Стартиралият от полпозишън в Гран При на Маями в неделя

...
Стартиралият от полпозишън в Гран При на Маями в неделя
Коментари Харесай

В Ред Бул още се разправят за гумите на Перес

Стартиралият от полпозишън в Гран При на Маями в неделя Серхио Перес се оказа с по-бавната тактика в хода на петия кръг от Формула 1 и загуби борбата за успеха против съотборника си в Ред Бул Макс Верстапен, който потегли девети. Перес потегли със приблизително твърдите гуми, с които беше ненадейно муден до единствения си бокс, което предреши хода на надпреварата, а Верстапен започва с твърдите сликове, които работеха по-добре с тежкия автомобил в първата половина на надпреварата. И чак в този момент от Ред Бул идват някакви нескопосани опити да се изясни за какво стартиралият от първа позиция водач не е получил по-добрата тактика.

Перес изясни, че приблизително твърдите гуми са били „ слаби ”, само че се оказа, че шефът на отбора Кристиан Хорнър е на по-различно мнение. Перес употребява в Маями стандартната тактика – старт със приблизително твърди и промяната им с твърди, а Макс – нейния извърнат вид и изнесен обратно единствен бокс. Световният първенец спря в бокса в 45 обиколка, а в 48 догони и изпревари Перес, с цел да излезе отпред и да завоюва третата си победа за годината. Мексиканецът изясни, че не е сигурен дали е можел да победи Макс, даже и да употребява неговата тактика в надпреварата.

„ Когато тръгваш от полпозишън, да стартираш с твърди гуми е по-голям риск, защото можеш да сбъркаш или да спечелиш в случай че има кола на сигурността – изясни Перес след надпреварата. – Тъй като съвсем всички водачи стартираха с медиум, мисля, че никой от нас не беше осъзнал какъв брой са слаби тези гуми. Мисля, че още след първите няколко обиколки, ние разбрахме какъв брой са зле тези гуми. В началото потеглих добре, само че незабавно по-късно видях, че би трябвало доста да вардя приблизително твърдите, с цел да мога да изкарам 15 обиколки с тях. Нямаше по какъв начин да употребявам пълноценно тези гуми. Десните гуми имаха сериозен проблем. Виждах, че с твърдите Макс ме догонва и знаех, че надпреварата ще е мъчно. Когато аз сложих твърдите сликове, Макс вървеше с доста мощно движение, тъй че не съумях да отворя разлика с него и той беше доста покрай мен. ”
 Ред Бул: Перес загуби още в първата серия обиколки Ред Бул: Перес загуби още в първата серия обиколки
Обяснението на Хорнър по въпроса работата с гумите на Перес също е забавно.
 Макс не отстъпва на Перес в работата с гумите Макс не отстъпва на Перес в работата с гумите
„ В първите 10 обиколки Серхио караше по-внимателно, мисля, че беше нервозен поради положението на предна дясна гума, при другите тимове на нея стартира да се появява грейнинг – разяснява Хорнър. – Той се опитваше да резервира гумата и стартира да натиска след първите 10 обиколки, с цел да натрупа задатък. Може би можеше да натиска повече и по-дълго, защото приблизително твърдите гуми се оказаха доста положителни, видяхме до каква степен стигна с тях Алонсо, който изкара 25 обиколки. ”
 Макс след освиркванията: Тук съм, с цел да надвивам Макс след освиркванията: Тук съм, с цел да надвивам
Хорнър разяснява и избора на тактика на Верстапен, само че не разяснява същата тематика при Перес.
 Нидерландски вестник: Перес не става за първенец Нидерландски вестник: Перес не става за първенец
„ Обсъждахме тактиката, имаше доста калкулации и обсъдихме всички плюсове и минуси – разкри Хорнър. – Макс и инженерите му бяха доста запалени да употребяват тактиката със старт с твърдите сликове. Аз се съгласих и им споделих, че щом по този начин желаят, по този начин да бъде. ”
 Перес: Загубих време поради приблизително твърдите гуми Перес: Загубих време поради приблизително твърдите гуми
Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР