Стартиращи или социални предприятия, както и такива, създадени от безработни,

...
Стартиращи или социални предприятия, както и такива, създадени от безработни,
Коментари Харесай

Безработни, младежи и хора с увреждания ще могат да започнат собствен бизнес с европари

Стартиращи или обществени предприятия, както и такива, основани от безработни, младежи до 29 години и хора с увреждания ще имат достъп до нисколихвени заеми сред 5000 лв. и 48 895 лв. (равностойността на 25 хиляди евро).

Това оповестиха през днешния ден на конференция заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова и изпълнителният шеф на Фонда на фондовете Светослава Георгиева.

Първите съглашения за микрокредитиране по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " бяха подписани през днешния ден. Те са първите, които Фондът на фондовете подписва с финансови медиатори през този програмен интервал, заяви Българска телеграфна агенция.

От януари към този момент ще има достъп до контрактуваните средства – 3, 4 млн. лева, като съглашения са подписани с финансовите медиатори " Микрофонд " АД за 2 млн. лева и " Разузнавателна служба на Великобритания Кредит " АД за 1, 4 млн.лв.

Чрез финансовия инструмент ще бъдат подкрепени хора, които при равни други условия, не биха имали достъп до финансиране от банките, изясни заместник-социалният министър Зорница Русинова.

Срокът за погасяване на заемите е до 10 години с опция за двугодишен гратисен интервал. Лихвеният % на заемите е доста по-нисък от пазарния – сред 2, 9 на 100 и 7,2 на 100.

По думите на Русинова по този начин ще бъдат подкрепени предприемчиви българи, които имат концепция, само че заради това, че предприятието няма опит и активи, нямат достъп до кредитен запас.

Важна е и поддръжката на младежи и безработни, изключително в регионите с висока безработица, където общината е единственият шеф. Това би било добър инструмент за основаване на претовареност и започване на личен бизнес, сподели Русинова.

Финансира се придобиване на материални дълготрайни и краткотрайни активи за развиване или разширение на активността на предприятието (самонаето лице или покриване на други разноски, свързани с главната стопанска дейност).

В рамките на периода за асимилиране на заемите ще има семинари за поощряване на предприемачеството и повишение на финансовата просвета на хората в по-малките градове.

За започващо дружество се приема такова, което действа до 2 години.

Общият запас от Оперативна стратегия " Развитие на Човешките запаси ", ориентиран към кредитните принадлежности е 70 милиона лв..

ОПРЧР има сериозен прогрес в осъществяването и програмирането на средствата, които са разполагаем на България от Европейския обществен фонд, регистрираха от общественото министерство.

Разгърнатите ограничения и планове в осъществяване способстват за усъвършенстваното положение на пазара на труда и ниските равнища на безработицата, които са рекордно ниски за страната от десетилетие насам, допълват от министерството в информация по тематиката.

Подкрепа със средства по ОПРЧР са получили близо 180 000 души, като забележителна част от тях – близо 50 000 души са получили услуги за обосноваване за започване на работа или са включени в образования, 45 000 безработни са почнали работа, 40 000 младежи са почнали първа работа или са минали образование или стаж, над 48 000 хора с увреждания или неспособност за самообслужване са получили обществени услуги.

Програмата заема челните места в равнището на програмиране и степента на действително осъществените заплащания.

Близо 82 на 100 е достигнало равнището на програмираните средства.

Разплатени са 22% от общия бюджет на програмата. В осъществяване са 48 интервенции на обща стойност 1 милиард и 340 млн. лева Сключени са 1750 контракта за реализиране на по-качествена претовареност и обществено включване на уязвими групи от популацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР