Стартовата заплата на учителите ще бъде увеличена със 160 лв.

...
Стартовата заплата на учителите ще бъде увеличена със 160 лв.
Коментари Харесай

Увеличават стартовата заплата на учителите със 160 лв.

Стартовата заплата на учителите ще бъде увеличена със 160 лева В момента тя е 760 лева Това се схванаха от Министерството на образованието и обществените сътрудници, които подписаха новия групов трудов контракт, заяви БГНЕС.

От министерството се надяват да покачат привлекателността да учителската специалност посредством повишение на заплатите.

Така стартовото възнаграждение за учители и други педагогичен експерти става 920 лв., за старши учителите и старши възпитателите – 955 лв., а за основен преподавател – 1005 лв..

Предвижда се и по-високо възнаграждение на шефовете и заместник-директорите, както и за педагогическите експерти, за които работата с деца не произтича от директните служебни отговорности. Наставничеството на учителите също ще се заплаща с не по-малко от 60 лв. месечно.

„ Предвижда се и нарастване на средствата за т. нар лекторски часове. Това са часовете, които са над минималната наложителна преподавателска норма “, обясни заместник-министърът на образованието инж. Таня Михайлова.

Увеличението би трябвало да се случи на 1 януари 2019 година, само че при положително осъществяване на бюджета е допустимо то стане факт от началото на новата образователна година през месец септември.

Новият групов трудов контракт подчертава и върху създаването и използване на политики за недопускане на експанзия в учебно заведение.

„ Промени, които са ориентирани към по-ясно и тъкмо регламентиране на правата и отговорностите на възпитаници и родители. Предвидено е родителите, при записването на учениците, да се срещат с всички нормативни условия, а това да се твърди с техния автограф. След това те са длъжни да съблюдават условията на съответното учебно заведение. Предвидена е и взаимна работа по реализиране на Стратегията за възпитателната активност. Училището в никакъв случай не е бягало от втората функционалност, която извършва, а точно възпитателната работа “, счита зам.-министър Михайлова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР