Статистиката показва, че мъжете сядат много по-рядко на зъболекарския стол,

...
Статистиката показва, че мъжете сядат много по-рядко на зъболекарския стол,
Коментари Харесай

Лекарска тайна: Защо жените имат повече проблеми със зъбите от мъжете?

Статистиката демонстрира, че мъжете сядат доста по-рядко на зъболекарския стол, в сравнение с дамите.  Дори фактът, че дамите са по-отговорни във връзка с устната хигиена, въобще не оказва помощ.  От какво е породена тази несправедливост изяснява доктор Ели Филипс. 

Според нея първата причина е киселинността на слюнката. Рядко някой обръща внимание на този фактор. Смята се, че киселинността на слюнката е идентична за всички. Филипс потвърждава, че това не е по този начин. 

 ортодонт iStock

„ Учила съм в университет за дентална медицина и там ме накараха да имам вяра, че pH на слюнката ни е 7. Отне ми години да се снабдя с устройство, с което да тествам хората към мен и да открия, че женската слюнка не е с pH 7. Често е 6, даже 5,5 " , изясни тя.  
 Ценни препоръки от ортодонт за по-здрави зъби  Ценни препоръки от ортодонт за по-здрави зъби  Ценни препоръки от ортодонт за по-здрави зъби  Ценни препоръки от ортодонт за по-здрави зъби
Как pH въздейства на зъбите? 

Киселинността отстранява емайла от зъба, правейки го по-слаб.  Резултатът е загуба на цвят и бързо развиване на кариеси. Киселинността също по този начин понижава оралния имунитет - това води до заболяване на венците. 

 ортодонт iStock

Причина номер две е ниският дебит на слюнката. Филипс изясни, че дамите имат по-слаб поток на слюнка от мъжете.  Това значи, че има малко слюнка и тя се застоява в устата. Оказва се, че в устата се образува мощно кисела среда, която не може да се разреди с нищо.  Освен това остатъците от храна остават в зъбите за дълго време, защото няма задоволително слюнка, с цел да ги измие. 
 5 храни за здрави и красиви зъби  5 храни за здрави и красиви зъби  5 храни за здрави и красиви зъби  5 храни за здрави и красиви зъби
Как да се оправим с киселинността на слюнката? 
Добавяйте ксилитол към напитките – това е подсладител, който подтиква притока на слюнка в устата и разрежда киселинната среда.  Яжте храни с позитивно pH - те обезвреждат киселинността. Това са мляко, кефир, кисели млека, извара и сирене.  Пийте повече вода - ще разреди слюнката в устата ви.  Елиминирайте храните с ниско pH - газирани питиета, сладкиши, сокове, дъвки, бонбони. Когато ги ядем, остатъците от храна и техните сокове остават в устата до идващото миене на зъбите. 
 ортодонт iStock

Как дамите би трябвало да се грижат за зъбите си? 

Ели Филипс споделя, че няма стоматологични грижи, които да оказват помощ за понижаване на киселинността на слюнката. 
 5 аргументи за чувствителни зъби и венци  5 аргументи за чувствителни зъби и венци  5 аргументи за чувствителни зъби и венци  5 аргументи за чувствителни зъби и венци
Трябва да се придържате към общите правила за хигиена на устната празнина, с цел да не влошите казуса: 
Мийте зъбите си най-малко 2 пъти дневно (или още по-добре след всяко хранене)  Конец за зъби преди лягане  Паста за зъби с флуорид  Изплаквайте зъбите си по 2 пъти на ден  Посещавайте ортодонт един път на всеки шест месеца 
 ортодонт iStock

„ Киселата слюнка може да докара до зъбна ерозия, която в последна сметка да аргументи изхабяване на емайла, кариеси и, в рискови случаи, загуба на зъби. Поддържането на устата чиста ще помогне както на мъжете, по този начин и на дамите да имат хубави зъби ” , добавя Филипс. 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР