Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Коментари Харесай

Най-големите компании за текстил, облекла, обувки: Вирус в модела

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Шивашката промишленост пострада мощно от коронавирус затварянията, като в България това визира към 100 хиляди работещи в бранша. Най-голям спад имат предприятията за първокласни публично дрехи. Спасителният пояс са били маските и защитните дрехи. След тежката 2020 година прогнозите не са за бързо възкръсване на сектора.
Дванадесет % спад, или съвсем половин милиард лв.. Това демонстрират статистическите данни за износа от бранш " Облекло и текстил " през 2020 година, който се смалява до 4 милиарда лева COVID-19 донесе на шивашките компании ресурси от облекла, големи количества на склад, отсрочени продажби на миналогодишни сбирки, забавени заплащания, банкрути по веригата.

" Ситуацията в бранша на облеклата е извънредно тежка. Спадът е фрапантен, множеството компании са с най-малко 20% спад на приходите през 2020 година по отношение на миналата година. Между 5 и 10% от фирмите в бранша са прекратили активността си - главно компании, свързани с производството на мъжки и дамски публични дрехи, които са измежду най-високотехнологичните за бранша, само че и измежду най-пострадалите от пандемията ", разяснява за " Капитал " Радина Банкова, ръководител на Българската асоциация на производителите и експортьорите на облекло и текстил.

През 2020 сумарните доходи на 15-те най-големи компании за текстил, облекло и обувки в секторната ранглиста падат с 8.6% до 1.124 милиарда лева Но тук картината е на два противоположни полюса - повече свиващи се и единствено три с двуцифрен растеж на бизнеса. Ако триото се изключи от изчислението, останалите 12 компании имат междинен спад в приходите с над 14%.
Пълната ранглиста е налична за читатели с абонамент Капитал PRO Автор: Капитал
Щастливите изключения идват по две линии - международно разгръщане на български бранд обувки и чанти (марката By FAR и компанията " Солмейт " ) и прекосяване към шиене на артикули за COVID-19, най-много защитни дрехи, само че и маски. Останалите компании страдат от ниското търсене на облекла в международния локдаун.
К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по доходи за 2020 година най-големите 300 компании, както и показва секторни подреждания с данни за оборот, облага, чиновници Големи и с мускули
На първа и втора позиция в секторната ранглиста още веднъж са италианските " Е. Миролио " и " Дзалли ", само че този път една българска компания - " Калинел " - излиза на трето място.

Приходи от 215 млн. лева носят лидерското място в секторната ранглиста, като първото място още веднъж е за " Е. Миролио ". В тежката година компанията на италианеца с български паспорт Едоардо Миролио регистрира спад от едвам 10%, което звучи добър резултат по отношение на междинното за сектора.

От компанията дефинират 2020 като извънредно сложна година, само че акцентират, че все пак не са затваряли производства, не са прекъсвали работа и не са уволнявали хора. " Е. Миролио " влага обичайно в възобновяване на машини и съоръжение и в нови технологии. Заради локдауна и последвалите логистични усложнения обаче през 2020 част от предплатени машини не съумяват да дойдат. Това отсрочва някои от проектите на групата, само че въпреки всичко компанията съумява да влага към 15 млн. лева през предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР