Статистиката показва, че в световен мащаб случаите на преждевременна смърт,

...
Статистиката показва, че в световен мащаб случаите на преждевременна смърт,
Коментари Харесай

Страшна статистика! Ето колко българи умират годишно заради мръсния въздух

Статистиката демонстрира, че в международен мащаб случаите на преждевременна гибел, към които отношение имат и високите равнища на фини прахови частици във въздуха, са над 4 милиона. В България те са към 18 000 годишно. В този смисъл, неслучайно първичната предварителна защита на публичното здраве е измежду целите на Министерството на здравеопазването.

Необходимо е да се ускори работата на здравните управляващи, а и самостоятелният ангажимент, по посока профилактика на болесттите, породени от нечистия въздух “. Това съобщи зам.-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова по време на кръгла маса за вредите от фините прахови частици, проведена от Българската асоциация за протекция на пациентите.
Директорът на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА) доцент доктор Христо Хинков уточни, че са открити редица групи болести, които се дължат на нарасналите равнища на фините прахови частици. Сред тях са белодробният рак, проблеми в развиването на плода при бременност, проблеми свързани с действието на дихателната система, като внимание би трябвало да се обърне и на възможна връзка сред заболяването Алцхаймер и мръсния въздух.
Експерти от НЦОЗА са изготвили оферти за съкращаване равнищата на фини прахови частици, свързани с увеличение на станциите за мониторинг, въвеждане на по-строги регулаторни ограничения посредством правене на стандарти за излъчванията и за строителството, надзор на наличията на нездравословни субстанции в суровините. По думите на доцент Хинков извънредно значими са и поведенческите ограничения, а точно по какъв начин всеки самостоятелно да способства за чистотата на въздуха.
По време на кръглата маса ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров увери, че от съсловната организация ще поддържат напъните на способените институции за справяне с казуса, какъвто е и ползата на всички български жители.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР