Стартираме съдебни дела и административни процедури срещу заповедите, дискриминиращи бранша

...
Стартираме съдебни дела и административни процедури срещу заповедите, дискриминиращи бранша
Коментари Харесай

Собственици на заведения ще съдят държавата заради ковид ограниченията

Стартираме правосъдни каузи и административни процедури против заповедите, дискриминиращи сектора ни, оповестиха в взаимна позиция от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ)

Двете браншови организации оповестяват, че ще подадат сигнал до омбудсмана " за грубото потъпкване на правото на труд на всички заети в сектора с районни или други заповеди, налагащи ограничения, които са дискриминационни, и за които няма каквито и да било доказателства, че дейно лимитират разпространяването на COVID-19 ".

Ще бъде сезирана Кoмисията за битка с дискриминирането за определяне дискриминационния темперамент на всички ограничения, налагани от министъра на опазването на здравето и шефовете на РЗИ. 

" Ще предявим искове за обезщетяване за нанасяне на вреди от всички получатели на незаконосъобразните заповеди на министъра на опазването на здравето и съответните шефове на РЗИ по места ", споделят от БАЗ и СЗБ.

В понеделник (24 януари) бе взето решение, че притежателите на нощни заведения в София няма да извършват въведените в столицата противоепидемични ограничения и по-конкретно заповедта за работа до 22.00 часа. 

" България е правова страна, която се ръководи на съображение Конституцията и законите на страната. Считаме, че потъпкването на съществени човешки права, като правото на труд, правото на благосъстоятелност, свободната стопанска самодейност, може да бъде направено единствено и само на съображение на закона със законосъобразни и целесъобразни заповеди. Ограниченията, които се постановат с тези заповеди, следва да са обосновани, задоволителни и съразмерни на задачите, които реализират, както и годни да реализират тези цели. Нито една от наложените ограничения не отговаряше и не дава отговор на тези законови условия. Дори повече, ограниченията бяха мощно дискриминационни, популистки и им липсва каквато и да била логичност и поредност. А на нелогични заповеди и ограничения, следва разумното им бойкотиране ", се споделя още в позицията на двете асоциации.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР