Статията е част от K100 - класацията на Капитал на

...
Статията е част от K100 - класацията на Капитал на
Коментари Харесай

Най-големите компании в енергетика: Повече пазар, но още с дефекти

Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук. Бизнесът с ток към този момент работи по-пазарно, само че две държавни сдружения - НЕК и " Марица-изток 2 ", имат дълбоки проблеми.ЕРП-тата имат по-малко оборот - поради счетоводно преизчисление, само че и поради спаднало ползване.Държавните газови сдружения утежняват финансовия си резултат поради изгубено дело.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Над 14.7 милиарда лева са общите доходи на 30-те най-големи компании в енергетиката. За година въпросните сдружения са съумели да покачат оборота си с над милиард, или близо 8%. Спрямо топ 30 на 2017-а пък растежът е към 200 млн. лв.. Резултатът би бил още по-впечатляващ, в случай че нямаше изменение в счетоводните стандарти, което безусловно изтри от оборотите на електроразпределителните сдружения стотици милиони. Увеличение, въпреки и по-малко, има и при облагите на сдруженията, които за предходната година сумарно приближават 500 млн. лева

Всичко това демонстрира, че към момента доминираният от страната бранш става малко по-свободен и стартира да се трансформира. Пазарните механизми водят до по-добри резултати за едни и по-лоши за други, а рестриктивната политика на Европейски Съюз по отношение на въглищната енергетиката към този момент не може да бъде обезвредена от локалния регулатор.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Тези процеси ще се засилят от средата на тази година, когато на свободния пазар на електрическа енергия излизат всички производители с мощ сред 1 и 4 мегавата, чийто ток до момента се купуваше от НЕК на преференциални цени. Освен това отпадат административните спънки при експорт на ток, а тежестта на таксата " Задължение към обществото " понижава с една трета. Към края на годината се чака да проработи и борса за търговия с природен газ, която дружно с различните доставки ще промени радикално и този към момента напълно контролиран сегмент от енергетиката. Двете тягостни и скъпи незнайни са " Турски поток " и АЕЦ " Белене ". Избухването на Ковачки

Цели 5 сдружения от 30-те най-големи в енергетиката са свързани с Христо Ковачки. За съпоставяне - държавните са седем, в това число самата БЕХ. Това несъмнено удостоверява позицията на Ковачки като главен състезател в бранша, още повече че към него има и редица по-малки компании. Но по-интересното в тази ситуация е, че през 2018-а въпросните 5 компании са повишили общия си оборот с невероятните 42% - от 626 млн. лева до 892 милиона.

Най-голямата компания от орбитата на Ковачки е търговецът на ток " Гранд Енерджи дистрибюшън ", като на него се падат малко повече от половината от сумата на постъпленията. На последващо място с оборот 151 млн. лева е " Брикел ", а след това идва и Топлоелектрическа централа " Бобов дол " със 107 милиона. Останалите две сдружения са топлофикациите в Русе и Плевен.

Въпреки това групата остава на загуба от малко над 6 млн. лв.. Но тук би трябвало да се има поради, че огромна част от оборотите са вследствие на покупко-продажби сред самите компании - токът от централите се продава на търговеца, който на собствен ред им обезпечава квоти CO2, a и употребяваните въглища също идват от мини на Ковачки.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
НЕК - отново на загуба

През 2018-а водачът по доходи в бранша - Националната електрическа компания, още веднъж е на загуба (73.8 млн. лева.), откакто година по-рано бе регистрирана облага 6.8 млн., само че петилетка преди този момент беше все на минус. Сегашният отрицателен резултат идва, макар че сдружението е спечелило спомагателни 175 млн. лева от продажбата на ток на свободния пазар и ВЕЦ-овете му са произвели с 60% повече електрическа енергия. Непокритата загуба от предходни интервали нараства до 1.21 милиарда лева, а като цяло цената на настоящите пасиви на сдружението надвишава тази на настоящите активи с невероятните 848 млн. лева, което е с 285 млн. повече спрямо края на 2017 година Задълженията пък остават над 4 милиарда лева, като повече от половината са към БЕХ.

Всичко това демонстрира, че макар нараствания обсег на обезщетителните механизми държавният монополист в енергетиката продължава да утежнява положението си. Една от съответните аргументи за минуса са изгубените правосъдни каузи за общо 67 млн. лева, най-значимото от които е арбитражът с " Уорли Парсънс " за близо 54 млн. лева Но отвън тези непредвидими събития сдружението по принцип е обречено да създава загуба, тъй като продава по-евтино тока на контролирания пазар, в сравнение с го купува. В случая през 2018 година избраната от КЕВР цена за битовите консуматори е 71.71 лева./мВтч, а действителните разноски за закупуването на електрическата енергия са 179.24 лева./мВтч. Разликата би следвало да се покрива с заплащанията от фонда " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) и цена " Задължение към обществото ", които за 2018 година са над 1.35 милиарда лева Но това, наподобява, не е задоволително.

Допълнителен неподходящ резултат оказва и повишаването на квотите за нездравословни излъчвания - повече от три пъти в границите на предходната годината (от 6-7 евро до над 22 евро). Централите с дълготрайни контракти като " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 " купуват от интернационалните тържища нужните им квоти CO2 и по-късно ги префактурират към НЕК, което също покачва междинната цена на закупувания ток.

Топлоелектрическа централа оттатък банкрута

На безспорното дъно към този момент е държавната " Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 ", която е най-голямата въглищна централа в страната, само че безусловно е във банкрут. През предходната година сдружението е нараснало въпреки и с малко приходите си. Но колкото и парадоксално да звучи, множеството работа на мощностите ѝ води до увеличение на загубата, която стига 332 млн. лева и евентуално е рекордна за индустриална компания в корпоративната история на България (естествено, в случай че не броим НЕК). Причината за това е, че Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " има доста огромни разноски за CO2 излъчвания и колкото повече работи, толкоз повече би трябвало да заплаща. В случая за предходната година сумата е 363.3 млн. лева и съставлява 57% от общите доходи на сдружението, които през предходната година са били 636 млн. лв.. А въпреки да наподобяват внушителни, заплащанията за квоти ще стават все по-големи, защото цените им не престават да се усилват.

Така насъбраната загуба към този момент е 605 млн. лева, а задълженията са над 864 млн. лв. - главно към свързани лица. Също като при НЕК и тук настоящите пасиви надвишават активите - в тази ситуация с близо 909 млн. лв.. На този декор обаче няма никаква оптимизация на разноските за личния състав, които за поредна година са над 110 млн. лева Проблемът е, че в централата работят над 2400 души, или три пъти повече от тези в двата частни ТЕЦ-а в Маришкия басейн. Поддържането на толкоз доста чиновници е безпричинно и от позиция на производството - през предходната година са употребявани малко над 70% от разполагаемия потенциал на енергоблоковете.

За да бъде избавена централата, БЕХ приготвя процедура за нарастване на капитала на сдружението, само че това ще има единствено краткотраен резултат. Показателно е, че поради скъпия си ток през 2019-а Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " за пръв път в историята си няма да работи за контролирания пазар, от който се доставят битовите консуматори, и ще разчита единствено на моментите, в които борсовите цени покриват разноските ѝ за произвеждане. Това значи значителен спад на приходите, който в случай че не бъде придружен със съкращения на разноските за личен състав, ще докара до нова колосална загуба.

Държавно преливане

Съвсем друго е ситуацията при АЕЦ " Козлодуй ". Централата регистрира рекордна чиста облага от 163.5 млн. лева, която се дължи както на по-високите междинни продажни цени на електрическата енергия, по този начин и на обстоятелството, че АЕЦ-ът е нараснал наличието си на свободния пазар за сметка на контролирания, където е пласирана единствено 16% от продукцията. На процедура поради борсовата търговия общите доходи се усилват с 20% и за пръв път нуклеарната централа доближава доходи от над 1 милиарда лв. - в тази ситуация 1.11 милиарда.

Доброто финансово положение на АЕЦ-а разрешава освен да се прави нужната ремонтна стратегия за удължение живота на енергоблоковете, само че на процедура индиректно разрешава поддържането на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Това е по този начин, тъй като АЕЦ " Козлодуй " е превела на БЕХ спомагателен дял от остарели облаги от 220 млн. лева, отвън наложителните по закон 56.6 млн. (които са половината от облагата за 2017-а), а с парите енергийният холдинг е купил част от нужните на ТЕЦ-а квоти CO2. Преливането на пари от едно държавно сдружение към друго по принцип е неразрешено от Европейска комисия и тъкмо по тази причина БЕХ оформя заплащанията като дълг, за който в този момент желае позволение от Брюксел да трансформира в капитал.

Освен от АЕЦ-а БЕХ е взел и спомагателни 110 млн. лева дял от Електроенергийния систематичен оператор. Въпреки тези изключителни разноски по сметките на нуклеарната централа остават близо 240 млн. лв., а при ЕСО сумата е 323 млн. лв..

Отслабващата роля на ЕРП-тата

За поредна година електроснабдителните сдружения на ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про " регистрират намаляване на приходите. Негативната наклонност се дължи на по-малките количества електрическа енергия, продадена на клиенти по контролирани цени, поради все по-масовото излизане на бизнеса на свободния пазар. Наред с това през 2018 година имаше и намаляване в общата консумация на ток в страната с близо 3%.

Най-драстично е понижението на постъпленията при " Енерго-про продажби " - цели 39.6% - от 561 до 339 милиона. За това обаче има съответно пояснение - нов счетоводен стандарт, който е в действие от 1 януари 2018 година Дружеството към този момент не регистрира доходи и разноски за мрежовите съставни елементи, които се префактурират към разпределителното сдружение, както и за такса " Задължения към обществото ", която се фактурира непосредствено към фонда " Сигурност на електроенергийната система ". " По този метод в докладите на " Енерго-про Продажби " са показани единствено доходи и разноски от активността ", споделят от сдружението.

По същата причина " ЧЕЗ Електро България " е направило преизчисление на данните за 2017-а, тъй като другояче понижението на постъпленията би било над 50%. След смяната има действителен спад на приходите от 3.5%. При " ЕВН България Електроснабдяване " поради измененията в Закона за енергетиката, изискващи нов метод на отчитане на такса " Задължения към обществото " от 1 юли 2018-а, спадът е малко над 10%.

Труден напредък при топлофикациите

За пръв път измежду 30-те най-големи енергийни компании попадат три топлофикационни сдружения - софийското, русенското и плевенското, като приходите и на трите се усилват. Това може да е сигнал за повече консуматори на тези услуги, само че сигурно е резултат от високите цени за комбинираното произвеждане на електрическа енергия - така наречен когенерации. Политиката на КЕВР през последните години е да задържа цените на парното ниски за сметка на тези за творби ток, защото първите се заплащат непосредствено от потребителите на съответната топлофикация и измененията им водят до обществено напрежение, до момента в който вторите се разпределят сред всички ползватели на електрическа енергия, в това число и бизнеса, посредством цената " Задължение към обществото ".

Именно поради производството на ток " Топлофикация Русе " и " Топлофикация Плевен ", които се свързват с Христо Ковачки, съумяват да влязат в класацията - тази активност образува от 50 до 78% от приходите им и надлежно покрива (поне в огромна степен) загубите при топлоснабдяването.

На този декор финансовото положение на общинската " Топлофикация София " продължава да се утежнява за поредна година - макар че приходите ѝ порастват с над 80 млн. лева (21%), сдружението е на загуба 19.8 милиона. Какво става при газа?

По-малко пренесени и потребени количества природен газ, само че повече доходи регистрират двете държавни сдружения " Булгартрансгаз " и " Булгаргаз " за 2018 година Причината за това е значителното покачване на цените на газа - с близо 30% единствено в границите на годината и с над 35% по отношение на междинната стойност за 2017-а.

В същото време финансовите резултати се утежняват. Печалбата на преносния оператор " Булгартрансгаз " се намалява с 20% до малко над 47 млн. лева, а доставчикът " Булгаргаз " даже е на загуба от близо 32 млн. лв.. Това не е подбудено от пазарни проблеми, а от санкцията от 150 млн. лева, която еврокомисията наложи на двете сдружения и БЕХ по така наречен газово дело. Така всяка от трите компании е записала като провизия по 50 милиона лв..

Частният оператор " Овергаз " също регистрира мощен растеж на оборота, който към този момент минава 200 млн. лева Дружеството е постигнало и нарастване на облагата с над 47% - до 24.5 милиона.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР