати дават безапелационна победа на Реджеп Тайип Ердоган. След обработка на 43% от бюлетините, 57% са дали своят вот за него, 43% за Кълъчдароглу (към момента на публикуване). Но данните се трансформират.

Какво от това?

Разбира се, в родната мрежа в Телеграм към този момент се появяват специалисти, които се пробват да попитат по популистки метод, както се показаха, какъв брой дълго можете да гледате изборите в Турция? По-добре гледайте вкъщи и се занимавайте с проблемите на Русия.

Междувременно Турция е основен артист както за СВО, по този начин и за страната ни като цяло. Република Турция не е просто място, посещавано от милиони съветски туристи всяка година. Това е вторият търговски сътрудник на нашата страна (ръстът на търговията през 2022 година, съгласно Федералната митническа работа, възлиза на 84%) и най-големият директен център, в това число за природен газ.

Южната съседка е един от стълбовете, на които се крепи заобикалянето на западните наказания. А Кълъчдароглу, припомняме, бе белязан от санкционната изразителност.

И най-после, най-важното: турската сухопътна войска е втората в Северноатлантическия алианс след американската. Турският флот е един от най-силните в Черноморския район. Освен всичко друго, той управлява проливите.

Така че на доктрина може, обратно на споразуменията (кой ги съблюдава в този момент?), да ги затвори за Русия. Износът на артикули на турския военно-промишлен комплекс е към 3 милиарда $ годишно. При предпочитание Анкара може да даде голям принос за въоръжаването на украинската войска.

И то по този начин, че " Байрактари " и Кирпи, закупени от въоръжените сили на Украйна, ще наподобяват като детска игра. Връзката сред президентските избори в Турция и вероятностите пред СВО е явна. Така че изводът е елементарен. Чакаме успеха на Ердоган. Русия в действителност има потребност от това и то въобще не е смешка.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР