Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

Най-печелившите компании: Лидерите са от хазарт, технологии, енергетика

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. За поредна година класацията се води от хазарта, само че има мощен софтуерен подгласник. Енергията и металите държат постоянни високи позиции. Оръжейният бизнес още веднъж катери предни позиции даже преди войната Русия - Украйна.
Най-големите компании в България не престават да покоряват върхове в рентабилността си и през 2021 година Селекцията на 50-те най-печеливши компании с оборот над 50 млн. лева демонстрира междинна норма на облага от невижданите 30% през миналата година при 21% за същата извадка сдружения за 2020 година Преведено това значи, че от всеки 1 лев доход в тази група компании като чиста облага са оставали приблизително 30 стотинки.

През миналата година 50-те най-рентабилни компании на България са нараснали повече от два пъти облагата си до цели 4.8 милиарда лева В същото време приходите им нарастват с 54% до 16 милиарда лева Това е относително скромна извадка от едрия бизнес - едвам 12% от Брутният вътрешен продукт, само че това е и обяснимо, защото измежду рентабилните компании изпъкват повече млади и динамични компании. Малко под границата на 50-те остават някои много по-едри играчи - енергийни сдружения и телекоми, които биха вдигнали сензитивно сумата. Познат водач и мощен кандидат За поредна година класацията на най-големия бизнес на България на " Капитал " най-рентабилните колоси се оглавяват от
хазарт - софтуерният снабдител " Амюзнет интерактив " (доскоро прочут като " ЕГТ интерактив " ) резервира позицията си със 71.4% марж на облагата, въпреки и с лек спад от два пункта по отношение на 2020 година Лидерът е в една група с " Евро геймс технолоджи " (на 21-ва позиция), като собствеността им се свързва с Валтер Папазки.
Реклама
Този път обаче има мощен кандидат за топ позицията - " Сайтграунд хостинг " на българските бизнесмени Иво Ценов и Тенко Николов реализира следващата си извънредно мощна година. Дружеството е единствено българското отделение от световната група за хостинг услуги на двамата. Въпреки това през 2021 година приходите й се усилват с 55% на годишна база до над 219 млн. лева, а облагата пораства със 78% до над 130 млн. лева, или доходност 59%. Ако се съди по финансовия доклад от миналата година и забележките към него, приходите идват главно от три свързани сдружения - едното в Съединени американски щати, другото в Испания.

Компанията е основана преди 18 години и към този момент е измежду най-големите самостоятелни снабдители на хостинг услуги в света. Тя продължава да разраства световния си бизнес, като сега поддържа над 2.8 млн. домейна и сървъри в няколко центъра за данни в Европа, Азия, Америка и Австралия. В България групата има центрове в София, Пловдив и Стара Загора с над 500 експерти - разработчици, IT специалисти, маркетинг специалисти и други, както и офис в Мадрид. По неофициална информация оценката на групата Siteground към този момент е няколко милиарда $ - подобаващ статус на еднорог, за който стотици, към този момент хиляди започващи бизнеси по света се борят.

Основателите на групата Ценов и Николов към този момент дадоха основна поръчка да се трансфорат в едни от най-големите филантропи в българската история, откакто оповестиха, че основават лична фондация, която в идващите години ще отделят близо 100 млн. лева (вече по-малко от годишната облага на българското сдружение за 2021 г.) за здраве, обучение и спорт. Двамата са и едни от най-известните фигури в българската IT среда, вложители в започващи компании и фондове.
Пълната ранглиста е налична за читатели с деен Капитал абонамент Автор: Капитал
Златни години Веднага след водача на второ място в подредбата по доходност се подрежда " Параходство БМФ " на братята Кирил и Георги Домусчиеви. През спешната 2020 година поради пандемията бяха блокирани граници и световната търговия морските превозвачи разумно пострадаха и флота регистрира загуба. През 2021 година с възобновяване на стопанската система и дефицита на кораби, цените внезапно се повишиха и това извежда БМФ на плюс от 73.5 млн. лева, които подхождат на 50% марж на облагата.
Реклама
Традиционно в челото остава " Дънди прешъс металс Крумовград ", през което канадската Dundee Precious Metals създава рудника за злато " Ада тепе ". Компанията към този момент стабилно работи с над 350 млн. лева доходи и впечатляваща норма на облага от 48.55%, или 186 млн. лева в безспорна стойност. Другото дъщерно сдружение на канадската група в България - " Дънди прешъс метълс Челопеч ", пък е в топ шест със своите още 45% норма на облага. Така общо групата реализира над 900 млн. лева доходи и над 412 млн. лева облага през 2021 година в България. Високите цени на златото в последните няколко години (50% растеж от края на 2018 година насам, засилил се осезаемо и през 2022 г.) са в основата на изключителните резултати за групата на " Дънди прешъс металс " в България. Щастие в Девня Този инфлационен напън е налице навсякъде в бранша на металите и суровините и продължава настъплението си и през 2022 година Така в топ 10 попадат още две добивни компании - " Девня цимент " и " Елаците мед ". При тях приходите се усилват сензитивно, надлежно с 92% и 42%, само че още по-впечатляващо е експлоадирането на рентабилността им. При " Девня цимент " нормалата на облага се усилва близо 3 пъти до 46 на 100, до момента в който при " Елаците мед " близо 2 пъти до 37%.

Добивните сдружения изпреварват даже нормалния обвинен с висока доходност АЕЦ " Козлодуй ", който през 2021 година прави и умопомрачителните близо 900 млн. лева чиста облага, или към една трета норма на облага.

Скокът в цените на всички първични материали към този момент трайно е във финансовите резултати на компании от действителния бранш даже макар повишаването на енергоносителите. В това число е и химическият бранш в Девня. Ефектът е забележим отчасти при " Солвей Соди ", само че доста отчетливо при " Агрополихим ". Последното записва изключителна 2021 година с съвсем удвояване на приходите до над 730 млн. лева и утрояване на облагата до над 140 млн. лева

Резултатите са доказателство по какъв начин вложенията в различни източници на суровина се отплащат. В случая производителят на азотни и фосфорни торове, един от най-големите в района, размени съвсем напълно природния газ с амоняк като суровина посредством вложението си в терминал за амоняк. Отделно предприятието построи и лична пароцентрала на биомаса, с което доста понижи себестойността на силата, която употребява. Корона за растеж Ковид вложенията в ново произвеждане пък демонстрират, по какъв начин след къс стадий на разтърсване едно дружество е стабилно, в случай че може бързо да предложи различни артикули. Така през 2021 година основаният в Пловдив производител на електронна здравна инсталация " БТЛ индъстрийз " освен излиза извънредно мощен след COVID-19, само че и реализира рекордни резултати през 2021 година Приходите на компанията се удвояват до над 500 млн. лева, а облагата съвсем се утроява до 164 млн. лева, откакто през 2020 година стартира да създава и продава маски и респираторна инсталация на най-високо здравно равнище. А предходната година. Оръжие на старта В топ 50 на сдруженията с най-високи маржове има и два представителя на оръжейния бранш: търговеца " Алгънс " и производителя " Арсенал ". Бизнесът на бранша тази година се ускорява след нахлуването на Русия в Украйна, тъй че следващата година в класацията и на огромните, и на печелившите евентуално ще има повече оръжейни участници.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР