Стартираха дейностите по рекултивация на клетка 1 на Регионално депо

...
Стартираха дейностите по рекултивация на клетка 1 на Регионално депо
Коментари Харесай

Kърджали стартира изпълнението на проект за рекултивация на депото за неопасни отпадъци

Стартираха дейностите по рекултивация на клетка 1 на Регионално хранилище за неопасни боклуци /РЦУО/ за Общините Кърджали, Джебел, Кирково, Ардино, Крумовград, Черноочене, Момчилград и Ивайловград. Проектът е на стойност над 1,5 млн. лв. , като Програма „ Околна среда “ 2021-2027 година обезпечава безвъзмездната финансова помощ в размер на над 1,82 млн. лв.. Това оповестиха от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Изпълнението на плана ще посрещне потребностите на жителите на района да населяват сигурна, устойчива и чиста витална среда. Клетка 1 на РЦУО е с прекратена употреба и при липса на рекултивация съществува риск от замърсяване на детайлите на околната среда от инфилтратите и депонираните боклуци.

Проектът планува осъществяването на строително-монтажни работи по техническа рекултивация на клетка 1 на РЦУО-Кърджали, както и последващата ѝ биологична рекултивация. Това ще спомогне за понижаване на риска от по-нататъшно замърсяване на околната среда и за попречване на рисковете за здравето на хората в осемте общини. Ползите от рекултивацията са свързани и с възстановяване отбраната и опазването на биологичното многообразие и екологосъобразната инфраструктура .

В резултат от осъществяването на плана ще бъдат рехабилитирани 1,49 хектара земя , която ще се употребява за зелена повърхност.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР