Стартирането през юли миналата година на търговски доставки на газ

...
Стартирането през юли миналата година на търговски доставки на газ
Коментари Харесай

Големите американски компании планират излизане от Каспийско море, което поставя Баку в затруднение


Стартирането през юли предходната година на търговски доставки на газ за Турция от полето Шах Дениз-2 бе подпомагано от бранша на въглеводородите в Азербайджан. Но 2018 година приключи с песимистични бележки, когато се появиха отчети, че Chevron и ExxonMobil имат намерение да се изтеглят от най-голяото Каспийско офшорно развиване - Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG).

Планираното отдръпване на тези американски огромни компании идва в мъчно време за азербайджанското държавно управление. Баку би трябвало да резервира потока от вложения в бранша изследване и рандеман в миг, когато политическият риск в Каспийския район нараства. Това се дължи частично на засиления напън на глобите, наложени на прилежащ Иран от администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Chevron се стреми да продаде своя дял от 9.57% в ACG, както и своя дял от 8.9% в тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан (BTC), до момента в който ExxonMobil се пробва да продаде своя дял от 6,8% в ACG. Това оставя държавната енергийна компания SOCAR мощно подвластна от British Petroleum, нейния максимален сътрудник измежду интернационалните петролни компании, с цел да ръководи бъдещите задгранични вложения в гигантските ACG полета. ACG регистрира към 80% от добива на течни субстанции в страната.

Търговски цели

Решенията за овакантяване евентуално ще се основават повече на комерсиална целенасоченост, в сравнение с политически риск. Chevron удостовери в изказване пред Petroleum Economist, че компанията е решила да инициира процеса на маркетинг предложение на своите филиали в плана Azeri ACG и BTC, за евентуална продажба. Според Chevron, решението е част от преструктурирането на нейния световен портфейл от активи, с цел да подхожда на дълготрайните й цели.

До средата на януари ExxonMobil към момента не е коментирал изявленията за отдръпването си. В публикация на Ройтерс, оповестена при започване на декември, и цитираща източници от промишлеността, се споделя, че компанията се надява да събере до $2 милиарда, като продаде каузи си. ExxonMobil рядко разяснява сходни проекти.

British Petroleum е оператор на концесията с дял от 30,4%, има и други съглашения със SOCAR, което прави региона съществена част от интервенциите й. Но за американските компании азербайджанските полета са по-маргинално предложение, откакто са минали индустриалния си връх и се нуждаят бързо от повече капитал, с цел да запазят добива.

ACG пресметна запасите си на 6 милиарда барела, от които 3,5 милиарда са добити от началото на плана през 1997 година През първите три тримесечия на 2018 година междинната продукция е 588 000 барела /ден.

" Планирано е през 2010 г. да се доближи връх в добива от 1 млн. барела/ ден, само че това в никакъв случай не е реализирано ", сподели Филип Вебер, анализатор в енергийния бранш на консултантската компания IHS Markit. " Те трябваше да усилят фрапантно инжектирането на газ, с цел да поддържат добива на нефт, увеличавайки разноските за развиване, което може да е повода, претекста и двете компании да вземат бизнес решението за отдръпване и да монетизират своите дялове след подновяването на PSA/ съглашение за шерване, систематизиране на добива. "

Споразумението за систематизиране на добива (PSA) за AGC през септември 2017 година е разширено до 2049 година

Инвестиционно предизвикателство

Въпреки че двете огромни американски компании имат доста по-малки дялове от BP, тяхното отдръпване ще бъде забележителен удар за Баку. В началото на 90-те години ExxonMobil и Chevron акцентираха, че са помогнали на някогашната руска република да развие самостоятелна нефтена и газова индустрия. Споразумението за ACG от 1994 година е оповестено по това време за " договорката на века " и се популяризира като средство за подкрепяне на Европа да диверсифицира вариантите си за доставка от Русия.

Без тези компании може да е по-трудно да се привлекат нови вложения в нефтени залежи в Азербайджан.

" Страната има огромни проекти за дълготрайни планове, които ще изискват нови вложения, само че решението на двете американски компании за отдръпване затруднява привличането на тези вложения ", споделя Станислав Притчин, съветник в Expert Centre for Eurasian Development. " Няма доста експерти и капитали, които да работят по дълбоководни планове в Каспийско море, а личният опит на SOCAR също е стеснен. " 10

Не всичко е изгубено. British Petroleum остава зает с ACG, изразходвайки повече от Щатски долар 1 милиарда за оперативни и финансови разноски за дейностите на ACG през първите три тримесечия на 2018 година Говорител на BP сподели пред Petroleum Economist, че няма смяна в позицията на компанията във връзка с концесията, която чака да работи до края на 2040 година.

" Азербайджан е значим за нас и освен ACG и тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан (BTC), само че и от бранша на природния газ, като фаза 2 на Шах Дениз, породила газопровода Южен газов кулоар, който към този момент е приключен ", сподели представителят.

Продължаването на уговорката на английския колос, British Petroleum, сигурно ще бъде добре посрещнато в Баку. Но привличането на други западни играчи към намаляващия петролен запас ще изисква обилни старания.

James Gavin, petroleum-economist

Преводът е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР