Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании ...

Най-големите софтуерни и финтех компании: Разместване и още ръст/>

Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат . Темата накратко Годината на коронавируса промени изоснови нареждането в сектора, но три от четири компании в класацията продължават да растат. Новата най-голяма софтуерна компания е "Виемуеър България", клон на американския разработчик VMware. Дефицитът на кадри продължава, като работата от дистанция носи и плюсове, и минуси.
Дори IT секторът, най-печелившият и подготвен за ефектите от коронавируса, не е успял да премине през кризата без сътресения. Резултатите на най-големите компании за 2020 г. показват една ясна картина - пандемията е довела до пълно разбъркване на картите, бурен растеж сред някои и значителни сривове при други.

Добрите новини са, че целият сектор продължава да расте. Средните приходи за топ 35 (тази година класацията на "Капитал" е разширена) на IT компаниите скачат до 56.4 млн. лв. спрямо 51.2 млн. лв. година по-рано, като три от четири дружества растат. Същото се наблюдава и при броя служители - средно компаниите от топ 35 имат по 447 служители спрямо 420 към края на 2019 г. Динамиката е, меко казано, висока - нито една компания от топ 5 не е била на това място при предходното издание на класацията. Лошата новина е, че освен значителни ръстове се забелязват и значителни спадове. Но, средно погледнато, ръст от 10% е силно постижение дори в сравнение с предходната класация, където растежът беше 12%.
Пълната класация е достъпна за читатели с абонамент Капитал PRO Автор : Капитал Източник: Капитал На върха всичко е ново
Нито една компания от топ 5 на класацията през 2020 г. не остава на същото място и година по-късно. Две от компаниите са изцяло нови, което се дължи на решението на "Капитал" да включи в класацията дружествата, занимаващи се със софтуер за хазартен бизнес, както и уеб хостинг компаниите. Така в топ 10 дебютират дружествата "ЕГТ Интерактив", "Сайтграунд" и "Ес Би Тек".

Тази година на първо място е дружеството "Виемуеър България", българският клон на американския софтуерен разработчик VMware, с общи приходи 203 млн. лв. и 12.6 млн. лв. печалба. Растежът и тази година е внушителен - 24.3%, но по-внушително изглежда, разгледан в ретроспекция. За последните две години приходите почти са се удвоили - през 2018 г. те са били 108.5 млн. лв. Значително е увеличението и в броя служители - към края на 2020 г. те са 1192 спрямо 923 година по-рано, а според компанията към средата на 2021 г. наетите надхвърлят 1300 души.
К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по приходи за 2020 г. най-големите 300 компании, както и представя секторни подреждания с данни за оборот, печалба, служители
"Успехът ни се дължи до голяма степен на диверсификацията на портфолиото ни, работещо както вътре в центровете за данни на организациите, така и в облачна среда. Имаме продукти, които са с лицензи и са собственост на клиента, и такива, които се предлагат като услуга (SaaS). В условията на динамична среда продуктите с най-голям ръст през миналата година са именно тези, които помогнаха на компаниите да продължават своите дейности и да са успешни", коментира пред "Капитал" Диана Стефанова, вицепрезидент "Глобална стратегия за развитие" във VMware и отговаряща за българския офис на компанията.
Автор : Капитал
Второто място в класацията е за дружеството "Пейсейф", българското подразделение на международната компания за разплащания Paysafe. Миналата година тя бе на първо място, но тази неочаквано бележи свиване на приходите с 4% до 178.7 млн. лв. Печалбата е 10.4 млн. лв., а служителите се увеличават с около 90 души до 1295 към края на 2020 г.

По-интересната година за компанията, изглежда, е настоящата 2021 г., а не изминалата 2020 г. През март Paysafe се листна на борсата в Ню Йорк и към 9 юли има пазарна капитализация 8.34 млрд. долара. В България Paysafe се разшири с допълнителен офис във Варна, който бе открит в началото на юли. "Капитал" не получи отговори от Paysafe за местното развитие до приключването на изданието "Капитал 100".

Източник: capital.bg