Статията е част от класацията . Поръчайте списанието на хартия

...
Статията е част от класацията . Поръчайте списанието на хартия
Коментари Харесай

Най-големите холдинги: Независимите от държавата растат

Статията е част от класацията. Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на.

Средно приходите на стоте сдружения се свиват, само че минусът идва от поевтинелите горива и метали. Печалбите за поредна година се усилват

Макар и постепенно растежът продължава, само че рентабилността остава ниска

Кои са българските сдружения с най-вече доходи и най-рентабилните бизнеси, кои са най-динамично растящите компании и най-големите работодатели, къде са през днешния ден корпоративните колоси от миналите 10 години – отговорите в новата ранглиста " Капитал 100 "

Сред най-големите компании през 2015 година оценки получиха водачите в стабилно растящите браншове
Най-големият холдинг в страната - държавният БЕХ, е на загуба. С минус е групата на БДЖ.Групата " Билдком ", която търгува със зърно и създава олио, пораства най-бързо. " Трейс " се свива най-вече поради изчезналите държавни поръчки.11 от холдингите в класацията се търгуват на борсата.За най-големите български холдинги 2016 година е била спорна - при 12 приходите се покачват, при останалите осем падат, разнопосочно придвижване има и при крайния финансов резултат, като междинната доходност на приходите даже пада. Шарената картина не е изненада, тъй като множеството от тях работят в разнообразни браншове и среда, а върху дейностите им въздействат характерни фактори. Така, в случай че общият доход на 20-те най-големи сдружения се е намалил с 6%, най-голямо въздействие за общия спад имат компании, които са държавни или зависят от обществени запаси.

Лидерът по доходи БЕХ консолидира в себе си съвсем цялата държавна енергетика. А предходната година с големи загуби е НЕК, която загуби арбитража за " Белене ". В спиралата надолу е групата на БДЖ, която губи пазар от частни съперници в товарния бранш. При частните компании с огромен спад да вземем за пример е строителната " Трейс груп холд ", която излиза на загуба поради съвсем изчезналите държавни поръчки. Лошите вести, с още някои изключения, се лимитират единствено до тези компании.

Държавен и губещ

Влошените резултати при БЕХ това се дължат в най-голяма степен на загубата на НЕК от 129 млн. лева при съвсем непроменени доходи, следвана от " Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 " с съвсем 100 млн. лева минус. АЕЦ " Козлодуй " също дърпа енергийния холдинг надолу - за предходната година атомната централа изтри над 80 млн. лева от облагата си, а приходите й се намалиха с 11 млн. лева Причината са високите разноски за рационализация на 5 и 6 блок.

Създаването на фонд " Сигурност " на електроенергийната система също въздейства върху резултатите на сдруженията - те внасят 5% от приходите си в него и тази такса е наложителна за всички компании в бранша, без значение частни или държавни. Други компании от БЕХ обаче усъвършенстват резултата си - да вземем за пример " Булгаргаз " осъществя през 2016 година най-голямата облага през последните години - 36 млн. лева

Подобно на енергийните компании и тези, които прозвеждат и търгуват с петролни артикули, демонстрират разнопосочни резултати. При " Приста ойл " и " Булмаркет ДМ " има спад на приходите, евентуално и поради съмненията в цените на петрола. И до момента в който " Приста " съумява да увеличи маржовете, защото е производител, при търговеца " Булмаркет ДМ " облагата се свива.

На второ и трето място са обществените холдинги " Химимпорт " и " Еврохолд България ", като и двата имат в структурата си огромен дял на финансови компании. " Еврохолд " съумява да премине кота 1 милиарда лева на приходите си след напредък на всичките си завена - част от него е и групата " Авто Юнион " (17-а позиция), която е профилирана в продажба на коли. Очакванията на управлението на " Еврохолд " са консолидираните доходи през тази година да доближат 1.4 милиарда лева

Сбогом, рецесия

ъстът на фармацевтичния пазар в България през предходната година е 9% и продажбите единствено на медикаменти са достигнали 2.78 милиарда лева по данни на Quintiles IMS. Заедно с питателните добавки, санитарните материали, храните и козметиката, които се продават в аптеките, се прави оценка на 3.5 милиарда лева На този декор " Софарма ", както и предходните години, е шеста по пазарен дял в стойност с 4% от пазара на медикаменти и преди всичко по брой продадени опаковки – с 14%.

Приносът на продажбите в България към консолидираните доходи от продажби през 2016 година възлиза на 73%, като те се усилват с 3% по отношение на същия интервал на 2015 година Пазарите в Европа, което включва и Русия и Украйна, образуват 25% от продажбите на групата и бележат спад с 2%. През предходната година пазарната капиталзиация на " Софарма " се увеличи с близо 9% до 402 млн. лева, което я правеше най-голямата компания на борсата в България. Заради усъвършенстваните резултати през тази акциите й продължиха да нарастват - с 37% от началото на годината до края на май. Компанията обаче не удържа първото място, откакто беше изпреварена от Първа капиталова банка, където упованията за влизане на огромен външен вложител в нея доведоха до мощен растеж на книжата й.

Подкрепени от потреблението

Икономическият растеж, нарасналите приходи и ползване в страната са оказали позитивно въздействие на компании, които са по-зависими от бизнес цикъла. Единственият представител на комерсиалния бранш - " ТВ Фантастико ", регистрира растеж както на приходите, по този начин и на облагата. Веригата съумява да се възползва дружно с още няколко огромни играча в бранша от изнасянето на Penny от България, затварянето на всички магазини Carrefour и на банкрута на " Пикадили ", което сумарно отвори пазар за още към 600 - 700 млн. лева годишно.

Ръстът на потреблението оказва помощ и на компании като " Бони холдинг ", която създава месни артикули - компанията съумява да се върне в зоната на растежа както при приходите, по този начин и при облагата. А единствено година по-рано имаше спад и при двете. Скромен растеж има в приходите на производителя на пилета и артикули от тях " Градус ", като облагата му понижава - компанията държи сред 30 и 40% от пазара на пилета и кренвирши, а през предходната година стартира и произвеждане на салами от алено месо. Онлайн търговията пък евентуално е причина за растежа на оборота при " Спиди ".

обработвала към 170 хиляди дка земеделска земя към края на 2016 година, включително 78 100 дка лична, на територията на Североизточна България, демонстрира отчетът й за активността.

. " Агрия " се търгува на фондовата борса, като пазарната й капитализация е 85 млн. лева е към края на май.

Наследство от приватизацията

При най-големите холдинги обичайно попадат и някогашните приватизационни фондове. При тях най-добре се показва " Стара планина холд ", която е по-тясно профилирана в производството на хидравлични детайли посредством двете си най-големи сдружения ХЕС и " М+С хидравлик ". Те са и главният източник на доходи и облага. Освен това холдингът създава батерии посредством " Елхим Искра " и има бизнес в леката индустрия. В началото на тази година положителното показване на компанията продължи, като за първото тримесечие резултатите надминаха упованията на управлението.

Ръст на облагата има и при " Индустриален капитал холдинг ", който апропо също консолидира приходите на " М+С хидравлик ", макар че има в него едвам 22.37% от акциите.

Добро усещане прави " Доверие единен холдинг ", който към този момент втора година е на облага и съумява да я увеличи. След преодоляването й от Огнян Донев и компании към " Софарма " преди години компанията усъвършенства активността си. През февруари от " Софарма " оповестиха, че желаят да продибият по-голям надзор в " Доверие " по отношение на 30-те % тогава.

При " Синергон холдинг ", чийто максимален актив и източник на доходи е " Топливо ", загубата е традиция, а през 2016 година макар растежа на продажбите тя се усилва.

Единствената компания, която излиза от облага на загуба през 2016 година, е " Трейс груп холд ". Тя пострада мощно от спрените публични поръчки при започване на годината, а бизнесът й е мощно подвластен от страната. Затова и още преди години управлението стартира диверсификация на активността й и ориентиране в чужбина, само че явно това към момента не работи. Негативните резултати се трансферираха и върху пазарната капитализация на холдинга, който се търгува на борсата. За първите пет месеца на годината той загуби 18% до 104 млн. лева

Втора поредна година " Булгартабак холдинг " остава в зоната на загубата, въпреки и да я свива леко. По всичко проличава обаче, че притежателите водят компанията в посока, която го отклонява от главната му активност - основните му марки към този момент бяха продадени на British American Tobacco за 105 млн. евро. Загубата не пречи да се разпределят обаче дивиденти от минали облаги, което в един миг може да докара и до декапитализиране на сдружението. Само през тази се възнамерява да отидат за дял 43 млн. лева, а от тях към 38 млн. ще са за фирмите, с които е замаскиран контролът на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР