Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Коментари Харесай

По-различната година за най-големите компании в енергетиката

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Турбуленциите към ковид удариха мощно енергийния бранш и фирмите изгубиха приблизително по 11% от приходите си. Състоянието на държавните сдружения става все по-тежко, само че все пак липсват решения за промени. При газовите сдружения движещи остават Русия и "Турски поток ".
" Като пристигнах и видях, все едно ме удариха не знам с какво по главата. " Думите са на някогашния изпълнителен шеф на Националната електрическа компания Петър Илиев при една от първите му изяви като началник на електрическата компания през 2014 година, когато завари компанията на процедура пред банкрут. Сега обстановката сякаш е по-различна, само че съгласно специалисти и даже съгласно самия длъжностен министър на енергетиката Андрей Живков държавните компании от бранша още веднъж са в дългова серпантина, която е рискова при три компании от държавния холдинг - Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " поради квотите и неефективността, " Булгаргаз " поради задълженията на " Топлофикация София " и " Булгартрансгаз " поради разноските й около " Турски поток ".

Изминалата 2020 година беше рискова за доста от енергийни компании, освен държавни, само че и частни, и по друга причина - промененият пазар и фрапантният спад в търсенето на енергийни запаси поради блокирането на огромна част от промишлеността у нас и по света. Това " изяде " приходите на огромна част от фирмите - приблизително с по 11% за тези в топ 25 на бранша, или общо 1.6 милиарда лева по-малко.
Пълната ранглиста е налична за читатели с абонамент Капитал PRO Автор: Капитал
Разбира се, при някои сривът на приходите е доста по-внушителен. Например поради намаляването на цената на природния газ със задна дата и новите условия по контракта с " Газпром " постъпленията на " Булгаргаз " са с 50% по-малко. Такъв е спадът в бизнеса и при един от обвързваните с Христо Ковачки търговци на ток - " Юропиан трейд оф енерджи ".

От друга страна, някои енергийни играчи като електроснабдителните сдружения, които продават по контролирани цени, означават сериозен растеж.
К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по доходи за 2020 година най-големите 300 компании, както и показва секторни подреждания с данни за оборот, облага, чиновници
Все отново водещите компании от бранша регистрират общо позитивен финансов резултат. Той обаче се свива съвсем тройно - от 1.2 милиарда лева до 465 милиона.

Настоящата 2021 година ще бъде доста по-различна, защото икономическото възобновяване и нарасналото търсене изстреляха енергийните цени до рекордни за последните години равнища. А това ще се отрази в забележителен растеж на оборотите в бранша. Освен това има и покачване на CO2 излъчванията до рекордни равнища от над 55 евро/тон, които пък " надуват " разноските на ТЕЦ-овете и топлофикациите, което пък евентуално ще стане причина за още по-големи загуби при тях.
Свободата яде доходи
Скандалите към НЕК и нейното финансово положение като че ли затихнаха и в последните години съвсем не се приказва за електрическата компания. Фокусът бе преместен към въглищните централи поради Зелената договорка, което сложи държавния колос в ъгъла на сектора. По доходи НЕК продължава да бъде най-голямото енергийно сдружение в България, само че те не престават да понижават - през последните две години постъпленията на сдружението за първи път от десетилетие паднаха под 3 милиарда лева - до 2.8 милиарда лева, а през 2020 година кривата продължава да се движи надолу до 2.5 милиарда лева, или -9%.
Автор: Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР