Стартирала е масова проверка, която ще установи има ли и

...
Стартирала е масова проверка, която ще установи има ли и
Коментари Харесай

Заради клаузи в договори и ползване на лични данни: Погват телекомите и кредитните институции

Стартирала е всеобща инспекция, която ще откри има ли и какви са нарушаванията

Започва инспекция на телекомите и кредитните институции за възможни нарушавания на правата на техните клиенти.

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) и Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) ще ревизират договорите, сключвани с киенти, за потреблението на неравноправни клаузи и до каква степен са предпазени правата на потребителите като индивид на персонални данни според настоящия правилник в Европейски Съюз. КЗП и КЗЛД ще създадат инспекция и на онлайн платформите за търговия и на осведомителни уеб сайтове по отношение на това по какъв начин те събират и обработват персонални данни посредством така наречен „ бисквитки “ и възможното им потребление за използването на нелоялни търговски практики, написа segabg.com.

В формалното известие се каззва, че " КЗП работи интензивно за понижаване на насъбраното с години общественото напрежение от използването на неравноправни клаузи в потребителските контракти и потреблението на нелоялни търговски практики като прийом за продажба ".

Телекомите и кредитните институции ще би трябвало да дават всички свои общи условия и типизирани контракти, с които работят, с цел да се реши дали в тях има неравноправни клаузи, или такива увреждащи правата на физическите лица по Регламента за отбрана на персоналните данни.

" Тъй като потребителските контракти са авансово направени от търговците, типизирани и предопределени за голям брой покупко-продажби с безграничен брой консуматори, намесата на двете институции е нужна за внасяне на мира у потребителите, че са предпазени техните права. Наличието на неравноправни клаузи и такива, увреждащи персоналните права като индивид на персонални данни, действително слага потребителите в неспособност да са в обективни връзки с търговците. И те нямат действителен прийом да въздействат върху наличието на договорите защото те са авансово направени от търговците ", се  споделя още в известието.

ОЩЕ ПРОВЕРКИ

КЗП стартира инспекции и на продажбите на дърва за огрев, дървесни пелети и въглища. Тук пък ще се следи дали търговците дават информация за главните характерности на стоките, дали има данни за търговеца, последна цена, условия за доставка или заплащане, етикетиране, обозначаване на цените и спомагателни услуги, ценоразпис, издаване на документ за покупка и така нататък.

Ще се ревизира и качеството на пелетите по отношение на относимите стандарти за пепел и калоричност. Проверките ще продължат доникъде ноември.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР