Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Коментари Харесай

Най-големите компании през 2020: Нов модел и нов шампион

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Ковид ударът е засегнал едва огромните сдружения. Приходите на водещите 100 падат с под 7%. За пръв път най-голяма компания по приходите не е "Лукойл Нефтохим Бургас ", а медодобивният немски цех "Аурубис ". Вижда се "нахлуване " на страната в стопанската система, както и големи загуби в държавни сдружения. Годината е мощна за IT и фарма компании, куриери, онлайн търговци, само че е с големи минуси при енергийните компании.
Шокова. Такава се оказа 2020 година за всеки бизнес. Огромната коронавирус изненада удари всяка компания, като множеството браншове даже замръзваха за седмици поради локални и световни затваряния.

Но огромният бизнес в България в действителност няма най-кризисната си година.

Приходите на стоте колоса се свиват приблизително с 6.8%. За съпоставяне - в най-тежката година поради световната финансова рецесия - 2009, приходите на стотицата се сринаха с съвсем 17%. Освен това в корона годината ударът при приблизително огромните компании е още по-малък: оборотът на топ 300, където попадат сдружения с доходи над 100 млн. лева, пада с под 5%.
Автор: Капитал
А в страната като цяло рецесията не е изтрила милиарди. Макар Брутният вътрешен продукт да се свива с 4.2% през предходната година, общо приходите на работещите 357 хиляди компании даже общо, регистрира Национална агенция за приходите.
К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по доходи за 2020 година най-големите 300 компании, както и показва секторни подреждания с данни за оборот, облага, чиновници
2020 година обаче беше друга и за класацията " Капитал 100 ". За пръв път от правенето ѝ отпред не е бургаската рафинерия на съветската " Лукойл ". Тази година най-голямата компания по доходи в страната е немският медодобивен цех " Аурубис България ".

Добрият извод от корона удара е, че бизнесът в страната е бил адаптивен, бързо е мигрирал онлайн и е намерил рецепта за оцеляване. Лошият е, че държавното навлизане в стопанската система, било през ББР, " Автомагистрали " или " Турски поток ", отглежда еднократни любимци, а не устойчиви конкурентни предприятия. Долу-горе

При приходите има огромни групи сдружения, които падат - да вземем за пример тези за горива, където цените и потреблението удариха дъно. В К100 това е изключително очевидно в резултатите на групата " Лукойл ", където отвън ценовия фактор има стесняване и в локалните продажби, и в износа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР