Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Коментари Харесай

Най-големите софтуерни и финтех компании: Разместване и още ръст

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Годината на ковид промени изоснови нареждането в бранша, само че три от четири компании в класацията не престават да порастват. Новата най-голяма софтуерна компания е "Виемуеър България ", клон на американския разработчик VMware. Дефицитът на фрагменти продължава, като работата от отдалеченост носи и плюсове, и минуси.
Дори IT секторът, най-печелившият и квалифициран за резултатите от ковид, не е съумял да премине през рецесията без разтърсвания. Резултатите на най-големите компании за 2020 година демонстрират една ясна картина - пандемията е довела до цялостно безредие на картите, плевел напредък измежду някои и обилни сривове при други.

Добрите вести са, че целият бранш продължава да пораства. Средните доходи за топ 35 (тази година класацията на " Капитал " е разширена) на IT фирмите скачат до 56.4 млн. лева по отношение на 51.2 млн. лева година по-рано, като три от четири сдружения порастват. Същото се следи и при броя чиновници - приблизително фирмите от топ 35 имат по 447 чиновници по отношение на 420 към края на 2019 година Динамиката е, меко казано, висока - нито една компания от топ 5 не е била на това място при предходното издание на класацията. Лошата вест е, че с изключение на обилни растежи се виждат и обилни спадове. Но, приблизително видяно, растеж от 10% е мощно достижение даже спрямо миналата ранглиста, където растежът беше 12%.
Пълната ранглиста е налична за читатели с абонамент Капитал PRO Автор: Капитал Източник: Капитал На върха всичко е ново
Нито една компания от топ 5 на класацията през 2020 година не остава на същото място и година по-късно. Две от фирмите са напълно нови, което се дължи на решението на " Капитал " да включи в класацията сдруженията, занимаващи се със програмен продукт за хазартен бизнес, както и уеб хостинг фирмите. Така в топ 10 дебютират сдруженията " ЕГТ Интерактив ", " Сайтграунд " и " Ес Би Тек ".

Тази година преди всичко е сдружението " Виемуеър България ", българският клон на американския софтуерен разработчик VMware, с общи доходи 203 млн. лева и 12.6 млн. лева облага. Растежът и тази година е величествен - 24.3%, само че по-внушително наподобява, прегледан в ретроспекция. За последните две години приходите съвсем са се удвоили - през 2018 година те са били 108.5 млн. лева Значително е нарастването и в броя чиновници - към края на 2020 година те са 1192 по отношение на 923 година по-рано, а съгласно компанията към средата на 2021 година наетите надвишават 1300 души.
К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по доходи за 2020 година най-големите 300 компании, както и показва секторни подреждания с данни за оборот, облага, чиновници
" Успехът ни се дължи значително на диверсификацията на портфолиото ни, работещо както вътре в центровете за данни на организациите, по този начин и в облачна среда. Имаме артикули, които са с лицензи и са благосъстоятелност на клиента, и такива, които се оферират като услуга (SaaS). В изискванията на динамична среда продуктите с максимален растеж през предходната година са точно тези, които помогнаха на фирмите да не престават своите действия и да са сполучливи ", разяснява пред " Капитал " Диана Стефанова, вицепрезидент " Глобална тактика за развиване " във VMware и отговаряща за българския офис на компанията.
Автор: Капитал
Второто място в класацията е за сдружението " Пейсейф ", българското поделение на интернационалната компания за разплащания Paysafe. Миналата година тя бе преди всичко, само че тази ненадейно бележи стесняване на приходите с 4% до 178.7 млн. лева Печалбата е 10.4 млн. лева, а чиновниците се усилват с към 90 души до 1295 към края на 2020 година

По-интересната година за компанията, наподобява, е актуалната 2021 година, а не миналата 2020 година През март Paysafe се листна на борсата в Ню Йорк и към 9 юли има пазарна капитализация 8.34 милиарда $. В България Paysafe се разшири с спомагателен офис във Варна, който бе открит при започване на юли. " Капитал " не получи отговори от Paysafe за локалното развиване до приключването на изданието " Капитал 100 ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР