Статистиката сочи, че заразата с коронавируса обостря сърдечносъдовите заболявания. Студеното

...
Статистиката сочи, че заразата с коронавируса обостря сърдечносъдовите заболявания. Студеното
Коментари Харесай

Д-р Светлозар Сардовски за novini.bg: Болнаво население и здравеопасна болнична система, е равно на висока смъртност

Статистиката сочи, че болестта с ковид обостря сърдечносъдовите болести. Студеното време също по този начин е рисков фактор за тези заболявания, по които ние сме първенци в международните черни статистики от дълго време. За експертен коментар по тези тематики потърсих доктор Светлозар Сардовски, кардиолог със компетентност "Вътрешни заболявания ".



Ковид покачва честотата на сърдечната увреда, което по принцип е особено освен за тази зараза, а и за множеството респираторни болести като грип и други. Според известните обстоятелства до момента тази увреда варира от 5% до 40%, по другите критерии, с които са правени съответните проучвания.
Сърцето може непосредствено да се повреди от самото инфектиране, породено от вируса, само че най-много от имунната отбрана в опита си да го убие. Това води до директна щета на сърдечния мускул, косвено посредством понижаване на кислородното наличие в кръвта при дихателна непълнота, което е най-честата дефектност при коронавирус. Освен това се покачва кръвосъсирването и образуването на доста дребни съсиреци, които могат да запушат кръвоносещите съдове както на сърцето, по този начин и на всеки различен орган. Не по-маловажни са уврежданията на огромните съдове като по този метод се нарушава преноса на кръвта в цялото тяло. Възможно е възпалението да докара до пръсване на плаки, каквито има по съдовете на всеки човек. Това още веднъж води до формиране на тромб.
Косвени вреди са организационните във връзка на ограниченията, които забавят лекуването на сърдечно болните или пък напряко им е отказано такова по време на пандемията. Тъй като процентите на засягане са най-различни, са направени подробни изследвания, в които е изследвана сърдечната функционалност въз основа на степента на превозване на самото заразяване. Например има едно огромно изследване върху 1600 пациенти, на които е изработен магнитен резонанс на сърцето, се потвърждава, че единствено при 2% е открито инфектиране на мускулните кафези на сърцето. При множеството това е протекло безсимптомно. Проследявани във времето шест месеца по-късно, се оказва, че огромна част от тези повреди, се възвръщат.



При аутопсии на умряли пациенти пък се открива, че единствено при 14 на 1000 умряли било открито разваляне на сърдечния мускул.
Т.е.има риск от повишение на сърдечно съдовите болести, инфаркт, инсулт и сходно на тези при грипа, пораждат в друга степен повреди.

Много е значимо хората с такива заболявания да бъдат в точния момент диагностицирани и лекувани.

Забавянето на лекуването по разнообразни аргументи - хората не отиват на прегледи от боязън болести пандемията, или в самите лечебни заведения им отхвърлят прегледи отново затова, всичко това води и до нараснала смъртност при пациенти с инфаркти и инсулти, даже те да нямат коронавирус.
В последно време има увеличение на смъртността измежду популацията освен у нас, а и в международен мащаб. При нас нарастването е с толкоз, колкото е била смъртността по-висока преди пандемията. Смъртността се усилва толкоз, колкото по-болно е изходното население. Коронавирусът в допълнение усили тази смъртност, изключително при хронично болните от сърдечни болести. По тези заболявания ние сме първи в света, бяхме и преди болестта. При нас преди Ковид 19 умираха по 16-17 души от 1000, а в другите страни по 7-8-10 от 1000 души. С две думи, процентите се подвигат, заради инфекцията, само че това зависи от изходното равнище.
Друга значима причина, е по-ниската имунизация у нас на рисковите групи. 95% от всички починали са във възраст 65 години и нагоре, които биха имали най-голяма изгода от имунизациите. Но доста значимо е също по този начин, че имаме здравеопасна система, опазването на здравето ни не е дейно. У нас смъртността е по-голяма от средноевропейската във връзка с лечимите болести и по профилактиката на тези заболявания, които могат и да не стигат до болница.

Нашето население е болнаво, няма добра профилактика и липсва добра здравна система.



За страдание, би трябвало да признаем, че тези ваксини не извършват упованията ни за предотвратяване от заразяване и разпространяване на вируса.

Но понижават вероятността от тежко протичане на инфекциите и заплахата от гибел. Надявам се скоро да се направи по-добра ваксина, която да се прави най-малко един път годишно - като грипната, а не на всеки три месеца и нека резултатите да са по-ефикасни от досегашните.
Равносметката дотук е, че коронавирус инфекцията се оказа много по-умна от индивидите, които не се оправиха с нея. Вирусът самичък се бори със себе си - вариантите на Уханския вид са по-заразни, само че по-леки при преболедуване и по този начин виждаме, че болестта се самоограничава. Омикронът ще премине през всички и нека сътвори по-траен имунитет при хората за възможни последващи разновидности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР