Стартиращите компании регистрират загуби, които се натрупват от години и

...
Стартиращите компании регистрират загуби, които се натрупват от години и
Коментари Харесай

Днешните стартъпи нямат нищо общо с Amazon преди две десетилетия

Стартиращите компании записват загуби, които се натрупват от години и са проблем за рисковите капиталисти, акционерите и кредиторите като SVB. Рискови капиталисти, банки и акционери са вложили прекалено много в започващи компании, които са малко повече от завладяващи истории и безапелационни оферти.

Фалитът на Silicon Valley Bank, 16-ата по величина банка в Съединени американски щати, раздруса международните пазари. SVB употребява краткосрочни депозити за финансиране на вложения в дълготрайни облигации, акции и ипотеки - залог, че лихвените проценти няма да се покачат.

След като Федералният запас стартира да покачва нападателно лихвените проценти, с цел да забави инфлацията преди към година, пазарната стойност на дълготрайните вложения на SVB се срина, само че управлението съумя да резервира илюзията за кредитоспособност, като оцени множеството от облигациите на банката по номинал, а не по пазарен стойност.

Тегленията на вложителите принудиха SVB да разкрие това счетоводно противоречие, като продаде някои от своите облигации за загуба от 1,8 милиарда $.

Следващото домино бяха нервните вложители, които бягаха от акциите на SVB, които паднаха с 60% на 9 март и още 65% до отварянето на пазарите на 10 март.

Преди деня да свърши, FDIC затвори SVB. SVB се концентрира върху започващи компании от Силициевата котловина от самото си основаване и е помогнала на доста хора да съумеят.
 Най-голямото стартъп събитие в света се оказа най-голямата стартъп машинация
Най-голямото стартъп събитие в света се оказа най-голямата стартъп машинация

Хиляди индийски бизнесмени дадоха големи суми, с цел да гледат Мъск и да намерят вложители - останаха в пръст в уста

Повечето започващи компании обаче губят пари - доста пари - което съставлява неповторим набор от провокации, които не стават явни, до момента в който възходящите лихвени проценти не смазват салдото на SVB. От години пишем за битките при пускане.

Тези започващи загуби, които се натрупват от години, са проблем за рисковите капиталисти, акционерите и кредиторите като SVB. SVB можеше да банкрутира, даже в случай че не беше направил малоумен
залог, че лихвените проценти няма да се усилят.

Слабият фондов пазар от декември 2021 година насам направи набирането на средства предизвикателство за нерентабилните започващи компании, принуждавайки ги да употребяват банковите си кредитни линии и да теглят банковите си депозити.

Инвестициите на SVB в дълготрайни скъпи бумаги просто доведоха до това проблемите с фиксирането да бъдат разкрити по-рано, в сравнение с по-късно. Загубите на Amazon, когато беше започваща компания, в продължение на десетилетие, изглеждаха огромни по това време, само че в действителност бяха по-малки от доста от днешните започващи компании.

Някои рискови капиталисти обществено се смеят на загубите при пускане (въпреки че се тормозят насаме), акцентирайки Amazon.com, който имаше загуби години наред, преди да се трансформира в колоса, който е през днешния ден.

Но в действителност малко започващи компании са били толкоз сполучливи като Amazon, а загубите й, които изглеждаха огромни по това време, са по-малки от доста от днешните започващи компании.

Amazon стана печеливш през 10-ата си година, когато имаше кумулативни загуби от 3 милиарда $. Най-малко 18 обществено търгувани американски " еднорози " - компании, оценени на и повече от 1 милиард $, имат над 3 милиарда $ кумулативни загуби, три от които имат над 10 милиарда $. Освен това множеството са доста по-стари от 10 години. Средната възраст на 144-те обществено търгувани еднорога в Америка е 14 години.

Докато кумулативните загуби от $3 милиарда на Amazon са почти равни на приходите му през 10-та година, съвсем 60% от обществено търгуваните американски еднорози имат кумулативни загуби, по-големи от приходите им през 2021 година, което значи, че даже да станат печеливши — огромно в случай че — ще бъде мъчно с цел да преодолеят кумулативните си загуби.

Някои рискови капиталисти споделят, че нещата се обръщат, като започващите компании са на върха на рентабилността. Фактите приказват друго.

Процентът на обществено търгуваните американски еднорози, които са печеливши, набъбна до 19% през 2021 година от 16% през 2020 година и 12% през 2019 година, само че спадна назад до 12% през първите три тримесечия на 2022 година

Краят на блокировките освен значи завършек на лесни пари; това също означаваше края на високия растеж на приходите за започващи компании, които предоставяха услуги на хора, останали в домовете си.
 Кои са най-богатите създатели на стартъпи в Европа
Кои са най-богатите създатели на стартъпи в Европа

Най-младият е на 27 година и има £1,37 милиарда

Заблудите умират мъчно. CBI Insights оповестява, че има 1207 частни еднорози и че общата им оценка през март 2023 година е 3,79 трилиона $.

Малцина имат вяра в тези самооценки, защото пазарната капитализация на обществено търгуваните еднорози понижава от края на 2021 година Почти всеки обществено търгуван американски еднорог означи спад на пазарната си капитализация с най-малко 50% от пика в края на 2021 година, а множеството с над 80%.

Частните започващи компании също усилват облагите си, частично тъй като не би трябвало да разгласяват одитирани доклади.

Например Revolut, един от най-хубавите европейски финтех стартъпи, неотдавна разгласи, че е печеливш през 2021 година, явно едвам вторият европейски финтех, постигнал доходност. Но по-късно се разкри, че е печелившо единствено заради щастливи вложения в крипто. Освен това инспекторът на Revolut сподели, че не може да ревизира тези вложения.

Не е нужна докторска степен по ракетни науки, с цел да се знае, че цената на биткойн и други крипто са паднали повече от половината от пика си през 2021 година и по този начин Revolut евентуално е изгубил пари през 2022 година

Реалността е, че най-хубавите започващи компании са първите, които стават обществени. Тези, които остават частни, като цяло безспорно са в по-лошо положение от тези, които са станали обществени.

Истинската им пазарна стойност сигурно е надалеч по-малка от тяхната самокритика от 3,79 трилиона $. Според няоки специалисти тя би трябвало да е действително по-малко от 500 милиарда $. Тези действителности оказват въздействие върху фирмите с вложения в частни започващи компании.

Например проблемите на SoftBank. Цената на акциите на Softbank падна с повече от 50% от пика си при започване на 2021 година и публикация от 16 март 2023 година на Wall Street Journal, озаглавена " Трусовете на SVB ще раздрусат SoftBank ", предизвестява за спомагателни загуби от портфолиото на започващите компании.

Друга публикация на Wall Street Journal, оповестена на същия ден, разказва " цената от 23 милиарда $, изтрита от гигантските притежания на Tiger Global от започващи компании по целия свят ", в това число майката на TikTok ByteDance и разплащателната компания Stripe.
 Amazon е първата компания в историята изгубила $1 трилион пазарна капитализация
Това е първата компания в историята изгубила $1 трилион пазарна капитализация

Цената на акциите на най-големия онлайн търговец на дребно в света падна с 4,3% до 86 $

В тази публикация също по този начин се отбелязва, че ръководителят на фонда на Харвардския университет предизвести в годишното си писмо през октомври 2022 година, че мениджърите на рискови предприятия не понижават задоволително цената на своите частни вложения.

Фалитът на SVB би трябвало да бъде сигнал за пробуждане за световната започваща система. Твърде доста рискови капиталисти, банки и акционери са вложили в прекалено много започващи компании, които са малко повече от завладяващи истории и безапелационни оферти.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР