Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Коментари Харесай

Тихият гигант "Булмаркет"

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Производителят и търговец на горива чака над 3 милиарда лева доходи и има дълъг лист от планове, в това число и за IPO. Русенската компания на Станко Станков е в топ 5 по продажби на биодизел в Европейски Съюз. Групата се уголемява и с пристанище, жп и сухопътен транспортьор, дружество за ремонт на вагони.
Петролна база с 61 резервоара и 30 млн. литра съдържимост. Светли горива, котелни горива, битум. Заводи за растителни масла и биодизел. Пристанище. LNG терминал. Жп компания. Това е единствено част от бизнеса на търговеца на горива " Булмаркет ДМ ", разположил главната част от активността си на брега на Дунава на площадката на някогашния комбинат на тежко машиностроене в Русе, в този момент петролна база " Тегра ", и в Сливо поле.

През годините компанията рядко обявява себе си и не е позната за необятната аудитория. Тя влезе в светлината на прожекторите около нещастието в Хитрино. А малко по-късно притежателят Станко Станков, с цел да спре някои рецензии, реши да рефинансира заемите си към ПИБ и някои от фирмите от групата скъсаха с непрозрачната си кипърска благосъстоятелност.

Въпреки моментната рецесия компанията продължи стабилно да пораства. Оборотът на групата в последните години е по към 2 милиарда лева, като по този индикатор компанията е номер 1 в Русенска област и в топ 10 за страната. А упованията за 2021 година са за над 3 милиарда лева доходи. От групата споделят, че са в топ 5 по продажби на биодизел в Европейски Съюз и доставят до 15 страни в Европейски Съюз. В групата към този момент работят над 1100 души, а желанията на създателя Станко Станков са скоро да не се занимава с оперативна активност, като интензивно в ръководството са синовете му Младен и Деян.
Автор: Капитал Основи и направления
Бизнесът на групата е насочен към различните горива и превоза и логистиката, която обслужва активността на компанията - жп, воден и камиони на газ.
К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по доходи за 2020 година най-големите 300 компании, както и показва секторни подреждания с данни за оборот, облага, чиновници
В групата има над 20 компании в две съществени посоки. " Булмаркет груп " е шапката на всички сдружения, занимаващи се с търговията с минерални горива и логистичните действия, като " Булмаркет ДМ ", " Булмаркет рейл карго ", " Булмаркет автотранспорт ", " Порт Булмаркет " и така нататък

Второто направление се занимава с производството, с покупките и продажбата на зърно, произвеждане на биодизел, фармацевтичен глицерин и остатъчните артикули. Това са първият цех за биодизел в Сливо поле " Астра биоплант ", заводът за сурови растителни масла и шрот " Олео протеин " и вторият цех за биодизел и фармацевтичен глицерин " Оберьостерайхише биодизел България ". Както и наетият цех " Хай протеин " в Провадия. Предстои регистрирането на нова компания за преработката на използвани мазнини и наемането на склад в Китай за събиране на въпросните пържени масла и други първични материали подобаващи за производството.

Към момента групата оперира на 30 индустриални площадки и потенциалът е 300 хиляди тона биодизел годишно. От компанията чакат през 2021 да се вкарат мощности за още 60 хиляди тона. Или 360 хиляди тона потенциал на биодизел общо. Инвестиционната стратегия за 2020 - 2022 година е над 42 млн. евро в разнообразни области: биогорива (17 млн. евро), жп превоз, промишлен парк и така нататък От самата " Астра биоплант " споделят, че са в топ 5 по продажби в Европейски Съюз на биодизел, като задачата е да се усили личното произвеждане в общия размер продажби и да се резервира делът на европейския пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР