Статистика: В 14 общини няма нито един лекар през 2021

...
Статистика: В 14 общини няма нито един лекар през 2021
Коментари Харесай

Статистика: В 14 общини няма нито един лекар през 2021 г.

Статистика: В 14 общини няма нито един доктор през 2021 година

Един от значимите индикатори за положението на здравните услуги на локално равнище е достъпът на популацията до медицински лица.

Ето за какво тази седмица в „ 265 истории за стопанска система “ представяме съотношението сред броя на популацията и броя на лекарите във всяка една от общините (ниските стойности на знака значат по-добър достъп).

Върху този знак въздействие оказват както броят на лекарите на локално равнище, по този начин и демографските процеси.
Използваните данни са от базата на Национален статистически институт за интервала до 2021 година в това число.
За поредна година община Плевен се подрежда на челната позиция, като там на един доктор се падат едвам 90 души.

Следват общините Панагюрище (107 души/лекар), Пловдив (117 души/лекар), Варна (153 души/лекар) и Стара Загора (156 души/лекар).

Столицата се подрежда на единадесето място, като там на всеки доктор има 184 поданици.

Причината за по-добрия достъп до лекари в обособени общини се свързва доста постоянно с два фактора – съществуване на медицински университет, който въздейства в посока съсредоточаване на лекари в обитаемото място, което обслужва с изключение на локални пациенти и такива от прилежащи общини, и съществуване на огромни лечебни заведения и лечебни заведения, в които  работят лекари с разнообразни специалности.

В другия завършек на класацията са общини като Сливо поле, Аврен и Главиница, във всяка от която на единствен доктор се падат над 9000 души – цялото население на общината при разполагаем единствен доктор.

В тези общини достъпът до здравна грижа е извънредно стеснен и те разчитат на лекуване в прилежащи общини, а за по-сложни медицински процедури и лекуване – пътуват до регионални центрове с огромни лечебни заведения, даже до столицата.

През 2021 година в страната практикуват общо 29 604 лекари, като броят им е съвсем неизменен през предходните четири години.
На всеки доктор се падат по 232 души от популацията, като единствено в 26 общини съотношението е под тази стойност.
Важно е да се спомене обаче, че в тази статистика се причисляват и почти още 2000 лекари, които не влизат в данните за обособените общини, като това леко усъвършенства резултата за цялата страна.

Това са лекарите от град София, които обслужват региона, както и тези, които не са разпределени в съответна община или област.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР