Статистика показва, че кралица Елизабет II е най-дълго управлявалият монарх

...
Статистика показва, че кралица Елизабет II е най-дълго управлявалият монарх
Коментари Харесай

Какви правомощия ще има крал Чарлз върху Великобритания

Статистика демонстрира, че кралица Елизабет II е най-дълго управлявалият монарх в историята на Англия. През юни 2022 година отпразнува своите 70 години на трона и несъмнено съумя да остави своята диря в международната история.

Рокадата на трона беше изпълнена извънредно бързо, затова идва и по-важният въпрос: какво тъкмо получава един крал като власт?

Няма по какъв начин да се отговори с безспорна акуратност, Англия продължава да е конституционна монархия, затова властта се дефинира сред монархията и Народното събрание, където се избират публично и самите представители с либерален избор. Управлението се базира на закони, коментирани напълно с кралския двор и владетеля, с цел да се стигне до допустимо най-хубавото решение. Някои могат да се запишат в историята, само че други да се отхвърлят във времето.

Традицията показва, че монархът е абсолютния държател и източник на мощ в държавното управление. Не инцидентно Елизабет II беше известна като „ Кралицата на Народното събрание “. Странно е, че до момента в който беше жива, нейното наличие там не можеше да се забележи толкоз, като тя самата не се намесваше даже в желанията и проектите на министър-председателя.

Технически, кралят разполага с избрани политически сили. Резервираното и право разрешава да избере министър-председател, както прави на 6 септември на отворена сесия на Народното събрание.

Докато виждаме това, не би трябвало да забравяме, че действително главната власт остава в Народното събрание и хората, партиите и самите политици избират кои прелюдия да се прибавят в закона и кои да бъдат отстранени. Практически владетелят няма доста въздействие върху избора на самия претендент, а би трябвало единствено да сложи кралския щемпел за утвърждение. С други думи, кралската корона съществува, само че е задължена да слуша желанията на самия народ.

Има една друга доста значима детайлност – кралят разполага с три специфични жокера, когато пристигна време за ръководство: да съветва, да утвърждава или да предизвестява. Не би трябвало да забравяме, че точно Елизабет II е съумяла да назначи цели 15 министър-председателя на страната, започвайки от Чърчил през 1951 година до Лиз Тръс единствено два дни по-рано. Традицията повелява, че кралят или кралицата ще би трябвало да поканят партията-победител на среща в Бъкингамския замък.

Задава се значимият въпрос, дали въпросната фигура ще образува парламент. Макар и въпросът да е изцяло фиктивен, той е наложителен и най-често би трябвало да подсигурява, че английското ръководство ще продължи да съществува. На 6 септември стана ясно, че срещата и назначението на новият английски министър-председател ще се случи в Балморал, вместо в Бъкингам. Ролята на краля или кралицата, когато няма задоволително сериозен мажоритарен победител ще е още по-важна. Именно короната би трябвало да избере победител в изборите или по-точно, водещата фигура в Народното събрание.

Елизабет продължаваше да стои надалеч от политиката и не желаеше да взе участие в нея, запазвайки неутралитет, само че не постоянно изборите даваха отговор и предоставяха явен отговор за бъдещето на страната. Точно затова през 2015 година стана ясно, че Народното събрание не може да излъчи победител. Това стимулира кралската персона да напусне Лондон за уикенда и да остави всички да вземат решение проблемите си и да следват волята на изберателите си. Последният път, когато монархът сменя министър-председател е през далечната 1834 година Крал Уилям IV уволнява лорд Мелбърн и слага сър Робърт Пийл.

Една друга особена мощ на кралицата е, че може да разпуска или назначава парламент. В началото постоянно има една тирада, която да насочи новите ръководещи. През 2022 година принц Чарлз и принц Уилям трябваше да прочетат речта от името на кралицата, откакто самата тя нямаше опция да участва по здравословно аргументи. Обикновено разпускането на Народното събрание се случва тъкмо преди избори. През 2011 година излиза наяве, че законът се трансформира и в този момент Чарлз няма да може да избира по кое време да го разпусне.

Същият би трябвало да направи това автоматизирано на всеки пет години или по-рано, в случай че в залата премине избор за образуване на нови избори. За задачата са нужни 2/3 от гласовете. През 2019 година Борис Джонсън изиска Народното събрание да бъде механически разхлабен и по този метод да избегне опозицията по отношение на Брекзит. По-късно конституцията показва, че това не е била конституционна стъпка и не може да се счита за приключена.

Кралят или кралицата, имат право да изберат кои оферти да се трансфорат в закони и кои да бъдат отхвърлени. Практически и това е условност. Последният път, когато закон е отритнат е през 1707 година Кралица Ане отхвърля да изпрати милиция в Шотландия.

Короната дава и власт над въоръжените сили на страната. Това идва и с опция за оповестяването на война и подписването на мир. Като доста други права, това също би трябвало да се разиска доста съществено с министрите в държавното управление. Друго значимо право е да се дава рицарска купа. Това се случва един път през юни и един път на Нова година. Монархът чества рождения си ден през юни, без значение по кое време тъкмо е роден. Причината е, че по този метод ще има хубаво време. Предоставянето на такава купа е решение на специфичен комитет от специалисти, които показват номинираните, а същият първо минава през министър-председателят.

Експертите са безапелационни, че Елизабет II е извънреден и уравновесен монарх, който съумява да управлява и също по този начин да насочва ръководството на страната си в вярната посока, а в този момент тази тежест е предоставена на Чарлз.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР