Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

Най-големите фармацевтични компании: Нови 10% ръст на приходите

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. За трета поредна година растежът в продажбите на медикаменти е двуцифрен. Всички фармацевтични компании имат повече продажби спрямо 2020 година С най-големи доходи са националните дистрибутори на медикаменти.
Третата коронавирус година работи на фармацевтичния бранш толкоз добре, че продажбите на всички 15 най-големи на пазара се усилват спрямо 2020 година, а и облагата на множеството от тях също нараства с двуцифрени стойности, сочи класацията на " Капитал ".

В нея по традиция вземат участие най-големите компании във фармацевтичния бранш - производители на медикаменти за хуманната и ветеринарната медицина и търговците на едро с медикаменти. Тази година междинният растеж е 9.5%, до момента в който миналата година в топ 20 индикаторът беше 9.1%.
Реклама
Само продажбите на медикаменти в аптеките и лечебните заведения в България през 2021 година имат растеж към 10% по данни на международната маркетингова компания IQVIA и доближават 5 милиарда лева По традиция най-големи са покупките в аптеките - за общо 3.07 милиарда лева, следвани от лечебните заведения, които са поръчали лекарства за своите пациенти на стойност 1.1 милиарда лева, и от продажбата на хранителни добавки в аптеките (815 млн. лева с обичаен двуцифрен растеж от 17% по данни на IQVIA). През предходната година в основата на растежа продължава да бъде болничният пазар, който пораства с 19.2%.

Според резултатите на фирмите в класацията пандемията не се е отразила върху техните продажби отрицателно, без значение дали имат артикули, които попадат в листа за лекуване на заболелите от вируса, или пък имат солидна рекламна акция в малките екрани за своите артикули.
Пълната ранглиста е налична за читатели с деен Капитал абонамент Автор: Капитал На върха - търговци на едро
В челото на класацията по традиция са фирмите с най-високи доходи от продажби - търговците на едро с медикаменти, които популяризират медикаментите на всички фармацевтични компании, показани в България. По данни на международната маркетингова компания IQVIA четирите национални дистрибутора на лекарствени артикули - " Софарма трейдинг ", " Фьоникс фарма ", " Стинг " и " Фармнет ", кумулативно доставят над 80% от медикаментите на лечебните заведения и аптеките в България. Проблемът обаче е, че при тях маржовете на облага са извънредно ниски - към 2-3%, а самите дистрибутори имат високи разноски по логистиката на медикаментите. Освен това заплащането на доставките за лечебните заведения продължава да тежи на бизнеса на дистрибуторите. По данни на Министерството на здравеопазването единствено държавните и общинските лечебни заведения имат отговорности към своите снабдители към 800 млн. лева, като главната част - над 500 млн. лева, са към снабдители на лекарства и медицински произведения - инсталация, хирургични принадлежности, бинтове, марли и други
Венцислав Маринов, изпълнителен шеф на " Софарма трейдинг " Източник: ''Софарма трейдинг''
Бавенето на заплащанията от клиниките и вложенията в разширение на складовете в България и чужбина са съществени аргументи за по-ниските облаги през миналата година. " Пандемията подложи международната верига на доставките на стрес тест, който минаха единствено тези компании, които към този момент бяха построили гъвкава и съвременна верига. Ние запазихме непрекъсваемостта на интервенциите си даже в най-критичните и несигурни стадии, което се дължи на обстоятелството, че 16 години влагаме непрестанно в развиването и автоматизацията на логистичните ни центрове, автопарка и основните ни бизнес процеси ", разяснява Венцислав Маринов, изпълнителен шеф на " Софарма трейдинг ".
Реклама
Компанията за поредна година е водач в класацията на " Капитал 100 " в бранш " Фармация ", следвана от " Фьоникс фарма ", като техните резултати доближават 1 милиарда лева (виж таблицата).

" В структурата на продажбите на " Софарма трейдинг " за предходната година с дял 53% е аптечният пазар, който доближи 506 млн. лева и означи 15% растеж. Разбира се, за нас значим остава и болничният пазар, като делът на този сегмент в структурата на продажбите ни е 27% и те нарастват със 17% до 280 млн. лева през 2021 година Предизвикателството тук остава по-дългият интервал на заплащане и забавените разплащания ", споделя Венцислав Маринов.

Втора по продажби през миналата година е единствената задгранична инвестиция в дистрибуцията на медикаменти - немската " Фьоникс фарма ", с продажби за 960 млн. лева Тя е част от групата Phoenix, която има продажби за над 27 милиарда евро и над 39 хиляди чиновници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР