Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

"Девня цимент": Двойни приходи с разкошна печалба

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Най-големият производител на цимент в страната доста покачва резултатите си през 2021 година Възстановяване на пазарите след първата пандемична година и оптимизация на разноските са аргументите за растежа. Прогнозите за тази година са внимателни, а главният риск са последствията от инфлацията.
Ако се съди по резултатите на най-големия производител на цимент в България - " Девня цимент ", промишлеността е имала мощна 2021 година През предходната година сдружението, което е част от немската група HeidelbergCement, съвсем удвоява приходите си, които доближават 243.2 млн. лева Близо шест пъти нараства и облагата, с което компанията се подрежда измежду най-рентабилните в страната (47%).

Една от аргументите за огромния растеж е по-ниската база през 2020 година, когато появяването на коронавирус докара до потрес на пазара и заледяване на доста планове, което намали и продажбите на сдружението. Приходите през 2021 година обаче изпреварват доста и тези от предпандемичната година, което с изключение на на по-силното търсене на пазара се дължи и на оптимизацията на разноските. " По-добре са планувани и производството, и доставките, и връзките с клиентите ", разяснява изпълнителният шеф Михаил Полендаков, който пое поста преди два месеца, откакто в продължение на над 10 години управлява бизнеса на HeidelbergCement Group в Русия.
Реклама
Управление на рецесии

Въпреки отличните финансови резултати на компанията също й се постанова да се бори с поредицата от рецесии през последните години. " Това е световен развой, който стартира още с навлизането в същинската фаза на коронавирус, тъй като затварянето на границите и прекъсването на обработката на товари в пристанищата докара до логистична рецесия ", споделя Полендаков. През 2020 година компанията регистрира лек спад на търсенето поради отлагането на строителни планове, само че в това време набъбнаха продажбите на пакетиран цимент, защото доста хора използваха изключителното състояние за домашни поправки.

Поскъпването на електроносителите последните месеци и задълбочаващият се дефицит след началото на войната в Украйна пък водят до опасности за целия континент. Според Полендаков даже при най-хубаво обмисляне и уравновесена държавна политика Европа може да задоволи сама най-вече 47% от енергийните потребности на промишлеността. А това изисква Европейски Съюз да създаде цялостна тактика отсега нататък. " Мисля, че през идващите няколко години ще имаме проблем с силата на входа в тежката индустрия ", разяснява той.
Поскъпването на електроносителите последните месеци и задълбочаващият се дефицит след началото на войната в Украйна водят до опасности за целия континент. Реклама
Компанията е огромен консуматор на електрическа сила и по тази причина се стреми да употребява по-ниските нощни цени, както и да ползва вътрешен автоматизиран надзор за усъвършенстване на работата на обособените уреди. Понякога се постанова да употребява и въглища, само че цената им сега е доста висока. Според Полендаков оттук насетне енергийните първични материали единствено ще нарастват и по тази причина най-хубавото решение е потреблението на различни горива като RDF. Заводът към този момент замества част от обичайните горива с RDF, само че задачата е да се усили делът му. " По-умният вид е да взимаме този артикул от България, вместо да го внасяме от други страни от Европейски Съюз. Защото по този начин решаваме техните проблеми с депонирането, не нашия. За страдание в страната няма задоволително производители на първокласен RDF ", споделя той. А решението изисква общите старания на общините и страната.

Задълбочава се и казусът с вноса на турски цимент, който през последните години слага под напън локалната промишленост. С поевтиняването на турската лира и галопиращата инфлация циментовите фабрики там все по-масово се ориентират към експорт, с цел да си обезпечат нужните доходи в долари или в евро. " За страдание в България наличието на турски цимент е все по-видимо ", споделя Полендаков. Тенденциите: зелено и цифрово

Тенденцията в тежката индустрия е фирмите да оферират цялостни решения съгласно потребностите на клиентите. По думите на Полендаков точно това е направено през предходната година и е една от аргументите за мощните резултати. " Девня цимент " има мобилна лаборатория, която разполага с съоръжение и механически личен състав за тестване на бетони и материали, като по този метод клиентите получават консултация на мястото на произвеждане или на строителния обект. " В взаимозависимост от потребностите на избран клиент по избран план ние вършим рецептура, с цел да може да печелят и те, и ние ", изяснява Полендаков.

Той обаче счита, че българските консуматори са ненапълно капризни и обичайно употребяват единствено високата марка чист портланд цимент, с цел да си подсигуряват безпроблемно якостни индикатори. В същото време новаторската процедура в Европа и света изобщо е да се слага акцентиране върху преработвания бетон за да се понижат въглеродните излъчвания и да се ограничи потреблението на свежи първични материали или пък в цимента да се влагат добавки от съпътстващи промишлености (пепелина, гранулирана шлака и др.). По този метод, от една страна, се понижава замърсяването, а от друга, разноските.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР