Стартирането на новата програма „Вътрешна сигурност“ е дело на съвместните

...
Стартирането на новата програма „Вътрешна сигурност“ е дело на съвместните
Коментари Харесай

МВР стартира изпълнението на новия програмен период по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

Стартирането на новата стратегия „ Вътрешна сигурност “ е дело на взаимните старания с норвежките сътрудници за одобряване върховенството на закона, съобщи зам.-министър Бернер. Той поздрави екипа от български и норвежки специалисти и оцени създадения документ като уравновесен и добре структуриран. Зам.-министър Бернер благодари сърдечно и на Н.Пр. Лиз Николин Клевен Гревстад, дипломат на Кралство Норвегия, за персоналната ангажираност към работата на програмата.

По думите му това е стъпка в разширението на кръга от действия, свързани с повишението на сигурността. Той уточни, че с тази стратегия на процедура се слага началото на новия програмен интервал за български планове в региона на вътрешните работи, финансирани от Норвежкия финансовия механизъм 2014-2021 година, което дава нови благоприятни условия в развиваните на разнообразни действия.

Фокусът в работата ще се концентрира в няколко аспекта – противопоставяне на проведената престъпност, на финансовите измами и на корупцията. Същевременно са залегнали и действия, свързани с убежищата и миграцията, ефикасна отбрана на уязвими общности, дейно взаимоотношение и разговор на полицията с ромската общественост, одобряването на правилото „ полицията наоколо до обществото, означи зам.-министър Бернер.

Той изрази убеждението, че работата по новата стратегия ще способства за задълбочаване на одобреното двустранно съдействие сред правоохранителните органи на България и Норвегия, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Отстояването на човешкото достолепие, свободата, демокрацията и върховенството на закона са идеите, залегнали в основата на нашето партньорство и цели на програмата, добави посланикът на Кралство Норвегия у нас. Н.Пр. Лиз Николин Клевен Гревстад подчертава върху три съществени съставния елемент – подсилване на полицейското съдействие и партньорство за дейно противопоставяне на трансграничната престъпност и възстановяване на работата с материални доказателства; повишение на потенциала в региона на убежищата и незаконната миграция с акцент към непридружените малолетни мигранти и ефикасна предварителна защита против домашното принуждение.

Министерство на вътрешните работи стартира осъществяването на новия програмен интервал по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 година Програмата е с общ бюджет над 25 млн. евро и ще финансира планове в предпочитаните браншове леговище и миграция, попречване и битка с престъпността, противопоставяне на корупцията и икономическата престъпност.

На 9 декември 2016 година в гр. София беше подписан Меморандумът за съгласие за осъществяването на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 година С меморандума Министерството на вътрешните работи е несъмнено за Програмен оператор на стратегия „ Вътрешни работи “, по която размерът на безвъзмездната финансова помощ от Норвегия за идващия 7-годишен интервал е 21 500 000 евро, а на националното съфинансиране – 3 794 118 евро.

Програма „ Вътрешни работи “ ще финансира ограничения в три програмни области: „ Международно полицейско съдействие и битка с престъпността “, „ Убежище и миграция “ и „ Добро ръководство, подлежащи на отчетност институции и битка с престъпността “.

Програмата ще се ръководи от Министерство на вътрешните работи на България в партньорство с Норвежката дирекция полиция (POD), Норвежкото министерство на правораздаването, Норвежката дирекция по миграция (UDI) и Съвета на Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР