Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

"Интер карс": Част по част - едноличен лидер

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. За 10 години полското сдружение стана номер едно на пазара на авточасти с напредък на приходите над 50% през 2021 година Стратегия с насъбрани ресурси и огромен склад разрешава растежа на бизнеса тук. Другият коз на компанията, която е част от полската Inter Cars, е, че във всяка категория има по към 10 доставчика.
Дълги години фрагментираният бранш за продажба на авточасти в България се развиваше без доста звук - доста локални играчи, учредени още при започване на 90-те, с възходящ оборот без особени промени в бизнес модела си. Причината за спокойствието им беше фактът, че огромна част от колите тук са остарели и имат потребност от ремонт, т.е. имаше самун за всички по веригата - от търговците до сервизите. Но статуквото им беше сепнато от навлизането преди десетина години на огромен интернационален състезател, който с изключение на финансовата си мощ донесе и ноу-хау, довело до промени в промишлеността. В края на 2011 година полската Inter Cars отвори локално сдружение, което посредством локалния си екип за няколко години съумя да стане водач на пазара, като непрекъснато усилва преднината си, а през предходната година регистрира рекордни доходи - 350 млн. лева, напредък с над 50% по отношение на предходната година. Резултатите му подсигуряват място и в топ 100 на най-големите български компании.

Реклама
За разлика от множеството компании в сектора полският колос залага единствено на продажби на едро тук, т.е. доставя от своя огромен склад в София на 5000 сервизи и търговци. Концепцията на " Интер карс България " е да работи с локални сътрудници по градове под марката на компанията, като покрива цялата страна и подсигурява бърза доставка. Именно отварянето на огромния склад преди четири години разреши на компанията да разполага с огромен подбор от елементи и да форсира и улесни доставките. Преди това българското сдружение работеше с логистичните центрове на Inter Cars в Румъния и Полша. Складът край София към този момент е 20 000 кв.м и разполага със 160 000 неповторими продукта, а клиентите имат елементарен достъп до тях през онлайн системата на компанията или през обслужване по телефон, както и на място в офисите. Така те получават цялостен пакет услуга - механически център, както и разглеждане на рекламации.

" Големият смисъл да направиш склад тук е да получаваш стоката непосредствено от заводите на производителите. Всеки ден идват по 20 - 30 камиона ", споделя пред " Капитал ", който стартира бизнеса тук преди над 10 години. Неотдавна той получи и нова роля в групата - клъстер управител за страните от Югоизточна Европа.

Компанията подсигурява доставки за един час във водещите четири града, за половин час в идващите към 20 града, а в най-малките - за 20 минути. " Отделно всеки клиент има достъп до цялата наличност на Inter Cars и в Румъния и Полша. И цената в никакъв случай не е зависела от това къде е стоката. Ако нещо го има в Полша, то коства тук колкото и там ", споделя Богданов.
Реклама Причината за растежа
Според Богданов растежът през предходната година с над 50% (които са равни или по-големи на оборота на втория максимален състезател на пазара) се дължи на няколко фактора. " Първата съществена причина за този напредък бяха наличностите, тъй като от 2020 година има усложнения с доставки на най-различни марки и продукти. Когато пристигна коронавирус рецесията, направихме действително три стъпки. Първата беше да кажем на клиентите още на 16 март, че всичко остава същото - условия за заплащане, периодичност на доставките и така нататък Втората беше да кажем на екипа, че всички остават и имат обезпечена работа най-малко до края на годината, в случай че ще да е запечатана компанията, включително и назначените миналата седмица. И третата стъпка беше решение на равнище група - просто започнахме да зареждаме всичко, което беше налично тогава, започнахме да купуваме. Защо? Поради най-простата допустима логичност - в случай че ще свършва светът, няма значение какво правиш. Ако не свършва обаче, по-добре да си квалифициран и да имаш вероятност ", добавя мениджърът.

Така в един миг тези наличия разрешават на компанията да може да продава и обслужва повече клиенти, когато други компании стартират да изпитват съществени усложнения със стоките. " Имаше един миг през предходната година, когато пазарът се върна на равнище ранните 90-те, за което единствено сме чували, тъй като не сме били дейни в бизнеса тогава. Клиентите просто питаха: имаш ли някаква част за някаква кола, никой не питаше за цена или марка, беше недостиг и въпросът беше просто да оправиш колата ", споделя Богданов.

Предимството на " Интер карс България " е, че работят с доста сътрудници. И че като имат необятно портфолио, във всяка продуктова категория сдружението има по десетина доставчика. " В такава обстановка все от един от тях ще получиш нещо, което да става за съответната кола, за разлика в случай че просто работиш единствено с два доставчика и си понижил поръчките ", добавя Богданов. По време на дефицита в пандемията комерсиалната част на компанията е заета да оказва помощ на логистичната част да се обслужват поръчките. " Реално в продължение на година играхме на оцеляване - да успеем да обслужим търсенето в периодите, които чакат от нас ", твърди мениджърът.

За Богданов в Inter Cars са съумели да трансформират българския пазар посредством по-голямата предвидимост. " Още при самото си нахлуване говорихме, че би трябвало да решим по какъв начин да подходим към пазара - какво е елементарно и комфортно за нас и какво за клиента. И по този начин създадохме система, която да дава предвидимост. Считаме, че когато професионален клиент купува авточаст, той не прави пари в този развой и по тази причина този развой би трябвало да е за него пределно елементарен и благонадежден, с цел да може той да концентрира цялата си сила в работата с неговите клиенти. И по тази причина в този развой има оптималната автоматизация. Мисля, че сме малко по-редовни от градския превоз в София. Просто знаеш, че частите идват в точния момент ", споделя Богданов с усмивка.
Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР